Випускниця бакалаврату факультету тваринництва та водних біоресурсів Олександра Коновал: «Маю досвід навчання за кордоном, але беззаперечно вирішила вступати до магістратури рідного факультету»

31 серпня 2022 року
   Наш університет є визнаним закладом вищої освіти і співпрацює з багатьма міжнародними партнерами.

   Завдяки такій тісній співпраці науково-педагогічні працівники і студенти різних факультетів мають змогу приймати участь у міжнародних програмах академічної мобільності. І сьогоднішня наша розмова з випускницею, яка закінчила цього року навчання на бакалавраті факультету тваринництва та водних біоресурсів Олександрою Коновал, яка повернулася з закордону для подачі документів у магістратуру.
   «З вересня 2021 року завдяки керівництву нашого університету і факультету мені пощастило навчатись у вищій інженерній школі JUNIA ISA, що є частиною Католицького університету у місті Лілль, який є найбільшим приватним вищим навчальним закладом у Франції. Навчалась я за програмою сільськогосподарські науки, яка комбінує в собі знання з рослинництва та тваринництва» ‒ розповідає Олександра.

   «Система навчання між нашими університетами дуже сильно відрізняється, але неможна казати, що одна з них краще, а інша гірше. Французька система навчання складна, але ефективна. Студенти ISA вивчають предмети короткими, але дуже насиченими та інтенсивними курсами, які зазвичай тривають 1‒1,5 місяці, а у фіналі створюють індивідуальний або груповий проєкт, в якому вони мають дослідити цікаву для них тему. Система побудована таким чином, що на кожному курсі ми відвідували ферму, або компанію, де нам показували та розказували як все відбувається в реальному житті.

   В цілому за весь навчальний рік в мене була можливість зробити більше ніж 20 візитів та побачити на власні очі, як працюють ферми з вирощування як молочних, так і м’ясних корів, свиней, кіз, овець, понуритись глибше у рослинництво, побачити найбільшу «міську ферму» в Брюсселі, де люди на даху облаштували теплиці та вирощують томати, баклажани, різні трави та рибу завдяки системі «аквапоніка» та навіть спробувати виростити гриби в пакеті самостійно.
   Такий підхід навчання допоміг мені дізнатись про системи вирощування тварин, які не практикуються в Україні, навчив мене працювати в команді, закріпити та вдосконалити мої, вже набуті, знання на факультеті тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України.
   Вчителі у школі завжди допомагають інтернаціональним студентами не тільки адаптуватись до французького середовища, а й ще з великим задоволенням порадять додатковий матеріал та відповідатимуть на усі питання. А студенти в свою чергу цікавляться спілкуванням з інтернаціональними студентами та відкриті до допомоги або навіть простого «small talking».
   Загалом досвід навчання за програмою Erasmus+ неможливо оцінити повністю. Erasmus – це не тільки про навчання, це і про нові знайомства в країні, де ти перебуваєш, а також безліч людей з різних куточків світу, які діляться своєю культурою, досвідом та знаннями, завдяки цьому в мене з’явились друзі в Гонконгу, Кореї, Індії, Америки, Камеруну та з інших країн. Erasmus – це про подорожі та поширення свого кругозору, адже за рік перебування у Франції я відвідала більше ніж 10 міст у 4 різних країнах Європи. Erasmus – це про весь досвід, який тільки можна здобути, починаючи від культурного та закінчуючи професійним.

   Тож, побачивши і дізнавшись про все це ‒ твердо вирішила продовжити навчання у магістратурі на рідному факультеті тваринництва та водних біоресурсів, адже дійсно він є флагманом вищої освіти в Україні, ні на крок не поступається таким факультетам Європи та відкриває перед своїми студентами широкі двері у перспективне майбутнє.


Людмила Зламанюк,
помічник декана факультету тваринництва та
водних біоресурсів з міжнародної діяльності

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook