Глобальний компендіум із захоплення вартості земель: завершення масштабного міжнародного дослідження

26 червня 2022 року
     Інструменти визначення вартості землі використовуються в усьому світі, проте вони неоднаково застосовуються в різних країнах. Так зване «захоплення вартості землі» – це відносно новий політичний підхід, який передбачає надання громадам можливості отримувати частку від збільшення вартості землі, що є наслідком публічних інвестицій та дій уряду.
     Захоплення вартості землі ґрунтується на уявленні про те, що громадські дії повинні створювати суспільну користь. Оскільки потреби громад суттєво зростають через швидку урбанізацію, погіршення інфраструктури, зміну клімату тощо, таке джерело фінансування стає все більш важливим для майбутнього муніципалітетів. У поєднанні з принципами належного управління та міського планування, захоплення вартості землі може стати невід’ємним інструментом, який допоможе урядам досягти позитивних фіскальних, соціальних та екологічних результатів.
     У 2021 році Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у тісній співпраці з Інститутом земельної політики Лінкольна (США) було ініційоване глобальне дослідження щодо того, як захоплення вартості землі використовується в усьому світі, з акцентом на аспектах, важливих для систематичного прийняття. Для проведення дослідження ОЕСР були залучені провідні галузеві експерти із 60 країн. Для підготовки розділу дослідження щодо України був запрошений завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, професор Андрій Мартин.
 
     21 червня 2022 року ОЕСР та Інститутом земельної політики Лінкольна було опубліковано результати дворічного дослідження, яким став Глобальний компендіум із захоплення вартості земель (https://doi.org/10.1787/4f9559ee-en), що розкриває переваги та загальні проблеми захоплення вартості землі для політиків у національних та субнаціональних урядах, а також для науковців, практиків з просторового планування, землеустрою, а також державних службовців.
 
Довідково: Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) є міжнародною організацією, що об'єднує 37 найбільш економічно розвинених країн світу — більшість держав Європейського Союзу, США, Австралія, Швейцарія, Норвегія, Південна Корея, Японія та інші. Штаб-квартира розміщена у Парижі (Франція). ОЕСР також активно співпрацює з державами світу, які не є членами організації (зокрема з Україною), у рамках спеціалізованих програм, міжнародних заходів тощо.
 
Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook