Заборона відвідування лісів: чи є вплив на кількість пожеж на Полтавщині

21 червня 2022 року
Суспільне. Новини

Заборона відвідування лісів: чи є вплив на кількість пожеж на Полтавщині

Цього року кількість пожеж у лісах Полтавщини не зменшилася, попри заборону їх відвідувати. Про це Суспільному розповіла речниця обласного управління лісового та мисливського господарства Лілія Гнатенко. Виникненню та поширенню вогню в екосистемах сприяє посушлива та спекотна погода, розповіла речниця рятувальників регіону Світлана Рибалко.

У центрі Полтавського лісгоспу за допомогою восьми камер спостерігають за майже усіма лісовими насадженнями району.

"Пожежу в лісі, луки – практично все видно, якщо умови дозволяють. Якщо вітер, то погано трішечки видно, якщо дощ – також. А так, в принципі, на 98% майже все видно. Потім ми можемо передати навіть – є така система у нас – координати", – говорить спостерігачка Полтавського лісгоспу Карина Павлюк.

Заборона відвідування лісів: чи є вплив на кількість пожеж на Полтавщині

Карина Павлюк за допомогою восьми камер спостерігають за майже усіма лісовими насадженнями району. Фото: Суспільне Полтава

Із весни на Полтавщині діє заборона відвідувати ліси, однак пожеж сталося стільки ж, як торік, каже Лілія Гнатенко.

"У нас проведено 330 патрулювань лісовими масивами, також ми проводимо роз’яснювальну роботу так з населенням у населених пунктах. Все ж таки загорання виникають, це означає, що населення нехтує цією забороною і йде до лісу. Станом на сьогодні в нас в області виникло вісім загорань, вогнем пошкоджено площу близько 1 гектара 20 соток", – розповідає речниця обласного управління лісового та мисливського господарства Лілія Гнатенко.

Заборона відвідування лісів: чи є вплив на кількість пожеж на Полтавщині

Цього року проклали більше 700 кілометрів мінералізованих смуг. Фото: Суспільне Полтава

Загалом пожеж на відкритих територіях у регіоні порівняно з попереднім роком побільшало майже на сотню – 588 проти 496, які сталися торік. Це насамперед пов’язано зі спекотною та посушливою погодою, каже речниця рятувальників Полтавщини Світлана Рибалко.

"Знищено минулого року було більше. Тобто цього року це 900 гектарів, минулого – більше 1000. Минулого року температурні умови були трішки інакші, тому було й менше пожеж. В основному, причиною пожеж є, звісно, людський фактор. Тобто необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки, випалювання сухостою", – пояснює Світлана Рибалко.

Заборона відвідування лісів: чи є вплив на кількість пожеж на Полтавщині

Через пожежі цього року вже знищено 900 га території. Фото: Суспільне Полтава

"Степова пожежа, як правило, переходить, перекидається – є таке поняття – на ліс. Так, як у нас підстилка у лісі – це хвоя, вона суха, а трава теж суха. І за рахунок вітру одразу закидає (вогонь – ред.). Ліс дуже швидко (горить – ред.) – шишка загорається і перекидає цю пожежу на 20, 30, 40, навіть 50 метрів. Велика проблема, якщо є таке поняття, як верхова пожежа. Це вже при сильному вітрі", – розповідає рятувальник пожежної частини Полтави Сергій Лаврик.

Аби запобігти поширенню вогню у лісах, прокладають спеціальні мінералізовані смуги.

"Мінералізовані смуги – це такі протипожежні бар’єри, які прокладаються поблизу лісу, трактор проводить. Цього року ми проклали більше 700 кілометрів мінералізованих смуг, плюс провели 8,5 тисяч кілометрів догляду за ними. Тобто це мінералізовані смуги, які були прокладені попередньо і вони постійно поновлюються", – каже Лілія Гнатенко.

Заборона відвідувати ліси на Полтавщині діє від 25 березня. Таке рішення ухвалила Рада оборони області, повідомляв начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. Поширюється заборона на цивільне населення. А винятком є транзитний проїзд, військові, правоохоронці, рятувальники та деякі інші служби. Рішення ухвалили задля безпеки в умовах воєнного стану.

 

Джерело: Суспільне. Новини. https://suspilne.media/252027-zaborona-vidviduvanna-lisiv-ci-e-vpliv-na-kilkist-pozez-na-poltavsini/

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook