Василь Шинкарук: Якість надання освітніх послуг – головний і незмінний пріоритет у новому навчальному році

8 вересня 2022 року
   Нині вища освіта стоїть перед вибором, як в умовах воєнного стану і пандемії зберегти цілісність студентського і науково-педагогічного колективів та надати здобувачам вищої освіти якісні знання.
   Три тижні минуло з моменту, як 15 серпня в Університеті стартував перший семестр нового 2022/2023 навчального року, що вперше в Україні відбулося в складних і незвичних для освітян умовах воєнного стану. Ми звернулися до проректора з науково-педагогічної роботи Василя Шинкарука із низкою запитань щодо початку нового навчального року та головних завдань, що стоять перед освітянами нашого університету в такий складний період.
 
  • Василю Дмитровичу, як розпочався новий навчальний рік, чи все задумане вдалося?

   Гордимося тим, що наш Університет одним із перших серед закладів вищої освіти України 15 серпня успішно розпочав перший семестр нового 2022/2023 навчального року. А ми неодноразово зазначали, що рік дійсно не простий: воєнний стан і карантинні обмеження (які, до речі, ніхто не скасував), тому необхідно було все ретельно спланувати і врахувати вимоги щодо дотримання безпекових умов для всіх учасників освітнього процесу. Були різні думки щодо формату початку та перебігу навчального процесу очний, дистанційний чи змішаний? Як визначити той оптимум, коли і якість навчання буде забезпечена, і безпека для кожного буде гарантована?
   За колегіальним рішенням вченої ради університету від 11 серпня ректор університету академік Станіслав Ніколаєнко видав наказ, який дав старт ювілейному 125 навчальному року в нашому університеті. З 15 серпня розпочалося навчання в змішаному форматі для студентів усіх старших курсів бакалаврату та магістратури, а саме: 2-4 курсів бакалаврату; 2-6 курсів магістратури ветеринарного спрямування та 2 року магістратури, з 19 вересня розпочнеться навчання в очному форматі для студентів 1 курсу бакалаврату та магістратури ветеринарного спрямування; а з 26 вересня – для магістрів 1 року навчання. Як і було заздалегідь заплановано, навчання для студентів триває у 2 зміни, щоб кількість студентів, що одночасно перебуватимуть у авдиторіях, у разі повітряних тривог, змогли розміститися у бомбосховищах та укриттях університету.
 
  • Тож, незважаючи на сумніви, вагання та дискусії студентів навчальний рік стартував! Що Ви можете сказати про відвідування занять студентами, чи всі повернулися до авдиторій у такий складний час?

         Колектив університету організовано розпочав новий навчальний рік, хоча, звичайно, були і сумніви, і вагання, і перестороги щодо форм проведення навчальних занять. У соціальних мережах студенти жваво дискутували про освітній процес в умовах воєнного стану. Окремі студенти закликали зірвати навчальний процес, перешкоджали іншим здобувачам вищої освіти навчатися, що є, на мою думку, неприпустимим. Особливо, коли здобувач вищої освіти не з’ясував усі питання, перебуває за кордоном і виставляє ультиматуми.
   Аналіз відвідування занять під час пандемії і під час воєнного стану засвідчує, що початок російської агресії суттєво вплинув на бажання студентів відвідувати заняття, проте поступово ситуація наближалася до показників минулого року і досягла показника в 78 % перед початком літньої сесії. Це дозволяє зробити висновок, що окрім зовнішніх впливів на здобувача освіти (відсутність інтернету, переїзд до іншої країни чи області, відсутність матеріальних засобів), вирішальним фактором все ж виступає його бажання здобути якісну вищу освіту.
   Студенти всіх факультетів та ННІ проявили у новому навчальному році організованість та довіру до університету. 15 серпня в змішаному (очно-дистанційному форматі) розпочали навчання 3736 студентів різних курсів та освітніх програм, в аудиторіях на парах було понад 80 %, а це – 2988 осіб; у дистанційному форматі з 4881 запланованих було понад 82% або 4002 студенти. Найвища присутність студентів на заняттях (85-93%) спостерігається на факультетах землевпорядкування, агробіологічному, харчових технологій та управління якістю продукції АПК, конструювання та дизайну, ветеринарної медицини, захисту рослин, біотехнологій та екології, тваринництва та водних біоресурсів.
   Тож прогнози песимістів, які побоювалися старту очного навчання, не справдилися. Цей прогноз спростували наші найкращі студенти, які на сьогодні навчаються в прекрасно обладнаних аудиторіях і лабораторіях під керівництвом викладачів та науковців і здобувають якісну вищу освіту!
        
  • Як у складних умовах воєнного стану в Університеті проходить набір вступників на програми підготовки бакалаврів та магістрів ветеринарного спрямування, які щойно завершили навчання в школах, ліцеях, гімназіях та коледжах?

   З 19 вересня всі наші першокурсники, які цього року вступають на навчання на основі повної загальної середньої освіти або ж диплома молодшого спеціаліста, приступають до очного навчання в університетських авдиторіях та лабораторіях. У поточному 2022 році більший обсяг державного замовлення для випускників шкіл, ніж у минулому, і він становить понад 1300 місць. Також позитивна динаміка щодо абітурієнтів, які вступають на навчання за контрактом, і цей показник в нашому університеті з кожним роком зростає. Зазначу, що випускники коледжів, які поповнять ряди здобувачів вищої освіти на програмах бакалаврату, 2 вересня отримали рекомендації на вступ за бюджетні кошти. Отже, цими днями ми чекаємо на наших вступників з оригіналами документів для їх зарахування 9 вересня на навчання за державним замовленням, а на контракт – 10 вересня.
   Особливо наголошу на тому, що для всіх охочих вступників, хто ще не встиг подати заяви в основну сесію, НУБіП України гостинно відкриває двері на спеціальній сесії. Прийом заяв для таких вступників триватиме до 24 вересня, а зарахування відбудеться 30 вересня, і відразу ж розпочнеться їх навчання.
 
  • Першими атрибутами справжнього студента завжди були студентський квиток та залікова книжка. Чи отримає їх нове поповнення студентів університету?

   Так, усі студенти університету обов’язково отримають два перші та важливі документи, це – екзаменаційна книжка, а не залікова, бо формою підсумкового контролю знань студента з кожної навчальної дисципліни на сьогодні є екзамен, та «студентський квиток».
   Необхідно відзначити, що цьогоріч наші студенти отримують студентський квиток нового зразка. Крім ідентифікації особи, підтвердження права на пільгову поїздку студента як пасажира в міському та залізничному транспорті, нові студентські квитки містять безконтактний чип АСОП (автоматизована система оплати проїзду). А це дозволить кожному студентові реалізувати своє право на одержання транспортних послуг, у тому числі з урахуванням пільг, оплачуючи проїзд у міському пасажирському транспорті міста Києва, таких як: метро, трамвай, тролейбус, автобус чи міська електричка. Зазначу, що студентський квиток з чипом є одночасно посвідченням та е-квитком, тому власник такої картки зможе оплатити поїздку студентським електронним квитком за пільговою ціною, що є приємним бонусом для студентів.
 
  • А коли ж вступники університету, які вже мають дипломами бакалавра, розпочнуть опановувати дисципліни другого освітнього рівня вищої освіти за програмами магістратури?

   Для вступників на освітній ступінь магістра вступна кампанія ще триває. Прийом заяв в основну сесію відбувається до 15 вересня. Для осіб, які вступають на кон’юнктурні спеціальності (а в Університеті таких чимало!) і не встигли зареєструватись на складання МКТ/МТНК, є ще одна можливість зробити це до 19 вересня.
   Приємно зауважити, що на сьогодні у порівнянні з попередніми роками маємо значне збільшення числа вступників до магістратури на денну форму навчання для здобуття освіти. Їх чисельність складає понад 3000 осіб. І вже 26 вересня наші магістри-першокурсники продовжать навчання, традиційно вже орієнтоване на практику.
 
  • Важливим завданням у новому навчальному році є акредитація освітніх програм підготовки бакалаврів та магістрів. Чи відомі вже терміни її проходження?

   У 2022/2023 навчальному році університет планує пройти акредитацію 13 освітніх програм бакалаврату та магістратури, три з яких – магістерські, а чотири – в наших відокремлених структурних підрозділах. Нагадаю, що без успішного проходження акредитації кожної освітньої програми, університет не може видавати дипломи нашим випускникам. Тож успішне виконання цього завдання для нас вкрай важливе.
   Сьогодні вже відомі терміни подання гарантами самоаналізів освітніх програм бакалаврату та магістратури до НАЗЯВО у 2022/2023 н.р. Так, дві освітні програми плануємо завантажити до електронної бази НАЗЯВО вже у вересні, а саме: «Садово-паркове господарство»12 вересня та «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»16 вересня. Насиченим для університету процедурами проходження акредитації буде грудень 2022 року, адже згідно з графіком, що його запропонувало НАЗЯВО, завантаження 7 освітніх програм заплановано саме на цей місяць. У січні 2023 року заплановано провести завантаження самоаналізів ще чотирьох освітніх програм наших відокремлених структурних підрозділів.
 
  • Знаємо, що одним із найважливіших моментів для успішного проходження акредитації є вимоги до наявності в Університеті системи менеджменту якості освіти. Які плани має університет у цьому напрямі?

   Питання проходження міжнародної сертифікації системи менеджменту якості освіти в Університеті одне з ключових на порядку денному в новому навчальному році. Ми вже зробили перші кроки в цьому напрямі і 2 вересня провели робочу зустріч із Олександром Кравченком – головним аудитором менеджменту якості із сертифікації DQS, штаб-квартира якої знаходиться у Франкфурті – на - Майні в Німеччині, де обговорили питання оновлення системи якості освіти університету відповідно до вимог Стандарту ISO 9001:2015, презентували документацію з питань управління якістю освіти, а також ознайомили експерта з нашим університетом, що справило на нього позитивне враження.
   Університет ставить амбітну мету – найближчим часом оновити наявну в університеті систему менеджменту якості відповідно до вимог Стандарту ISO 9001:2015 та пройти міжнародну сертифікацію. Нагадаю, що раніше система якості базувалася на вимогах Стандарту попередньої редакції, а саме: ISO 9001:2008. Питанням якості освіти в університеті приділяється особлива увага, бо головним і незмінним пріоритетом є якість надання освітніх послуг, що, звичайно, потребує дотримання трудової дисципліни і розвивати в собі самодисципліну. У поточному навчальному році ми плануємо оновити всю документацію системи менеджменту якості освіти, провести внутрішні аудити всіх університетських підрозділів на їх відповідність вимогам системи менеджменту якості та пройти міжнародну сертифікацію. Сподіваюся, що з амбітними планами освітянська спільнота університету впорається успішно.
 
  • Що Ви хочете побажати всім науково-педагогічним та педагогічним працівникам і студентству університету в такому непростому навчальному році?

   Старанно навчатися і працювати. Своєю працею наближати перемогу України! Немає сумніву, що наша університетська освітянська спільнота успішно впорається з усіма поставленими завданнями та новими здобутками зустріне 125-ту річницю рідної Аlma Mater!
 

Розмову вів Денис Рудень 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook