ТОП-10 сильних сторін освітньої програми підготовки бакалаврів публічного управління та адміністрування у НУБіП УКРАЇНИ

7 червня 2022 року

        З 2019 року у Національному університеті біоресурсів і природокористування України здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти на освітній програмі «Публічне управління та адміністрування» (спеціальність 281 «Публічне управління та адміністрування»). Діяльність випускової кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва спрямована на формування у студентів необхідних компетентностей і практичних вмінь, необхідних для повноцінного виконання випускником своїх посадових обов’язків.

     Освітньо-професійна програма враховує сучасні тенденції розвитку публічного управління та адміністрування на міждержавному, державному, регіональному та місцевому рівнях, а також специфіку публічного управління в аграрній і природоохоронній сферах. За результатами діяльності колективу випускової кафедри зі студентами денної форми навчання, які здобувають в університеті освітній ступінь «Бакалавр», ми визначили 10 сильних сторін, на які варто звернути увагу абітурієнтам у 2022 році при виборі цієї спеціальності самеу Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
СИЛЬНА СТОРОНА 1. Викладацький склад профільної кафедри з багаторічним досвідом роботи у сфері публічного управління та адміністрування.
 
Кадровий потенціал кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва включає 5 докторів і кандидатів наук з державного управління, 1 доктор юридичних наук, 7 докторів і кандидатів економічних наук та 1 кандидат філософських наук. Для підвищення фахового рівня науково-педагогічні працівники систематично проходять підвищення кваліфікації та стажування в органах публічної влади, інших установах та організаціях за профілем викладання освітніх компонентів, закладах вищої освіти в Україні та за кордоном.
 
 СИЛЬНА СТОРОНА 2. Сучасна матеріально-технічна база випускової кафедри, інноваційне інформаційне і навчально-методичне забезпечення, навчальна лабораторія публічного управління та адміністрування з ліцензійним програмним забезпеченням систем електронного документообігу АСКОД та Megapolis.DocNet.
 
Матеріально-технічне забезпечення відповідає сучасним потребам здобувачів вищої освіти, дозволяє організовувати та проводити заняття з фахових навчальних дисциплін на високому рівні. Інформаційне та навчально-методичне забезпечення має актуальний змістовий контент, базується на сучасних інформаційно-комунікаційних і дистанційних технологіях навчання. Підготовка здобувачів з «Інформаційних систем, технологій та е-документообігу» та «Електронного урядування» здійснюється у спеціалізованій навчальній лабораторії з використанням ліцензійного програмного забезпечення: системи електронного документообігу «АСКОД», системи керування базами даних Оrасle Database ХЕ та системи електронного документообігу «Megapolis.DocNet».
 
 
СИЛЬНА СТОРОНА 3. Гостьові лекції з посадовими особами органів публічної влади, громадських об’єднань, відомими експертами, вченими та роботодавцями.
 
До реалізації змісту освітньої програми залучаються відомі професіонали-практики й експерти з Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного агентства України з питань державної служби, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної екологічної інспекції України, Державного агентства рибного господарства України, Тернопільської обласної ради, Бережанської та Ірпінської міських рад, Всеукраїнської асоціації громад, Всеукраїнського аграрного форуму, Національної академії державного управління при Президентові України, Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO) та ін.
 
   
 
  
СИЛЬНА СТОРОНА 4. Залучення студентів до круглих столів «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні» з керівниками структурних підрозділів Верховної Ради України, Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань.
 
Кафедрою публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва з 2021 року започатковано проведення всеукраїнських круглих столів «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні» спільно з Радою роботодавців ННІ неперервної освіти і туризму (секція «Публічне управління та менеджмент»), під час яких керівники органів публічної влади, представники інститутів громадянського суспільства та роботодавців разом зі студентами активно обговорюють актуальні питання публічного управління та адміністрування в умовах сучасних викликів сьогодення, акцентують увагу на формуванні сучасного освітнього середовища на засадах практико-орієнтованого та компетентісного підходів для підготовки здобувачів вищої освіти в НУБіП України.
 
 СИЛЬНА СТОРОНА 5. Участь майбутніх державотворців у засіданні комітетів Верховної Ради України.
 
Юлія Бабенко, студентка 3 курсу спеціальності «Публічне управління та адміністрування», здобувачка ОС «Бакалавр»: «На заняттях ми вивчаємо структуру органів влади, повноваження, регламенти діяльності, а сьогодні ми переконалися, наскільки важливими є та теоретична і практична підготовка, яку ми отримуємо в університеті, адже міністри, народні депутати України, їх помічники, консультанти, експерти, всі долучені до процесу формування державної політики зобов’язані володіти здатністю виокремлювати та розв’язувати комплексні проблеми в управлінні державою». 
  СИЛЬНА СТОРОНА 6. Навчальна практика у Будинку Уряду та Верховній Раді України, практико-орієнтоване навчання у центральних органах виконавчої влади.
 
Основна мета реалізації освітньої програми – це підготовка висококваліфікованих фахівців для роботи в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, громадських об’єднаннях та інших сферах суспільного життя. Адміністрація ННІ неперервної освіти і туризму та колектив випускової кафедри прагне прикласти усі зусилля, щоб практико-орієнтоване навчання було не тільки цікавим для здобувачів вищої освіти, а й корисним як у формуванні індивідуальної освітньої траєкторії, так і в майбутньому працевлаштуванні випускників.
 
 
СИЛЬНА СТОРОНА 7. Активна діяльність студентського наукового гуртка «Державотворець» під керівництвом завідувача випускової кафедри.
 
Метою діяльності наукового гуртка є виявлення творчих здібностей студентів та їх залучення до наукової діяльності, набуття навичок науково-дослідної роботи, застосування отриманих знань на практиці, обговорення актуальних проблем публічного управління та адміністрування під час проведення науково-практичних заходів. Основними завданнями гуртка є організація науково-дослідної роботи студентів, їх залучення до участі у науково-практичних, просвітницьких та культурних заходах; апробація результатів науково-дослідної роботи на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях та публікація у наукових виданнях.
 
 
  
СИЛЬНА СТОРОНА 8. Екскурсійні тури столицею України – поглиблене вивчення багатовікової історії держави та патріотичне виховання молоді.
 
Цікава, насичена різноплановими дисциплінами освітня програма «Публічне управління та адміністрування» формує у студентів програмні компетентності, а виховання патріотизму, любові до України, вивчення її історії, традицій, звичаїв вплітається в насичене студентське життя через екскурсії, зустрічі-дискусії з видатними людьми, відвідини історичних місць.
 
 СИЛЬНА СТОРОНА 9. Можливість для кращих студентів продовжити навчання у магістратурі й аспірантурі за акредитованими освітніми програмами «Публічне управління та адміністрування».
 
У 2021 році Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти акредитовано освітні програми за вищими рівнями – другим (магістерським) та третім (освітньо-науковим). Термін дії сертифікатів про акредитацію – до 1 липня 2027 р. Це підтверджує, що кадровий потенціал та матеріально-технічна база випускової кафедри й університету відповідають високому рівню якості підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування».
 
 
СИЛЬНА СТОРОНА 10. Сприяння випусковою кафедрою у працевлаштуванні кращих випускників в органах публічної влади відповідно до меморандумів про співробітництво.
 
 
 
Таким чином, ТОП-10 сильних сторін практико-орієнтованого навчання здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти дають нам підстави вважати, що освітня програма «Публічне управління та адміністрування» спрямована на оптимальне поєднання теорії з практикою. Досвідчений кадровий склад випускової кафедри, потужна матеріально-технічна база, налагоджене співробітництво з партнерами сприяють повноцінній підготовці висококваліфікованих фахівців, спроможних розробляти, аналізувати і реалізовувати публічну політику, ефективно й результативно виконувати управлінські функції, запроваджувати інноваційні управлінські технології на основі світових та європейських стандартів.
 
Сергій Приліпко,
доктор наук з державного управління,
в.о. завідувача кафедри, публічного управління,
  менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook