Практична реалізація отриманих теоретичних знань

8 вересня 2022 року
   Під час вивчення навчальної дисципліни «Основи криміналістики та експертизи ДТП», студенти здобувають практичні навички щодо розкриття злочинів, виявлення слідів злочинної діяльності, поводження з криміналістичною технікою та науково-криміналістичними засобами, які застосовуються при проведенні оперативно-розшукових та слідчих дій, також ознайомлюються із проведенням судової експертизи дорожньо-транспортних пригод.
   Практична реалізація, закріплення, узагальнення, розширення отриманих теоретичних знань відбувається на лабораторних заняттях, під час яких застосовуються практичні методи навчання – практичні вправи, розрахунки, моделювання ситуатиції, в тому числі із застосуванням сучасного обладнання. Використання практичних методів орієнтовано на набуття здобувачами умінь в застосуванні отриманих знань.
   Асистент кафедри адміністративного та фінансового права Надія Стасюк, відповідно до затвердженого навчального плану підготовки фахівців провела лабораторні заняття для студентів механіко-технологічного факультету, на яких було організовано детальний розгляд здобувачами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни «Основи криміналістики та експертизи ДТП». Для формування вмінь і навичків практичного застосування були обрані наступні теми лабораторних занять: «Основи криміналістичної техніки. Судова фотографія, відеозапис та судова експертиза ДТП» та «Криміналістичні основи трасології та судова експертиза ДТП».
   На першому практичному занятті здобувачами було розглянуто способи виявлення, фіксація, вилучення та дослідження доказової інформації. Також змодельовано злочин (вбивство), де здобувачі на практиці застосовували всі види судової фотографії і відеотехніки, різні види фіксації матеріальних об’єктів, що мають значення речових доказів для розкриття злочинів, сучасні технічні засоби складання портрету за зовнішніми ознаками опису людини, вивчення місця події та правильність складання відповідних документів.
   На другому практичному занятті було розглянуто поняття сліду в трасології. Здобувачі виявляли, фіксували, вилучали сліди та визначали типи папілярних візерунків пальців рук на папері за допомогою парів йоду.
   Для ознайомлення здобувачам було продемонстровано криміналістичну валізу експерта-криміналіста, де вони мали можливість переглянути зміст даної валізи та застосувати на практиці способи виявлення папілярних візерунків шкіри на долонях, пальцях рук з метою використання їх відбитків для ототожнення особи і розслідування кримінальних правопорушень слідів та залишили свої відбитки пальців собі на пам'ять.
   Здобувачі переконались у тому що, сліди пальців рук залишаються на всіх предметах, яких торкається людина. Для виявлення даних слідів були застосовані різні методи:
  • оптичний (візуальний) метод. За його допомогою виявляються видимі і слабовидимі сліди, у тому числі об’ємні, забарвлені, пилові, а також потожирові сліди на глянцевій поверхні;
  • освітлення і огляд поверхні під певним кутом (під косопадаючим освітленням);
  • опромінення ультрафіолетовими і інфрачервоними променями.
   Також здобувачами був застосований найпоширеніший метод виявлення невидимих слідів рук – обробка слідоносіїв дактилоскопічними порошками. В даний час застосовуються чотири способи нанесення порошку на поверхню слідоносія.
   Метою проведення практичних занять є закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок використання техніко-криміналістичних засобів, необхідних при виконанні дій по виявленню, фіксації й вилученню слідів.
 
 
Надія Стасюк,
асистент кафедри адміністративного
та фінансового права

    

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook