Тульчинські лісівники провели спільні з рятувальниками протипожежні навчання

28 травня 2022 року
Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

 Триває пожежонебезпечний період, а попереду – найспекотніша частина року, літо. Потягом пожежонебезпечного періду особливо актуальним є охорона та захист лісових масивів від вогню. Щоб уміти правильно відреагувати на ймовірну лісову пожежу, у практиці держлісохорони Вінниччини залишається проведення спільних із рятувальниками навчань з виявлення, оповіщення та організації гасіння лісових пожеж.
Сьогодні на базі Брацлавського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ» відбулися командно-штабні навчання з виявлення та ліквідації лісових пожеж. У заході взяли участь директор підприємства Михайло Дан, головний лісничий Галина Кілимник, усі лісничі 11 лісництв підприємства, старші майстри лісу, майстри лісу Брацлавського лісництва, начальник Тульчинського РУ ГУ ДСНС України у Вінницькій області, полковник служби цивільного захисту Сергій Рудик, заступник начальника загону з реагування на надзвичайні ситуації, 6 Державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС України у Вінницькій області, майор служби цивільного захисту Михайло Танцюра, представники 14 ДПРЧ Тульчин-6 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Вінницькій області та ТМПК смт Брацлав.
Цього року, крім звичного порядку тактичних навчань, у програму заходу включили навчання стосовно поводження з вибухонебезпечними предметами. Про види вибухонебезпечних предметів, мін, снарядів, які застосовують російські загарбники, присутніх проінформував майор служби цивільного захисту Михайло Танцюра. У тому числі розповів він і про використання ворогами заборонених міжнародними конвенціями касетних бомб, фосфорних боєприпасів. Розповів про жахливі, абсолютно антигуманні випадки застосування вибухівки, замінування рашистами тіл загиблих українців. Повідомив про першу допомогу при потраплянні на тіло фосфорних речовин, як поводити себе, побачивши підозрілі предмети тощо. Лісівники багато запитували, жваво обговорювали нову інформацію, адже, на жаль, сьогодні ці знання важливі і можуть врятувати чиїсь життя.
Далі відбулися власне спільні протипожежні навчання.
За тактичним задумом через необережне поводження з вогнем у Брацлавському лісництві, поблизу 54-го квартала, що розташований біля с.Гриненки, виникло загорання сухої трав’яної рослинності. Полум’я перейшло на лісовий масив, лісівники зафіксували низову пожежу. Старший майстер лісу Олексій Дунський повідомляє про загорання лісничого Анатолія Поліщука, який відповідно передає інформацію черговому в лісгоспі. Черговий повідомляє головного лісничого та директора підприємства та телефонує черговому Вінницького ОУЛМГ.
До місця пожежі прибуває державна лісова охорона з ранцевими оприскувачами, розпочинають гасити вогонь. Через кілька хвилин до місця пожежі прибуває техніка Орлівського лісництва для розорювання захисної мінсмуги, яка перешкоджає поширенню низової пожежі. Смугу створювали з допомогою трактора МТЗ- 82 з агрегатом ПКЛ-70 та трактора МТЗ- 82 з агрегатом КЛБ- 1,7.
Прибувають пожежні модулі для гасіння вогню з Кирнасівського та Брацлавського лісництв. Поки що локалізувати пожежу не вдається, і вогонь поширюється лісовою підстилкою. Повідомляють службу «101» про загоряння, на місце події прибувають рятувальники та проводять оперативне розгортання техніки. Завдяки спільним зусиллям було оперативно локалізувано загорання, а полум’ю не дозволили перейти на велику територію.
Підбиваючи підсумки навчань, директор Михайло Дан підкреслив їхню важливість та необхідність проведення:
- Сьогодні ми живемо у важкий час, усі сили спрямовуються, перш за все, на збереження територіальної цілісності України та перемогу над загарбниками. Проте ми маємо пам’ятати, що ліс – це державне багатство. Сьогодні, як ніколи, лісівники мають бути готовими дати відсіч вогню за будь-яких обставин, аби вберегти наші ліси!
Полковник служби цивільного захисту Сергій Рудик подякував організаторам за вміло організований захід, а учасникам - за участь у навчаннях, які тренують готовність за потреби злагоджено діяти лісівникам з пожежниками під час гасіння лісової пожежі.
Лісівники області закликають жителів Вінниччини дотримуватися правил безпечної протипожежної поведінки, не розводити у недозволених місцях вогонь, не спалювати сміття, після жнив - суху рослинність. Адже такі непотрібні і шкідливі для природи дії можуть стати причиною справжньої пожежі у лісі. Також нагадуємо, що згідно із розпорядженням начальника Вінницької обласної військової адміністрації С.Борзова перебування населення у лісі заборонено.

 

Джерело: Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства. https://vinwood.gov.ua/pres-sluzhba/novina/article/tulchinski-lisivniki-proveli-spilni-z-rjatuvalnikami-protipozhezhni-navchannja.html

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook