Виробнича практика бакалаврів механіко-технологічного факультету

13 липня 2022 року
   Відповідно до освітніх програм підготовки, бакалаври передостанніх курсів, спеціальностей «Агроінженерія» та «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» механіко-технологічного факультету, наразі, проходять прикладне навчання, у рамках виробничої практики.
   У зв’язку з тим, що в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, а в більшості регіонів по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, не у всіх студентів є можливість пройти практичне навчання у профільних підприємствах аграрного сектору держави, а організувати виробничу практику дистанційно – принципово неприпустимо, з точки зору якості майбутнього інженерного фахівця. Спеціалізовані завдання і практичні проблеми, у галузі агропромислового комплексу, студент-практикант інженерного профілю, повинен вирішувати, при безпосередній участі у механізованих технологіях. Тому, цьогоріч, для проведення практики, поряд з виробничими підприємствами, задіяні навчальні лабораторії кафедр факультету.

   В лабораторіях студенти займаються технічним обслуговуванням, ремонтом і відновленням стендів паливної апаратури, дослідних двигунів внутрішнього згоряння, вузлів і агрегатів навчальних аграрних машин, діагностикою та налаштуванням систем Сommon Rail, Trimble, Lehner.
   У якості баз виробничого навчання, наразі, студенти використовують доступні провідні підприємства та, в окремих випадках, селянські і фермерські господарства. Офіційний дилер John Deere – ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс», ТОВ «АГРО-ВЕЛЕС», ТОВ «Агронива Черкаси», ТОВ «АG Простір», ТОВ «Райз-схід», ТОВ «Авто-моторна Компанія», ТОВ «Сигма-Універсал» – це далеко не весь перелік потужних компаній та виробничих підрозділів аграрного сектору нашої країни, зафіксованих у наказах, про практичне навчання студентів механіко-технологічного факультету.

   Налаштування, технологічні регулювання збиральних машин і їх експлуатація, керування аграрною технікою, ремонт вузлів трансмісії та двигунів, обслуговування ґрунтообробних знарядь, заготівля кормів, підготовка машин до посіву культур, моніторинг урожайності, захист рослин – операції, якими, в загальному, можна описати спектр практичного навчання студентів - механіків.

   Студент групи АІ 1901 Віталій Криворучко, зазначає, що під час практики в умовах ТОВ "Авто-моторна компанія", засвоїв багато тонкощів і правил ремонту вузлів іноземного і вітчизняного виробництва, що досить суттєво підвищило його інженерні здібності. ТОВ займається ремонтом двигунів, коробок передач, компресорів, паливних насосів сільськогосподарської техніки, тракторів, комбайнів, вантажних та легкових автомобілів. За перші тижні практики, Віталій своїми руками розібрав і дефектував двигуни Д-240, Камаз-740 та коробку передач автомобіля Renault Master. Наразі, силові агрегати, після ремонту головки блока циліндрів і блока двигуна, зібрані і проходять обкатку та налаштування.

   Своїми враженнями про практику в ТОВ «Райз-Схід», поділився студент групи АІ 1901 Олег Чупир. Товариство являється підрозділом холдингу UkrLandFarming і має 23 тисячі гектарів земельного банку, які задіяні під вирощування соняшника. На виробництві, практикант виконує відповідальну місію - внесення фунгіциду оприскувачем в агрегаті з трактором John Deere 8430. Під час виконання технологічних операцій, Олег дізнався про планування та терміни проведення захисної обробки соняшника, які препарати доцільно використовувати для захисту рослин та практично закріпив знання з налаштування оприскувача. За 12 годин роботи на агрегаті, Олег опрацьовує площу 200 гектарів.

   Догляд за посівами соняшника та сої реалізує і студент групи АІ 1902 Ілля Соломаха, в умовах фермерського господарства «Соломаха Олег Леонідович». Ілля відрегулював ходову частину трактора John Deere 6135, на відстань міжряддя посівів культури та здійснює обробіток рослин гербіцидами. Практикант переконався, що за достатнього рівня вологи й підвищених температур – препарати для знищення бур’янів, діють ефективніше.

   Суттєві переваги використання компакторів у технологіях обробітку грунту помітив студент групи АІ 1901 Микола Галак, під час виробничої практики в умовах СТОВ «Маяк-Агро». Порівняно з існуючими технологіями, компактор К-1000 створює дрібногрудкуватий, однорідний за глибиною та добре ущільнений посівний горизонт.

   В логістичних підрозділах ТОВ «Alliance logistics», студентка групи ТТ 1905 Ольга Войтенко дізналась, як вносити категорії вантажів у базу даних підприємства, вивчила функцію електронної накладної, яка формується в операційній системі Android. Також, Ольга навчилася використовувати додаток WebEye Standard Drive, для комунікації з водіями. Додаток дозволяє контролювати час водія на перевезення вантажів та на відпочинок. Це єдиний спосіб запобігти штрафуванню компанії і водія, за перевищення часу транспортування, в умовах міжнародних перевезень.
 
   Виробнича практика студентів є невід’ємною складовою частиною навчального процесу перед випускним курсом бакалаврату. На початку практичного навчання, кожен студент отримав тематику випускних робіт, тож бажаємо нашим здобувачам першого рівня вищої освіти, вдалого використання і відображення накопиченої прикладної інформації в дипломних роботах та проєктах бакалавра. Також бажаємо, щоб майбутній захист випускних робіт, обов’язково, відбувся в мирних умовах, в квітучій Україні, народ якої переміг ворожу навалу.

 
Ігор Сівак,
заступник декана з навчальної і виховної роботи механіко – технологічного факультету
Олег Бачинський,
заступник начальника навчального відділу з питань практичної підготовки студентів
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook