Біологічна безпека тваринництва в полі зору науковців НУБіП - академіків НААН України

1 вересня 2022 року
   31 серпня 2022 р. відбулося засідання Президії Національної академії аграрних наук  України. Основним питанням була доповідь академіка Стегнія Б.Т.,  директора ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», на тему «Стан та перспективи забезпечення біологічної безпеки тваринництва в контексті продовольчої безпеки України в умовах воєнного стану та післявоєнний період».

   Біологічна безпека тваринництва є одним з головних напрямів забезпечення національної та продовольчої безпеки країни. Безумовно, біологічна безпека тваринництва України залежить від багатьох факторів: епізоотична ситуація в тваринництві, забезпеченість галузі сучасними вітчизняними засобами діагностики, профілактики і лікування, рівень розвитку освіти й науки та інші.
   До основних ризиків зниження біологічної та продовольчої безпеки нашої держави в умовах воєнного стану можна віднести: руйнування тваринницьких господарств та скотомогильників; неможливість проведення утилізації трупів тварин, відходів тваринницької галузі та побутових відходів згідно вимог; зміна міграційних шляхів диких тварин внаслідок ведення бойових дій і неможливість проведення належного контролю циркуляції збудників емерджентних хвороб.  
   Вищезазначене підтверджує актуальність і необхідність продовження та поглиблення наукових досліджень із забезпечення біологічної безпеки в галузі тваринництва в контексті забезпечення продовольчого благополуччя з урахуванням викликів спричинених війною.  В доповіді представлено результат досліджень ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», які були спрямовані на збереження та підтримання унікальних колекцій штамів мікроорганізмів, в умовах активного ведення бойових дій та постійних обстрілів.

   Було наголошено, що з метою подальшого забезпечення належного рівня біологічної безпеки України необхідно:

  • формування Національної концепції забезпечення безпечності та якості продуктів тваринного походження;
  • координація наукових досліджень та залучення наукових установ НААН до системи державного моніторингу якості продукції тваринництва;
  • технічне переоснащення наукових і діагностичних лабораторій, підготовка спеціалістів у сфері детекції інфекційних агентів сучасними методами;
  • створення на базі ветеринарних установ НААН спільно з установами Держпродспоживслужби України національних референс-лабораторій з вивчення особливо небезпечних патогенів тварин;
  • розроблення комплексних систем ветеринарно-санітарних заходів у тваринницьких підприємствах у залежності від виду тварин, технологій їх утримання з урахування наслідків бойових дій;
  • формування державної політики та розроблення нових і удосконалення існуючих вітчизняних засобів діагностики, лікування та профілактики хвороб тварин, створення національного резерву та пріоритетна реєстрація вітчизняних конкурентоспроможних біопрепаратів;
  • розширення міжнародної співпраці з науковими установами і державними органами країн Європейського Союзу та США в галузі біобезпеки, біозахисту, кібербезпеки та участі у міжнародних наукових дослідженнях;
  • пошук міжнародних інвестицій з метою покращення систем біологічної та продовольчої  безпеки, захисту та протидії біотероризму в тваринництві.

   Доповідь викликала жваву дискусію ще за час запитань до доповідача і в обговоренні.
   Під час обговорення професор Віталій Недосєков відмітив пріоритетність забезпечення національної, продовольчої і біологічної безпеки і акцентував що переоцінити важливість біобезпеки в наші часи вкрай важко. В тваринництві біобезпека також має ключове значення на межі існування тваринництва, всі ми знаємо причини виникнення МЕБ та історію розвитку. Віталій Недосєков відмітив, що наш університет має договір з Центром про співпрацю і має низку спільних досліджень які сподіваємося внесуть свій вклад в розвиток біобезпеки в тваринництві України.
   В ветеринарної медицині є два важливих напрямки: харчова безпека і біологічна безпека, і суспільство чекає від нас безпечні і якісні продукти споживання і захист від заразних хвороб.
   В підсумку засідання Президія Національної академії аграрних наук України постановила підготувати звернення до Верховної Ради України щодо розробки Державної цільової програми «Невідкладні заходи щодо забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту України в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду в контексті реалізації стратегії ООН (МЕБ, ВООЗ, ФАО) «Єдине здоров’я» спільно з  Держпродспоживслужбою України та низкою наукових установ.
   До речі, хочеться відзначити, що в НУБіП відкрита вибіркова дисципліна «Біобезпека та біозахист» яка дозволяє готувати фахівців високого рівня.

 

   Крім того, під керівництвом професора Віталія Недосєкова здійснюється підготовка магістрів і аспірантів та проводяться наукові дослідження з розробки засобів біобезпеки на птахогосподарства та в скотарстві на основі яких готуються матеріали до відкритого друку.

Володимир Мельник,
завідувач кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології
Максим Жуковський,
асистент кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook