Знання гарантують впевненість – меседж випускників освітньої програми «Облік і аудит» спеціальності «Облік і оподаткування»

7 серпня 2022 року
      Незважаючи на виклики, які третій рік поспіль змінюють спосіб нашого життя і відчуття добробуту, комунікаційні можливості, мислення, власне й бачення самого майбутнього, все ж випускники шкіл, гімназій, коледжів сміливо рухаються вперед, прагнучи отримати освіту. Очевидно, головним мотиватором для них стало те, що освіта і наука були й навіть, попри військові дії, залишаються визначальними пріоритетами України. Пригадується меседж Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета під час виступу цьогоріч на Світовому освітньому форумі в Лондоні: «…українська освіта поранена, але жива і бореться», проходячи тим самим випробування на стійкість.
      Спостерігаючи за активністю і, водночас, за пересторогами цьогорічних абітурієнтів-2022 освітньої програми «Облік і аудит» спеціальності «Облік і оподаткування» щодо правильності прийнятого рішення й вибору майбутньої професії, мимоволі згадуєш вже тих, хто переуступив цей поріг невизначеності і кого наразі вже можна вважати видатними випускниками. Сучасна молодь не полюбляє прикладів досягнень успіхів старшим поколінням і порівняння з ними, а тому ми поцікавились у тих, хто ще вчора мріяв у студентських аудиторіях, а сьогодні вже може розповісти про своє кар’єрне зростання. Серед таких, Вікторія Лисенкомагістр з обліку і аудиту випуску 2018 року.
        – Вікторіє, ким працюєте, якою була Ваша перша робота, як змінювалася Ваша кар’єра?
       – Я почала свій трудовий шлях з посади бухгалтера ще за студентських років й працювала в різних компаніях. Наразі, я дещо змінила сферу своєї діяльності – працюю в рекламному холдингу у відділі фінансової координації. Університет дав мені потужну базу, яка дозволяє розвиватися у будь-якій галузі та рухатися у різноманітних напрямках Для себе зрозуміла, що знання гарантують впевненість, а найбільш правильний спосіб використання отриманих знань – відразу намагатись їх інтегрувати у практичну діяльність.

       – Яким воно було студентське життя в НУБіП України?
      – Наше студентське життя було веселим, бурхливим, цікавим! Я навчалась у найкреативнішій групі в світі! Я не лише отримала кваліфікацію магістра з обліку і аудиту в НУБІП України, але й зустріла своїх найкращих друзів, з якими ми й досі дуже близькі. Ми встигали і навчатися, і розважатися. НУБіП України – прекрасний університет, де можна виявляти і розвивати усі свої таланти скрізь: у науці, спорті, творчості.

       – Чим Вам найбільше запам’яталася кафедра обліку та оподаткування?
     – Кафедра обліку та оподаткування – це більше, ніж викладачі, яким ми дуже вдячні за знання, чудове ставлення, розуміння і підтримку! Це наші справжні друзі! Мабуть, жодна зустріч з одногрупниками не обходиться без теплих спогадів про навчання: лекції, практичні екзамени, згадуємо наші невеличкі перемоги і поразки. Наразі розумієш, що всі студентські конференції та олімпіади, конкурси наукових робіт, які організовувалися і проводилися кафедрою обліку та оподаткування – це не просто університетські заходи. Це можливості для талановитої молоді заявляти про себе, спосіб презентувати себе у майбутньому як фахівця на співбесідах, конкурсних відборах. А ще пригадую величезну кількість пропозицій від роботодавців кафедри обліку та оподаткування щодо проходження практичного стажування в аудиторських компаніях, фінансових установах, міністерства і відомствах. Це забезпечувало отримання поглиблених практичних навиків і досвіду, що особливо цінується під час пошуку роботи за фахом. Отож, ми мали можливість поєднувати навчання за денною формою з одночасним працевлаштуванням й, навіть, отриманням гідної заробітної плати. До слова, чимало студентів нашого випуску, ще будучи бакалаврами, скористалися такими пропозиціями і, по-суті, ми мали дуальне навчання. Ставши магістрами, практично всі вже могли похизуватися своїм місцем роботи, бо ж старт професійного практичного розвитку вже у нас відбувся.
 
       – А як вибудовується професійна кар’єра з обліку і аудиту Ваших одногрупників, адже Ви сказали, що досі підтримуєте близькі стосунки з ними?
        – Так. Хотілося б поділитися професійними успіхами усіх. Але розуміючи, що ми маємо з Вами бліц-інтерв’ю з обмеженим обсягом матеріалу, згадаю про окремих. Зовсім нещодавно у соцмережах прочитала, що кар'єра бухгалтера чи аудитора – поступове професійне просування, професійний ріст і т.д. Але приклади моїх одногрупників Євгенія Кузнєцова і Василя Швеця дають мені право відкинути слово «поступове», замінивши на «стрімке». Женя – наразі директор ТОВ «Нор тун», яке займається лісопереробкою, виробництвом дошок, клеєних щитів та віконного брусу, переробкою відходів виробництва в паливну та технологічну деревну тріску, наданням консультацій партнерам щодо переходу на альтернативні джерела енергії. А працевлаштувався Женя бухгалтером, будучи ще магістром першого року навчання ОП «Облік і аудит» (в січні 2018 року).

    Василь Швець, працює головним бухгалтером компанії «KEYNAS GROUP» (KEYNAS GROUP – це команда професійних аудиторів, консультантів та юристів, які надають широкий спектр послуг, спрямованих на виявлення ризиків, оптимізацію обліку та внутрішніх бізнес-процесів, розвиток та удосконалення бізнесу, підвищення довіри до фінансових показників). До компанії він прийшов також, навчаючись в магістратурі кафедри обліку та оподаткування економічного факультету НУБіП України. Василь телефоном повідомив: «Мене прийняли на роботу без практичного досвіду роботи, але я мав гарну теоретичну базу. Завдяки отриманим знанням я за півтора року пройшов шлях від помічника бухгалтера до головного бухгалтера».
       Одногрупниця Юлія Шендерівська заявила про себе як науковиця. Вона – аспірантка відділу обліку та оподаткування ННЦ «Інститут аграрної економіки». А ще, Юлія – виконавчий директор Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України.
      (Доречно доповнити, що Юлія , будучи бакалавром, разом зі старшим за курсом магістром Романом Горбуненком пройшли непростий конкурсний відбір для стажування у Департаменті моніторингу баз даних та верифікації виплат щодо впливу державної податкової та митної політики на економіку країни Міністерства фінансів України. Наразі Роман Горбуненко продовжує працювати у міністерстві).
         – Що ви можете порадити майбутнім студентам?
     – Студентське життя – це прекрасний ресурсний період, який треба використовувати на усі 200%! За цей час треба зрозуміти, що вам подобається, чим би ви хотіли займатися в майбутньому, чому б себе присвятити. Дуже раджу не ігнорувати поклики серця, розвиватися в тому, до чого лежить душа. Абітурієнт, особливо за нинішніх умов – це доросла людина, яка може брати відповідальність за своє життя, але ще відчуває дитячий запал і вміє (та має право на це) сміливо мріяти! Сьогодні зміни відбуваються дуже швидко, і передбачити, що буде через декілька років, складно. Але немає сумнівів, що професія бухгалтера чи аудитора буде затребуваною завжди і, особливо, в умовах війни та післявоєнного відновлення економіки.
 
        – Так, сумнівів у цьому немає. Дякуємо Вам, Вікторіє
 
      Інша випускниця 2017 року випуску – Юлія Грищенко - на запитання як відбувалося її становлення як фахівця з обліку і аудиту, зазначила наступне.
         – Після закінчення ОП «Облік і аудит» завдяки отриманим знанням мені вдалося отримати оффер на посаду інтерна в компанію «EY» (EY - це глобальна багатопрофільна організація, що надає професійні послуги в галузях аудиту, консалтингу, права, оподаткування. Компанія входить до четвірки найбільших у світі аудиторських та консалтингових компаній й має понад 700 офісів і близько 300 тисяч співробітників у 152 країнах). Через piк я здобула підвищення, а ще згодом – після двох років роботи в компанії – вирішила трохи змінити своє життя, адже отриманий фах з обліку і аудиту доповнювались моїми амбіціями і мотивацією, скеровуючи мене тільки вперед. Також я поставила собі ще одну ціль – покращити рівень володіння англійською мовою. Працюючи в міжнародній компанії необхідно було постійно і вільно використовувати англійську мову, вести роботу над аудиторськими проєктами за допомогою спеціального програмного забезпечення (з якими вперше, до речі, познайомилась на кафедрі обліку та оподаткування під час свого навчання); листуватися, спілкуватися й готувати всі документи для іноземних клієнтів. До речі, було приємно побачити у навчальних планах, які є у вільному доступі на сайті університету, що студенти ОП «Облік і аудит» майже протягом усіх семестрів вивчають іноземну мову.
    Зараз я працюю бухгалтером одночасно у двох міжнародних логістичних компаніях, які територіально знаходяться в США. Компанії забезпечують можливість працювати віддалено, з будь-якої точки світу. Переконана, що це надзвичайно велика перевага для фахівців з обліку і аудиту, особливо в нинішній непростий воєнний час.
 
         - Чи цікавились і Ви професійним становленням Ваших однокурсників?
        – Так, безумовно. Андрій Окоча працює аудитором в аудиторській компанії «великої четвірки» – «KPMG». Наталія Забуранна – керівник групи компенсацій та мотивації компанії «Нова Пошта». Ірина Калежнюк – бухгалтер одночасно декількох ФОП. Ольга Ольховик працює в компанії ТОВ «Д.ТРЕЙДІНГ» спеціалістом відділу по роботі з електроенергією на зовнішньому ринку. Ольга розповідала, що її компанія надає прозорі умови праці і гарний соціальний пакет, а також надає можливість стажування для студентів. Це прекрасний шанс не лише працевлаштуватись, а й на початку кар'єри гарно заробляти. Багато співробітників через військову агресію росії проти України переїхали і продовжують працювати з-за кордону і Ольга наразі в Австралії.
        Із ролі бакалаврів-практикантів міжнародної консалтинговій компанії «EBS» до постійних співробітників цієї компанії перейшли сестри Тетяна і Анна Довгошиї, а також Сергій Лелюшок, Наталія Пінчук. До речі, Сергій і Тетяна не лише працюють в тандемі, а й створили міцну сім’ю. Зараз Тетяна у декретній відпустці, проте продовжує віддалено працювати на кількох проєктах (ще одна вагома перевага професійної діяльності фахівців з обліку і аудиту).
         – Як промайнули для Вас роки навчання в нашому університеті?
     – Як на мене, студентські роки – це те, що дуже приємно згадувати. Я була досить активною: відвідувала різні конференції, займалась бальними танцями, які проходили в 10-му корпусі, приймала участь в конкурсах художньої самодіяльності.
        – Чи справдились Ваші очікування від навчання в університеті?
       – Вочевидь, що позитивну відповідь на це питання я надала, описуючи свою професійну траєкторію. Мої очікування все-таки виправдались. Проте, знаючи, що навчання майбутніх фахівців з обліку і аудиту в НУБіП України, є практико-орієнтованим, я все ж маю думку щодо його більш концентрованого посилення. З іншого боку, маю заявити, що саме студент повинен бути зацікавлений у вивченні дисциплін, опануванні теоретичними знаннями на належному рівні. З власного досвіду знаю, що сьогодні, незважаючи на складні умови і виклики сьогодення, компанії охоче запрошують на роботу магістрів і бакалаврів з обліку і аудиту, але досить прискіпливо перевіряють рівень теоретичних знань, насамперед, з бухгалтерського обліку, аудиту, оподаткування, оскільки це є основа основ для подальшої успішної роботи за фахом.
 
         – Які професійні важливі якості Ви здобули, навчаючись за спеціальністю «Облік і аудит» ? Як це допомагає Вам зараз?
       – Які професійні вміння здобула? Вміння аналізувати інформацію, конструктивно мислити, вміння тримати зворотний зв’язок від керівника та вміння навчатись новому і самовдосконалюватись. Також отримала навики командної роботи (адже аудит – це робота групи, де результат залежить від якості роботи кожного її члена); вміння планувати власний робочий час і виконувати роботу своєчасно, правильно визначати пріоритети, працювати на декількох проєктах одночасно); знання бізнес-етикету та ділового спілкування. Усі ці знання і навики, отримані під час навчання за освітньою програмою «Облік і аудит», працюють в комплексі і безпосередньо впливають на мою роботу сьогодні.
 
        – Якби Ви мали можливість повернутися в часі назад, що б Ви зробили інакше?
       – Якби я повернула час назад, більше приділила б часу на вивчення фахових предметів та іноземної мови. Наразі, не знаю точно, що могла б ще зробити інакше, але знаю одне: не змінила б, ніколи, свій вибір освітньої програми «Облік і аудит»!
 
        – Ваш меседж до абітурієнтів -2022?
Дозволю собі процитувати американського винахідника, який був керівником компанії «Apple» – Стіва Джобса: «Єдиний спосіб робити свою роботу добре – це любити її. Якщо ти ще не знайшов свою улюблену справу, продовжуй шукати». Бажаю знайти своє покликання, як колись знайшла його я і мої однокурсники, віддавши перевагу освітній програмі «Облік і аудит» спеціальності 071 «Облік і оподаткування» економічного факультету НУБіП України!
       І ми, колектив кафедри обліку та оподаткування, бажаємо: усім – Перемоги Україні й мирного неба; цьогорічним абітурієнтам – вдалого вибору й успішного проходження конкурсного відбору для зустрічі у новому навчальному році в НУБіП України!

Наталія Кузик,
гарант освітньої програми «Облік і аудит»
першого (бакалаврського) рівня вищої освіти
за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування»
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook