Співпраця науки, освіти і бізнесу – орієнтир розвитку для факультету аграрного менеджменту

20 липня 2022 року

   На базі НУБіП України пройшов Всеукраїнський форум «SEB-2022» – співпраця науки, освіти і бізнесу для післявоєнного відродження країни». До його роботи долучилися близько 600 учасників – представників органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій. Факультет аграрного менеджменту також взяв активну участь у форумі. 

   Гостями університету та факультету були Луцій Іван Олександрович, провідний бренд менеджер ТОВ «Баядера Логістік»; Тиркало Віктор Борисович, громадська організація «Ліга розвитку науки»; Красноштан Олександр Михайлович, керівник проекту Сіті Експрес в АТ «Укрзалізниця»; Гавриш Артем Олександрович, фінансовий директор ТОВ «Атем Груп».

   Науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти факультету з великою увагою слідкували за перебігом Форуму в актовій залі університету, на секційному засіданні та онлайн.

 

   Форум відкрив ректор НУБіП України Ніколаєнко Станіслав Миколайович, котрий привітав учасників, наголосив на надзвичайній актуальності зібрання та окреслив роль українських університетів в умовах війни і подоланні її наслідків. Він наголосив на необхідності  діалогу бізнесу з освітніми закладами, що дасть змогу суттєво поліпшити якість освітнього процесу та сприятиме повоєнному відновленню нашої країни.

   Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України Кондратюк Вадим Миколайович коротко зупинився на можливостях та перспективах  НУБіП України співпраці з бізнесом. Він відзначив, що університет  має потужну дослідницьку інфраструктуру як основу для створення нових знань та їх трансферу, є виконавцем замовлень вітчизняних та транснаціональних компаній, котрі упродовж багатьох років співпрацюють з нашим університетом. Також він наголосив на необхідності подальшого поглиблення та об’єднання зусиль освіти, державних установ і бізнесу, адже таке партнерство сприяє розвитку інновацій, створенню додаткових робочих місць та ефективному функціонуванню економіки країни.

   Про техніко-технологічні інновації в агросекторі на основі освітньо-бізнесового партнерства розповів заступник генерального директора компанії «КУН-Україна» Віктор Шевчук. На актуальну тему був виступ заступника Голови правління МХП Мельника Юрія Федоровича, котрий поділився досвідом співпраці свого підприємства з науковцями НУБіП України. Заслуговують на увагу запропонована доповідачем перспективна модель розвитку аграрного сектору України та думки про необхідність дуальної форми навчання конкурентоспроможних фахівців.

   Проблеми та перспективи поєднання підприємництва, університетської науки та професійної підготовки кадрів у своїй доповіді освітив засновник фермерського господарства «Тетяна 2011» (ТМ «Zinka»), голова Згурівської селищної ради Київської області Цвик Василь Вікторович. Про необхідність здорового харчування, розвиток нутриціології в освіті та міжсекторальну взаємодію розповів Президент Асоціації дієтологів України Швець Олег Віталійович.
   Надзвичайно корисним був досвід співпраці з бізнесом університету Вааса (Фінляндська Республіка), яким поділився ректор Куусісто Ярі. 
   Директор ТОВ «Агрофірма Колос» Центило Леонід Васильович розповів про біологізацію землеробства як відповідь на продовольчі проблеми, зазначивши у своїй доповіді про переваги використання органічних добрив та прогресивних аграрних технологій.
  Голова Правління ПАТ «Черкасиобленерго» Самчук Олег Григорович у своїй доповіді на тему «Сучасні тренди формування кадрового потенціалу енергетичної компанії» поділився досвідом працевлаштування випускників університету, наголосивши на соціальних аспектах колективних договорів, які укладаються на підприємстві.  
   Про роль бізнесу і громадських організацій у підготовці фахівців для сфери геодезії та землеустрою в умовах воєнного стану і післявоєнного відновлення країни доповів Голова Правління ГО «Асоціація фахівців землеустрою» Полтавець Анатолій Миколайович. Він окреслив майбутні плани співпраці з НУБіП України, згадав велику кількість науково-практичних заходів, які були проведені спільно з університетом, участь бізнесу у розробленні освітніх програм.
   Велику зацікавленість викликала доповідь керівника департаменту розвитку ринку ТОВ «Байєр» Бондарчук Іванни Леонідівни, яка визначила компетенції, яким повинні володіти майбутні фахівці із захисту рослин. Зокрема вона серед великої кількості цих компетенцій виокремила бізнес компетенції, які передбачають розуміння економічних процесів, вміння аналізувати дані, ефективно управляти діяльністю підприємства.  
Проблеми подолання наслідків війни як екологічної катастрофи розглянула  заступник директора з економічних питань ТОВ ВТОРМАГ Благодарова Катерина Володимирівна.
 
   Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України Кваша Сергій Миколайович окреслив заходи аграрної політики в забезпеченні продовольчої безпеки, розглянувши основні показники її вимірювання.
 
   Підсумки пленарного засідання підбив голова наглядової ради університету Микола Томенко, заначивши,  що лише спільна співпраця бізнесу, освіти та науки буде сприяти інноваційному розвитку економіки країни. 
   Дискусійні питання, які були окреслені доповідачами, обговорювалися на засіданні секції  «Суспільні науки у викликах часу».
 
   Луцій Іван Олександрович, провідний бренд менеджер ТОВ «Баядера Логістік» звернув увагу на ключові фактори та джерела даних, які потрібно використовувати для побудови сучасних трендів і визначення напрямів  інвестування. Він також звернув увагу на роль та соціальний статус  викладачів університету, зазначивши на необхідності його підвищення за рахунок збільшення заробітної плати та більш тісної співпраці із бізнесом.
   Іван Олександрович також розповів, як змінився маркетинг в умовах воєнного стану та продемонстрував швидкість реагування компанії на  запити споживачів, представивши новий продукт. Він зазначив, що в сучасних умовах є велика потреба на ринку праці у фахівцях з менеджменту та маркетингу та визначив основні компетенції, якими повинен володіти сучасний фахівець.
  Заступник директора ПрАТ «АФК»Система» офіційний дистриб’ютор Leica Geosystems Галушко Максим поділився досвідом використання новітніх геодезичних приладів для практичної підготовки студентів.
   Також на секційному засіданні були обговорені компетентності, яким повинні володіти випускники університету, необхідність зміни світоглядних орієнтирів та підвищення ролі культурних та гуманітарних цінностей, зміни стилю спілкування із здобувачами вищої освіти, проблеми практичної підготовки та багато інших.
   Результатом проведення форуму  «SEB-2022» для факультету аграрного менеджменту стала домовленість із представником громадської організації «Ліга розвитку науки»  Віктором Борисовичем Тиркало про формування бази практичної підготовки для наших студентів із подальшим їх працевлаштуванням. Також були досягнуті домовленості про подальшу співпрацю із бізнесовими структурами, представники яких взяли участь у форумі.
   Члени організаційного комітету дуже вдячні гостям та колегам за цікаві, інформаційні, продуктивні дискусії та практичні рекомендації, котрі дозволять підвищити якість підготовки фахівців.
Віра Бутенко заступник декана
факультету аграрного менеджменту з наукової роботи
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook