Викладачі кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД прийняли участь в онлайн-заході в рамках IAMO ФОРУМУ 2022 на тему «Ефекти зумовлені війною в Україні»

24 червня 2022 року
     Війна росії проти України, яка триває вже 120-й день, встигла завдати значної шкоди не лише вітчизняному агросектору, але й суттєво порушила глобальну продовольчу безпеку. Стрімкий ріст світових цін на продукти харчування, який спричинений, насамперед, блокуванням країною-агресором експорту українського продовольства через морські шляхи у Чорному морі, унеможливлює спроможність сотень мільйонів людей по всьому світу задовольнити свою фізіологічну потребу в їжі. Варто зазначити, що така ситуація потребує, перш за все, короткострокових прогнозів розвитку аграрних ринків в Україні та наукової оцінки впливу війни на аграрне виробництво й торгівлю продовольчими товарами. Саме тому, 23 червня 2022 р. у рамках IAMO ФОРУМУ 2022 проєкт «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД) зібрав вітчизняних та зарубіжних експертів в онлайн-форматі для пошуку раціональних шляхів вирішення вищезазначених проблем.
     Модератором заходу виступила в.о. керівника проєкту АПД Марія Ярошко. Серед великої кількості учасників, присутніми на онлайн-заході були й доценти кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД Наталія Коваленко, Альона Тюріна та Олександр Файчук.
     Також позитивним моментом є те, що разом із викладачами проявили інтерес до дискусії студенти-члени наукового гуртка «Основи наукових досліджень в агробізнесі»: Олександра Каминіна, Ольга Коломієць, Олександра Козачук та ін.
     Одним із ключових спікерів даної дискусії виступив ректор Поліського національного університету Олег Скидан. У своїй доповіді він повідомив про головні аспекти стану освіти і науки в Україні за умов російської агресії.
     Цікавим виявилась доповідь співробітниці Київської школи економіки Марії Богонос на тему «Ukraine in war. Projections for Ukrainian agriculture», в якій вона зазначила, що розмір поточних економічних втрат для українського агросектору внаслідок війни за майже 4 місяці вже становить понад 27 млрд дол США. Також експерт проінформувала про масштаб проблем із логістикою – скорочення обсягу щомісячного експортного потенціалу із 6 до 1,5 млн тонн і зростанні витрат на перевезення сільськогосподарських товарів від 80 до 120 Євро за тонну. Крім того, Марія Богонос презентувала різні сценарії короткострокового прогнозу (2022-2023 рр.) щодо падіння експорту аграрної продукції з України, яке очікувано має відбуватись на тлі зниження врожайності сільськогосподарських культур через дефіцит мінеральних добрив та паливно-мастильних матеріалів. Часткове покращення ситуації, на думку експерта, може відбутись у разі проведення урядом всебічної політики забезпечення макроекономічної стабільності та диверсифікації ринків збуту товарів і транзитних шляхів.
     У свою чергу, експерт із Університету Центральної Азії (Киргизія) Роман Могилевський обґрунтував учасникам заходу економічні наслідки від війни в Україні для подальшого розвитку аграрного виробництва в країнах Центральної Азії. Натомість, співробітник Академії наук Молдови Олександр Стратан у доповіді презентував основні канали передачі економічної кризи з російської федерації та України у Республіку Молдову. Більше того, експерт наголосив на тому, що негативний ефект для молдавської економіки від військового конфлікту є дуже серйозним, оскільки частка російського та українського імпорту в сумарному обсязі ввезених товарів ще у довоєнний період складала близько 25%.
     Незважаючи на той факт, що дискусія тривала менше двох годин, всі учасники мали нагоду задати свої запитання для доповідачів і отримати вичерпні відповіді.
     Присутні на онлайн-заході викладачі кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД щиро вдячні його організатору – проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» за надану можливість прийняти участь у надзвичайно актуальній і конструктивній науковій дискусії!
 
 
Олександр Файчук,

к.е.н., доцент 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook