Відкрита лекція Миколи Томенка в Ірпінському фаховому коледжі

9 вересня 2022 року

«Не варто умиротворювати ворога,
який не сприймає українців як націю».
Микола Томенко

 

  8 вересня 2022 року студенти Ірпінського фахового коледжу мали гарну нагоду прослухати лекцію Миколи Томенка, громадського діяча, доктора політичних наук, професора, голови наглядової ради Національного університету біоресурсів і природокористування України, голови громадського руху «Рідна країна», автора понад сотні наукових досліджень з політичних наук, історії та культурології.

  На початку заходу зі вступним словом до присутніх звернувся в.о. директора коледжу Дмитро Костюк, акцентувавши увагу на актуальності відкритої лекції. Тема зустрічі обрана не випадково. Вона стосувалася розуміння історичних передумов розвитку української державності.

  Микола Томенко звернув увагу на важливі питання української історії через призму ідей, цінностей та концепцій, розвитку українського конституціоналізму від найдавніших часів і до сьогодення. Проаналізував конституційні документи, що характеризували суспільно-політичне життя на українських землях у ході історичного розвитку нашої країни. Він поділився своїми роздумами щодо відзначення Дня української державності, того скільки років насправді існує Українська держава.

  У ході зустрічі Микола Томенко презентував аудиторії авторську книгу «Україна: історія конституції». У посібнику автором досліджено усі наявні проєкти конституцій, щоб продемонструвати цілісну картину зародження та розвитку традицій українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення.
  Особливу увагу студентів було привернуто на ключові принципи і форми української державності та системні прорахунки, які потребують нагального законодавчого вирішення. Була акцентована увага на помилки державотворення, які призводили й призводять до продовження невпинної боротьби українців за державність. Вчений та відомий громадсько-політичний діяч розкрив чинники відсутності реалізації у суспільстві принципів соціальної рівності і братерства протягом історії українського державотворення.

  «За період повномасштабної війни українці засвоїли кілька уроків і зробили низку висновків щодо України й росії-агресорки», - наголосив лектор. На його думку, нам вдалося розвіяти міфи, які досі заважали адекватно оцінювати реальність: міф про братні народи, міф про «велику росію», міф про непрофесійність українських збройних сил, міф про доцільність нейтрального позаблокового статусу України. Чимало українців досі жили в ілюзіях щодо сусідньої країни, тепер же все стало на свої місця.

  Лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко та його Фонд є незмінним ініціатором та організатором усіх акцій загальнонаціонального проєкту «7 чудес України». Коли йдеться про творчу роботу, то намагаються спочатку для себе, а потім для суспільства відкрити цікаві сторінки української історії, культури, традиції. Саме з цим пов’язано багато громадських проєктів, які завершуються конкретними виданнями. Сподіваємось, що фільм про місто-герой Ірпінь незабаром доєднається до проекту «7 чудес України».

  Висловлюємо Миколі Томенку вдячність за цікавий просвітницький захід та долучення до освітнього процесу Ірпінського фахового коледжу.
Слава Україні!


Наталія ФЕДОСЄЄВА,
заступник директора з виховної роботи

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook