Звернення учасників форуму SEB-2022: співпраця науки, освіти і бізнесу – шлях до післявоєнного відродження України

21 липня 2022 року

 ЗВЕРНЕННЯ
учасників форуму «SEB-2022»

СПІВПРАЦЯ НАУКИ, ОСВІТИ І БІЗНЕСУ – ШЛЯХ ДО
ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНИ 

    Ми, учасники Всеукраїнського Форуму «SEB-2022»: СПІВПРАЦЯ НАУКИ, ОСВІТИ І БІЗНЕСУ ДЛЯ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНИ, які зібралися 20 липня 2022 року з ініціативи Національного університету біоресурсів і природокористування України, Ради роботодавців та понад 225 представників бізнесу, закладів вищої освіти та наукових установ, в результаті дискусій, обговорення представлених доповідей, розуміння місії та ролі університетів у суспільному житті країни, взаємовигідної співпраці державних установ з бізнес-середовищем, суспільними інституціями, реалізації освітніх та наукових ініціатив, звертаємося до всього Українського народу, Президента України, Верховної Ради України, органів державної влади та місцевого самоврядування із словами підтримки дій, спрямованих на захист оборони і безпеки держави та закликом до єдності, солідарності та готовності обороняти Україну для забезпечення її перемоги та післявоєнного відновлення.

     Ми свідомі того, що наявні загрози з боку російської федерації, справа відродження України, вимагають нашої наполегливої спільної праці, колективної мобілізації. Освітні та наукові установи мусять бути надійним гарантом збереження національних і культурних традицій, перш за все на території України, надання майбутнім поколінням якісної освіти, розвитку людського капіталу, сприяти переходу до європейських цінностей, вихованню справжніх патріотів України.
     Взаємна підтримка та розуміння ролі в Україні всіх суспільних інституцій, освітніх, наукових та бізнес структур, є необхідною умовою протидії різноманітним деструктивним процесам, пов’язаним із військовою агресією та російською пропагандою.
     Учасники Форуму зазначають, що, поряд із реалізацією важливих безпекових завдань, успішний євроінтеграційний рух та подальший розвиток України може бути забезпечений шляхом паритетного впливу державної політики, бізнесу та академічного середовища на формування порядку денного розвитку науково-інноваційної та освітньої сфери, продовольчої безпеки України. Українські університети не повинні стояти осторонь цієї важливої справи.
     Сучасні вимоги, які виставляють провідні світові та вітчизняні компанії, роботодавці перед закладами вищої освіти до якості фахівців та їх практичної підготовки, є надзвичайно високими. Четверта промислова революція, розуміння можливостей використання штучного інтелекту, біотехнологій, розвиток і злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і виробничих технологій в єдину саморегульовану систему з найменшим або взагалі відсутнім втручанням людини у виробничий процес, розробка ефективних механізмів досягнення Цілей сталого розвитку, реалізації Європейського зеленого курсу в умовах глобалізації та зміни клімату, нині не можливі без достатніх інвестицій в освіту і науку. Цього можна досягнути лише у співпраці з бізнесом, спільному оволодінні новими технологіями, розвитку дуальної освіти, їх удосконаленні і створенні, залученні до цих процесів студентства, молодих вчених і науковців. Життя вимагає посилити доступність української молоді до якісної вищої освіти, зняття надуманих обмежень і перепон.
     Окремі позитивні приклади співпраці між університетами та компаніями України лише частково і на короткий термін вирішують вказані проблеми. Забезпечення формування відповідних компетентностей (ключова, фахова, інформаційно-комунікативна тощо) є спільним завданням стейкхолдерів та потребує більшої уваги державних органів як з фінансової точки зору, так і з доцільністю оперативної зміни парламентом окремих нормативно-законодавчих документів для підтримки інвестицій бізнесу у наукові й освітні установи, недопущення відтоку вчених, молоді за межі України.
     Переконані, що розроблений та презентований Урядом План відновлення України може бути потужним рушієм національної економіки. Разом з тим, на нашу думку, національна програма розвитку системи освіти і науки на 10 років обсягом 5 млрд дол. (0,7 % загального бюджету) ще недостатньо враховує існуючі потреби закладів вищої освіти у вирішенні наявних викликів. Підтримки потребує також розробка бізнес-моделі розвитку АПК, спрямованої на розвиток виробництва продукції з високою доданою вартістю.
     Ми запрошуємо до діалогу всі урядові структури України, закликаємо до співпраці й об’єднання академічне та бізнес середовище, громадянське суспільство у формуванні спільної перемоги України, її післявоєнного відродження та гармонійного розвитку, участі у прийнятті розумних і виважених рішень щодо її майбутнього.
     В єдності – наша сила і перемога!

Київ, 20 липня 2022 року
 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook