Вчена рада: моніторинг та оцінка втрат лісів від війни, результати вступної кампанії та підтримка молодих вчених

28 вересня 2022 року
   28 вересня 2022 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради, присвячене діяльності колективу в умовах воєнного стану. Перед початком розгляду питань порядку денного ректор вручив державні нагороди та відзнаки, атестати доцентів та професорів членам науково-педагогічного колективу НУБіП України.

 

 

   Звітуючи за діяльність ректорату протягом вересня, очільник університету проінформував про результати вступної кампанії, набір магістрів та аспірантів. Університет добився унікальних показників - плюс 919 студентів, порівняно зі вступною кампанією минулого року! Тут велика заслуга ректорату, колективів навчально-наукових інститутів та факультетів. На основі рекомендацій колективів підрозділів призначені директори Ніжинського агротехнічного інституту Василя Лукача, ННІ неперервної освіти і туризму Івана Гриценка, декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова. Продовжувалася підтримка Збройних Сил України, профспілкова акція зі збору теплих речей для потреб війська. Підготовлено низку міжнародних наукових проектів, більше двадцяти науково-педагогічних працівники делеговані на стажування закордон, започаткована співпраця з посольством Іраку щодо навчання студентів з числа громадян цієї країни. Навчально-дослідні господарства продовжують підготовку до осінніх польових робіт та очікують сприятливих погодних умов для їх проведення. В кампусі завершено аварійне перекриття даху гуртожитку №10, підготовлені кімнати для студентів нового набору, які вже їх обжили.

 

   Наукову доповідь про дистанційні технології як інструмент моніторингу лісів представив доктор сільськогосподарських наук Віктор Миронюк. Він окреслив недоліки глобальних карт лісового покриву для провадження моніторингу, порівняв точність різних карт. Вченим вдалося сформувати лісову маску, яка вказала на більший відсоток лісового покриву України, ніж є наявними у вільному доступі. У фокусі вчених проблеми знеліснення територій внаслідок видобутку бурштину на Поліссі, природні лісові пожежі, оцінка втрат лісів внаслідок військових дій російських загарбників. Участь в обговоренні взяли проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, професор Віталій Лисенко, які цікавилися можливостями дистанційного моніторингу лісових насаджень, дистанційного зондування земель сільськогосподарського призначення, використання результатів дослідження для прогнозу господарського використання лісів без шкоди навколишньому середовищу.

 

 

   Грунтовний аналіз результатів вступної кампанії для університету представив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук. Він закцентував на безпрецедентних умовах проведення цьогорічного набору студентів та відзначив роботу приймальної комісії та колективу в цілому. Зменшилася кількість поданих заяв до вишів, проте НУБіП увійшов до десятки кращих за цим показником, а серед агробіологічних закладів вищої освіти є безумовним лідером. В розріз загальнодержавної тенденції наш університет збільшив кількість місць державного замовлення. Загалом зараховано до лав студентів 6179 осіб, що на 909 більше до минулого року. На бакалаврські програми 3520 студентів, магістерські – 2659. Приємно, що з 285 випускників підготовчих курсів 172 стали студентами університету. Успішно проведена вступна кампанія для фахових коледжів – зараховано 2874 осіб на програми підготовки молодших спеціалістів, 1264 бакалаврів та 363 магістрів. 478 випускників відокремлених підрозділів продовжуватимуть навчання в базовому закладі, що також на 33 більше минулорічного показника. 1051 особа стали студентами між кафедральних лабораторій університету. А отже наше спільне завдання – надати якісні знання, підготувати високопрофесійних фахівців, справжніх патріотів і громадян України.

 

   Василь Шинкарук озвучив пропозиції навчально-методичної ради, зокрема щодо відкриття філії університету в Китаї, затвердження відповідних положень, які були затверджені вченою радою. Також було підтримання видання навчально-методичної та наукової літератури. Вчена рада оновила склади редакційних колегій періодичних наукових журналів.
   Проректор Сергій Кваша представив зміни до Положення про визнання результатів навчання в аспірантурі, які також були затверджені вченою радою.

 

   Вчена рада висунула кандидатури на здобуття стипендій Кабінету Міністрів України для молодих вчених, присвоїла вчені звання доцента та професора нашим колегам.

Пресслужба
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook