Сергій Плічко: Життя змінюється, але не змінюється повага та відданість до факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

21 травня 2022 року

 

 

«Перебуваючи в стінах університету я здобув неоціненні знання та навички, котрі з успіхом застосовую у роботі та повсякденному житті. Університет – це перша сходинка у формуванні справжньої особистості, перша спроба жити на повну»

 Плічко Сергій

    

 

       Сергію, розкажіть про свою освіту та повсякденну трудову діяльність.

      Мене звати Плічко Сергій Васильович. Я завершив в 2011 році магістратуру в Національному університеті біоресурсів і природокористуванні України на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітня програма  «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів». Також в 2020 році закінчив економічний факультет. Магістр економіки (диплом з відзнакою). Та зараз, в 2022 році, я знов навчаюсь нафакультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК за спеціальністю 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація».
       Щодо повсякденної трудової діяльності, то на мою думку, харчування людини є одним з найважливіших чинників, які в пливають на її здоров'я та життєдіяльність, тому я вирішив присвятити свою трудову діяльність безпечності та якості харчових продуктів, що є основою для мого подальшого та безупинного навчання для  професійного росту.   

        Як Ви обрали майбутню професію?

       Вибрати майбутню професію – вибір відповідальний і нелегкий, але я вибирав серцем, і істинно вважаю, що мій вибір був правильним. І мені пощастило обрати бажану спеціальність і навчатись в одному з кращих університетів країни. Якщо проаналізувати мої роки, проведені тут, то я можу стверджувати, що пишаюсь своїм вибором. Університет давно став для мене рідним! Викладачі – кваліфіковані, компетентні, і просто неймовірні, які завжди йдуть назустріч студентам. Роки навчання в університеті дають не тільки знання з фаху, але й розкривають індивідуальність кожного студента, вміння спілкуватися з колективом та організаторські здібності. Професія інженер-технолог – це покликання, тому я ні на мить не шкодую, що обрав Національний університет біоресурсів і природокористування України та факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

            Пригадуєте коли вперше відчув себе технологом харчового підприємства?

     Свою трудову діяльність, по закінченню факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, я розпочинав з харчового технолога-інженера рибного виробництва та фахівця з якості. І ось коли приходить перша гордість та відповідальність за той перший харчовий продукт, що компанія в якій ти працюєш виготовила, тоді і відчуваєш себе справжнім технологом. Далі працюючи на підприємствах харчової промисловості я здобував неоціненний досвід та розумів, що освіта є не тільки основою професії, а й цілим світоглядом нашого життя і формуванням тебе повноцінною людиною.

      Чому Ви повторно вступили на факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК за новою для Вас спеціальністю?

      Паралельно з роботою інженера-технолога різноманітних харчових підприємств, я отримував досвід роботи, підтримання та впровадження на харчових підприємствах систем управління на відповідність таким стандартам, як ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, IFS Food, MSC/ASC CoC, GLOBAL G.A.P. IFA CoC- Аквакультури, схеми сертифікації FSSC 22000 та ін., що і стало поштовхом до повторного вступу на факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК для здобуття нової для мене спеціальності «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» (Якість, стандартизація та сертифікація).

     Чи згадуєте Ви студентські роки?

Так, звичайно як і інші щасливі студенти, приємно згадувати студентські роки, той перший досвід дорослішання. У період навчання ми мали змогу відчути себе не просто студентами, а й справжніми технологами працю над дослідження нових технологій виробництва продуктів в лабораторіях. Ми вчилися не лише у розрізі комплексу необхідних дисциплін, а й у контексті майбутньої професії. І все це завдяки колективу наших наставників, які організовували нам найрізноманітніші практики.

  Що Ви згадуєте з навчання і що дійсно було корисного у Вашому навчанні на факультеті?

     Це безперечно сучасний підхід до навчання студентів, на мою думку саме завдяки сучасному підходу до навчання викладачів моєї кафедри я володію знаннями не лише технологій харчових продуктів, але й глибокими знаннями в системах управління таких як харчова безпека, якість, екологічний менеджмент, та відповідно обізнаний у сфері сучасних інноваційний технологій. Безмежно вдячний викладачам за прикладені зусилля, творчому підходу та наполегливості, донести інформацію до своїх студентів, саме це допомогло мені стати хорошим спеціалістом в своїй сфері діяльності, та дарувати радість іншим людям.

     Чому саме напрям «Якість, стандартизація та сертифікація»?

    В умовах ринкової економіки безпечність та якість продукції є основою конкурентоспроможності. У постійному поліпшенні безпечності та якості продукції головну роль грає комплексні управління на основі вимог міжнародних стандартів менеджменту. Крім того, організації, які проводять оцінку відповідності наприклад лабораторії, органи сертифікації та акредитації також повинні переконливо доводити свою компетентність у цій сфері.

     Управління якістю і сертифікація базуються на стандартизації. Стандартизація являє собою нормативний спосіб управління. Її вплив на об’єкт здійснюється шляхом встановлення норм і правил, оформлених у вигляді нормативних документів, що мають юридичну силу.

     Необхідність в діяльності з сертифікації та стандартизації закріплена в законах України «Про захист прав споживачів», «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Про стандартизацію», «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», «Про загальну безпечність та якість нехарчової продукції», «Про державний ринковий нагляд и контроль нехарчової продукції».

     Де Ви працюєте зараз?

     Сьогодні я працюю у сфері проведення аудитів та є співробітником Bureau Veritas, а саме на посаді провідного аудитора схеми сертифікації FSSC 22000, стандартів, ISO 22000 – Food Safety Management System – FSMS, MSC/ASC CoC, ISO 9001 – Quality Management System, BRCGS Food та викладач курсів навчання систем менеджменту безпеки продуктів харчування (ISO 22000, схеми сертифікації FSSC22000 (Food Safety System Certification), IFS Food), якості (ISO 9001). Аудитор спеціальних програм перевірки постачальників McDonalds Supplier Quality Management System (SQMS), COSCO, METRO Cash & Carry та ін.

     "Бюро Верітас" (Bureau Veritas) - світовий лідер у галузі випробувань, інспекцій та сертифікації. Кожен з напрямків галузі – морський транспорт і споруди, промисловість, інспекції в процесі експлуатації, будівництво, сертифікація, вантажі, споживчі товари, урядові контракти і міжнародна торгівля – направлено на задоволення потреби конкретної галузі. Кожен напрямок пропонує послуги в галузі сертифікації, класифікації, інспекцій, аудитів, випробувань, навчання та управління будівельними проектами, розроблені для задоволення потреб всього людства.

     Дякуємо тобі, за цікаву розмову та чекаємо на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК!

 ОБИРАЙ ОДНИН З НАЙКРАЩИХ ФАКУЛЬТЕТІВ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ, РЕКОМЕНДУЮ!

 СЛАВА УКРАЇНІ!

ХВАЛА СЛАВЕТНОМУ НУБІП УКРАЇНИ! 

 

Розмову вела
Лариса Баль-Прилипко
декан факультету харчових технлогій
та управління якістю продукції АПК

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook