На засідання кафедри фінансів розглянули результати наукової роботи Максима Клименка

5 червня 2022 року
    3 червня 2022 року відбулося засідання кафедри фінансів для проведення попередньої експертизи дисертації здобувача ступеня доктора філософії Клименка Максима Вікторовича на тему: «Розвиток фінансової політики України у сфері екологічного оподаткування» за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».
       Засідання проходило в онлайн режимі з використанням платформи Zoom.

       В роботі взяли участь співробітники та аспіранти кафедри фінансів, а також запрошені доктори наук за тематикою дослідження.
Так, на засіданні кафедри були присутні: Давиденко Надія Миколаївна, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів Національного університету біоресурсів та природокористування України; Худолій Любов Михайлівна - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри банківської справи та страхування Національного університету біоресурсів та природокористування України; Негода Юлія Володимирівна, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів та природокористування України; Лемішко Олена Олександрівна, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України, рецензент; Ткачук Вадим Анатолійович, доктор економічних наук, професор, відмінник аграрної освіти України, заслужений працівник освіти України, проректор з науково – педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Національного університету біоресурсів і природокористування України; Діброва Анатолій Дмитрович, доктор економічних наук, професор, декан економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України; Лабенко Олександр Миколайович, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України, науковий керівник; Олійник Лариса Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України, секретар фахового семінару; Тітенко Зоя Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України, рецензент; Біляк Юлія Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України; Буряк Аліна Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України; Долженко Інна Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України; Скрипник Галина Олексіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України; Шевченко Наталія Юріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   Здобувач Клименко М. В. доповів про основні результати дисертації, безпосередньо: розроблено емпіричну модель зміни підсистеми екологічного оподаткування шляхом підняття діючої ставки екологічного податку на викиди СО2 стаціонарними джерелами забрудненнями, стимулювання інвестицій через впровадження податкового кредиту як компенсації частини витрат на енергоощадні технології та введення податків на добрива та пестициди; обгрунтовано необхідність зміни бази оподаткування із обсягів викидів СО2 на податок із споживання обсягу енергетичних ресурсів; удосконалено цінові інструменти обмеження викидів парникових газів; обгрунтовано відповідність національної системи екологічного оподаткування до класифікації баз оподаткування екологічних податків згідно Євростату, Генерального директорату Європейської Комісії з питань довкілля, Головного управління з оподаткування та митного союзу разом із Організацією економічного співробітництва та розвитку; удосконалено системний розподіл і віднесення відповідних компенсаційних та регулюючих платежів до екологічного оподаткування України згідно кодів бюджетної класифікації за рівнями бюджетної системи України; обгрунтовано кореляційно-регресійну модель визначення впливу податкового навантаження на стан довкілля в Україні з обґрунтуванням можливої зміни результативної ознаки (обсягу викидів) для стимулювання скорочення обсягів емісії забруднюючих речовин.



     Після надзвичайно цікавої доповіді здобувачу було задано 26 запитань, на які доповідач надав обґрунтовані відповіді та пояснення. Питання ставили: Діброва А. д.е.н., професор; Давиденко Н. М., д.е.н., професор; Біляк Ю. В., к.е.н., доцент; Буряк А. В., к.е.н., доцент; Долженко І. І., к.е.н., доцент; Лемішко О. О., д.е.н., доцент; Негода Ю. В., д.е.н., доцент; Олійник Л. А., к.е.н., доцент; Скрипник Г. О., к.е.н., доцент; Тітенко З. М., к.е.н., доцент, Шевченко Н. Ю., к.е.н., доцент.

    В ході попереднього розгляду роботи було обговорено основні положення дисертації, актуальність теми, наукову новизну та практичне значення роботи Клименка Максима Вікторовича на тему: «Розвиток фінансової політики України у сфері екологічного оподаткування». В обговоренні взяли участь: Діброва А. Д.,  Біляк Ю. В., Буряк А. В.,  Долженко І. І., Лемішко О. О., д.е.н., Негода Ю. В., Олійник Л. А., Скрипник Г. О.,  Тітенко З. М., Шевченко Н. Ю.
     Завершилося обговорення виступом наукового керівника, Лабенка Олександра Миколайовича, кандидата економічних наук, доцента, який позитивно охарактеризував здобувача, як кваліфікованого спеціаліста, який дотримувався всіх необхідних вимог до здобуття ступеня доктора філософії та склався як науковець.
    Рецензент, Лемішко Олена Олександрівна, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів висловила ряд зауважень та рекомендацій щодо покращення структури роботи, зазначила, що наведені дискусійні положення не знижують наукової новизни і практичної цінності одержаних результатів дослідження.

      Рецензент, Тітенко Зоя Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів відзначила високий рівень володіння тематикою, підтримала висновок, що робота має бути рекомендована до подальшого захисту на спеціалізованому фаховому семінарі.

       Засідання кафедри завершилося голосуванням та ухваленням наступного рішення:
      Дисертація здобувача ступеня доктора філософії Клименка Максима Вікторовича на тему: «Розвиток фінансової політики України у сфері екологічного оподаткування» є завершеною кваліфікаційною науковою працею, у якій вирішено конкретне наукове завдання з поглиблення розуміння визначень «екологічне оподаткування і його основні елементи» та «механізм реалізації фінансової політики, для удосконалення управління національною економікою в сфері захисту навколишнього природного середовища.
       Дисертація відповідає вимогам наказу Міністерства освіти і науки України № 40 від 12 січня 2017 року «Про затвердження вимог до оформлення дисертації», Порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 167 від 06 березня 2019 року.
      З урахуванням наукової зрілості та професійних якостей здобувача Клименка М. В. дисертація на тему: «Розвиток фінансової політики України у сфері екологічного оподаткування» рекомендується для розгляду на фаховому семінарі на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».
         Рішення було прийнято одноголосно.
Наталія Шевченко,
доцент кафедри фінансів
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook