Викладачі зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» пройшли курси підвищення кваліфікації

12 червня 2022 року
     Постійне прагнення до вдосконалення – важлива складова професійної компетентності викладача закладу вищої освіти. Це прекрасно розуміють викладачі факультету тваринництва та водних біоресурсів та серйозно ставляться до вдосконалення своїх знань та навичок, постійно шукаючи нову інформацію, співпрацюючи з колегами з інших навчальних закладів, обмінюючись та обговорюючи результати, прогресуючи у своїй справі.
     Так, з 23 по 27 травня викладачі кафедри гідробіології та іхтіології та кафедри аквакультури мали чудову можливість отримати досвід, корисний та ревалентний до нашої ролі в галузі вищої освіти, удосконалюючи свою кваліфікацію на курсах, організованих Інститутом біології тварин НААН України (м. Львів).
    З вітальним словом до учасників онлайн-заходу звернувся директор Інституту, доктор біологічних наук Юрій Салига, який представив насичену програму курсів та коротко ознайомив із структурою Інститут і його матеріально-технічною та приладною базою.
     Крім того, для налагодження спілкування між слухачами, директор дав можливість викладачам факультету тваринництва та водних біоресурсів представитися та коротко розповісти про себе, що було важливою складовою для подальшого обговорення наукових доповідей.
     Виконуюча обов’язки завідувача кафедри гідробіології та іхтіології Наталія Рудик-Леуська від імені всіх викладачів-учасників онлайн-курсів – подякувала організаторам за надану можливість, навіть у такий важкий для нашої країни час, дізнатися нове та отримати безцінний науковий досвід, який буде використаний як в навчальному, так і в науковому процесі.
     Заступник директора з наукової роботи, професор Ігор Вудмаска та заступник директора з інноваційно-наукової діяльності, професор Микола Шаран ознайомили учасників із науковою та інноваційною діяльністю інституту, про його досягнення в цих напрямах, а також про діючі наукові журнали, які відкриті для прийняття наукових робіт від наших співробітників.
     Про особливості освітньої діяльності Інституту розповіла вчений секретар Оксана Смолянікова. Вона поділилася досягненнями здобувачів Інституту, які свідчать про клопітку та наполегливу працю як самих здобувачів, так і співробітників Інституту біології тварин.
     Протягом тижня викладачі зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» слухали ряд прекрасних доповідей на цікаві та актуальні теми, мали змогу взяти активну участь в їх обговорені.
     Так, Микола Шаран розповів про етику та біоетику при проведені наукових досліджень на тваринах. Це важлива тематика для наших викладачів, наукова діяльність яких тою чи іншою мірою пов’язана із живими організмами.
     За сьогоднішнього рівня розвитку суспільства і науки, наукова спільнота не може допустити проведення експериментів на піддослідних тваринах без дотримання принципів біоетики, з чим ми абсолютно солідарні, доповів Микола Шаран. Розуміння емоцій тварин та їх концепції свободи формує межі моралі та особистої відповідальності, в першу чергу у науковця.
     Старший науковий співробітник лабораторії імунології Інституту біології тварин Костянтин Смолянінов провів цікаву доповідь про користь омега-3 жирних кислот рибного походження.
     Така тема являється доволі актуальною, оскільки зараз у світі багато говорять про користь цих незамінних амінокислот та про рибу, як єдине доступне для людства джерело їх отримання.
    Ми безпосередньо дотичні до питання аквакультури, розуміємо всю його користь для людського організму та необхідність підготовки висококваліфікованих спеціалістів, що у майбутньому забезпечуватимуть населення продукцією аквакультури – джерелом омега-3 жирних кислот рибного походження.
    Учасники онлайн-курсів підвищення кваліфікації, викладачі кафедри гідробіології та іхтіології та кафедри аквакультури, висловлюють щиру подяку організаторам за високопрофесійні курси та раді будуть відвідати за можливості курсі в очному форматі, запрошення на які отримали під час відкриття. Отриманий досвід на курсах – це не лише потреба чи вимога вищої освіти або навчального закладу, а в першу чергу, можливість задовільнити свої наукові інтереси, які дозволять мобілізувати отримані знання та досвід при викладанні дисциплін для студентів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура».
 
Наталія Рудик-Леуська,
d.о. завідувача кафедри гідробіології та іхтіології
Ірина Кононенко,

доцент кафедри аквакультури 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook