Першокурсники агробіологічного факультету про навчання в умовах війни

5 липня 2022 року

  Війна росії проти України вмить докорінно змінила життя української молоді, а дистанційне навчання стало основною опцією доступу до знань.

  У час, коли колектив університету намагається адаптувати свої напрацювання в часи пандемії до нових, жорстоких умов війни, - багато студентів і викладачів йдуть до війська, щоб давати відсіч агресору, долучаються до лав тероборони та займаються волонтерством.
  Увесь колектив НУБіП України в одному ритмі з усією державою, як один великий мурашник, кожен на своєму місці, робить те, що може задля нашої перемоги.
Разом з усіма, перемогу на своєму фронті, і навчальному також, здобувають студенти агробіологічного факультету.
 Мова далі піде про першокурсників.

 

  На долю цих молодих людей, яким доводиться пристосуватися до нових норм життя, випало немало проблем.
  Просторовий розподіл бойових дій по території України унеможливлює будь-яке навчання в одних регіонах і дозволяє дистанційну форму в інших (умовно безпечних). Це допомагає студентам не втрачати можливості здобувати освіту.
  Завдяки доступу до онлайн-платформ із навчальними курсами, студенти могли обирати максимально безпечний для навчання час.


  Хочеться відмітити неабияку перевагу наявності навчальних курсів на платформі Elearn. Усі відчули це тоді, коли змушені були покидати свої домівки. Хмарні сервіси та електронні навчальні курси на навчально-інформаційному порталі НУБіП України дозволили зберегти у час війни усі навчальні матеріали та покращити роботу викладачів у такий важкий час.
  Одним із найбільших викликів для нас, викладачів, стало те, що з початком війни активність студентів у навчальному процесі помітно знизилась. Таким чином, доводилось посилювати мотивацію студентів до навчання, оскільки психологічний стан учасників процесу, а також фізична можливість продовжувати навчання не завжди були на нашій стороні.
  Наразі багато учасників освітнього процесу, які залучені до волонтерства, працюють або перебувають у лавах Територіальної оборони чи Збройних Сил України, все ж таки доєдналися до навчання і, що в деякій мірі захоплює, показують досить непоганий результат.
  Війна докорінно змінила наше життя, назавжди його розділивши на «до» та «після». Але вона об’єднала нас як ніколи.
  У кожного із студентів є своя активна життєва позиція, яка забезпечує їм впевненість у власних силах, а також сприяє зменшенню тривоги.
  Під час навчального семестру майбутні агрономи працювали і на лекціях, і на практичних заняттях. Спочатку вони лише слухали, але вже через місяць онлайн навчання було багато тих, що готували доповіді, презентації, створювали відео ролики про клімат, проходили комп’ютерні тести, готували звіти про роботу в командних проєктах і т.д. Варто зауважити, що рівень виконання практичних робіт не постраждав. Роботи виконувались усіма можливими способами, застосовувались усі можливі ресурси.
  І ось ми вийшли на рубіжну лінію контролю – іспит. Комусь це вдається відносно легко, комусь складніше. Однак можу запевнити, в цей період серед студентів просто немає байдужих до навчання.
 Для об’єктивнішого оцінювання ми організовували та проводили обов'язкові онлайн співбесіди. Якщо у визначений час деякі студенти мали проблеми з підключенням до екзамену, для них встановлювався додатковий час контролю та організовувалися додаткові співбесіди.
 Студенти показали активну діяльність на електронній навчальній платформі університету Elearn, добре засвоїли лекційний матеріал, відпрацювали заплановані практичні роботи, вдало проходили модульне тестування, що забезпечило їм успішне складання іспиту.
  І ще трохи про те, що дає надію…
  За час навчання ми з студентами говорили не тільки про агрометеорологію, клімат і погоду, говорили про все, про те, що турбує, про те, що дає сил жити. Говорили і про плани на майбутнє.
Більшість студентів планують після війни подорожувати Україною. Усім дуже хочеться побачити ті міста, назви яких тепер часто звучать у новинах. Деякі роздумують над здобуттям додаткової освіти. Є плани взяти участь у волонтерських проєктах з відновлення країни.
  На запитання - «Які плани на майбутнє?» відповіді переповнені впевненістю у ЗСУ.
Свірілін Микола.
Після війни зустрінуся з усіма моїми друзями та любимими одногрупниками.
Барабаш Павло. Буду кататись по нічному Києву.
Пилипчук Влад. Поїду в Крим – «льопатись»:).
Пустовойт Ліна. Повернуся в улюблений Київ і відвідаю музей історії війни.
Загаєвська Олена. З’їм херсонського кавуна.
Рудюк Вероніка. Скажу «Я ТЕБЕ ЛЮБЛЮ» усім, хто мені дорогий.
Камєнєва Вікторія. Вип’ю філіжанку кави з подругою в рідному Києві.
Тригуб Андрій. Переїду жити в Київ.
Дмитренко Максим. Збереться вся моя сім’я і ми разом поїдемо відпочивати.
Касян Богдан. Зустрінуся з друзями і будемо разом «гульбанити» тиждень.
Перевізник Аня. Обійму усіх друзів, з якими не можу зустрітись сьогодні.
Наконечна Вікторія. Поїду подорожувати з коханим.
Муляр Юля. Поїду в Карпати скуштувати шишкового варення і чай анчан.
Поліщук Валентина. Напишу книгу.

Деякі плани у нас є спільними :))
«У перший день перемоги я вдягну найкрасивішу сукню та підбори… зустрінуся з своїми друзями і буду танцювати всю ніч… поїду до батьків … поїду в Європу, де буду розповідати, як українці об'єдналися та розбили другу армію у світі… зроблю такі татуювання: «Слава ЗСУ!», «Мрію не знищити!», «русский военный корабль…»


Проте усіх об’єднує бажання залишитися вдома або повернутися додому.
16 лютого 2022 року в день Єднання ми записували відео в підтримку ЗСУ.
Сьогодні ми домовилися, що зустрінемося у день Нашої Перемоги на Майдані Незалежності і будемо вітати усіх, хто виборов нашу перемогу.
Будемо дякувати нашим Захисникам, нашим Героям:
Спасибі Вам, що тримаєте небо над нами і хай береже небо Вас!!!
Слава ЗСУ та Слава Україні!!!

 

Олеся Скриник,

доцент кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології


 

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook