Студентка юридичного факультету Вікторія Вакулюк: із нетерпінням очікуємо на очне навчання

3 серпня 2022 року
     Наразі чимало питань виникає у студентів НУБіП України стосовно того, як проводитимуться заняття в осінньому семестрі, яка форма навчання буде найоптимальнішою в сучасних непростих умовах. Своєю думкою з цього питання в форматі мікро-інтервʼю погодилась поділитись з нами студентка 3 курсу юридичного факультету Вікторія ВАКУЛЮК.
 

     Олена Улютіна: Вікторія, де Вас застала війна і як Ви давали раду собі і близьким в цей важкий час?

  Вікторія Вакулюк: Замість занять 24 лютого я, як і більшість, намагалась виїхати з міста, що в перщий день зазнало ракетних обстрілів до більш безпечного місця. Через величезні затори на дорогах, черги на автозаправних станціях, в супермаркетах, банкоматах – це було дуже непросто. Разом з батьками та іншими родичами ми вирішили поїхати з міста до села, адже через місто пролягає центральна дорога з Чернігова до Києва. Перебувати поза своїм домом, постійно слідкуючи за всіма новинами, в першу чергу, було важко психологічно, хоча напевно моя ситуація мало чим відрізняється від тисяч і тисяч інших українців. Але ковтком свіжого повітря для нас студентів стало відновлення дистанційного навчання з 14 березня. В нас зʼявилась мотивація щось робити, зібрали до порядку думки, вдалось відволікатись готуючись до пар – це повертало хоч якесь відчуття нормальності на тлі тих диких речей, що відбувались і відбуваються. Окрема подяка науково-педагогічним працівникам юридичного факультету, які випромінювали оптимізм, своїм прикладом показували, що не треба боятись, хоча цього ворог хотів би від нас найбільше.
 

     Олена Улютіна: До речі, про дистанційне навчання, Ви 2019 року вступу, і, як ніхто до цього часу, відчули на собі всі його вади і недоліки, що скажете про це?

Вікторія Вакулюк: Звичайно, нашому поколінню студентів «пощастило» повноцінно провчитись лише перший семестр 2019-2020 навчального року. З тих пір можна сказати, що традиційного навчання у нас не було, відчули себе піддослідними величезного соціального експерименту. Що можу сказати – переваги в тому, що можна не виходити з дому, на цьому починаються і цим же закінчуються, а недоліків – величезний список. Втрачаєш живе спілкування з одногрупниками і викладачем, спілкування більш відсторонене, відволікають рідні своєю присутністю, адже не у всіх завжди є повноцінний простір для організації домашнього навчання, якісний звʼязок і таке інше.
 

     Олена Улютіна: Що Ви думаєте про рішення Університету проводити пари офлайн в поточному семестрі, чи не лякає Вас така перспектива?

Вікторія Вакулюк: Повторюсь, залякати українців хоче ворог, небезпека дійсно є, але наразі немає повністю безпечного місця на території нашої країни. Я доросла людина, ходжу на вибори, приймаю рішення за себе, якщо наш Університет створює можливості навчатись в аудиторії, з дотриманням норм безпеки згідно законодавства, я почуватимусь там не в більшій небезпеці, ніж будь-де у Києві, а користі, на мою думку, буде більше: обмін думками, дискусії, участь у гуртках, робота в лабораторіях і спеціалізованих аудиторіях, це мені до вподоби.
А ще скажу, звертаючись до моїх колег: демократія – це сприйняття меншістю волі більшості. І якщо більшість за очне навчання, то така форма й має бути прийнята. Наш студентський обов’язок – навчатися, наш громадський обов’язок – не порушувати законодавство, не зривати навчальний процес і не закликати до цього!

 

     Олена Улютіна: Дякую Вікторіє, раді будемо побачитись в університетських корпусах.

Вікторія Вакулюк: Дякую і Вам Олено Анатоліївно, до зустрічі на парах!
 
 
Інтервʼю брала заступниця декана
юридичного факультету

Олена УЛЮТІНА 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook