Перспективи за новими науковими розробками та інтеграцією в міжнародний науковий простір (відбулась співбесіда з керівництвом УННІ якості біоресурсів та безпеки життя)
Перспективи за новими науковими розробками та інтеграцією в міжнародний науковий простір (відбулась співбесіда з керівництвом УННІ якості біоресурсів та безпеки життя)
8 жовтня 2014 року
8 жовтня відбулася остання співбесіда адміністрації університету з керівництвом навчально-наукових інститутів. Завершував цей перелік Український навчально-науковий інститут якості біоресурсів та безпеки життя. Розпочинаючи зустріч, очільник університету Станіслав Ніколаєнко нагадав, що вже з наступного тижня стартують співбесіди з колективами відокремлених підрозділів НУБіП України.
Розповідаючи про діяльність ННІ якості біоресурсів та безпеки життя, його директор Сергій Мельничук наголосив на унікальності його структури, яка наближена до стандартів навчально-наукового інституту та поєднує навчальну та наукову-дослідну складові. Він детально зупинився на роботі кожного підрозділу ННІ.
Так, вчені Інституту радіології проводять науково-дослідної роботи з проблем екології та проблем, пов’язаних з наслідками Чорнобильської катастрофи у сфері сільськогосподарського виробництва тощо. А також активно співпрацюють зі своїми японськими колегами, які займаються ліквідацією наслідків аварії на АЕС Фукусіма.
Співробітники Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК беруть участь у розробці, гармонізації, адаптації і вдосконаленні методів дослідження показників якості і безпеки сировини та продукції АПК, їх стандартизації та впровадження у виробництво. Також тут проводять підготовку і перепідготовку кадрів, державні незалежні експертизи тощо.
Науково-дослідний та проектний інститут стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції в м. Одеса, який теж входить до цього ННІ, потребує активізації діяльності. Окрему увагу слід приділити покращенню матеріально-технічної бази і умов праці.
Міжінститутський навчально-науковий центр – єдина на сьогодні структура, де готують фахівців з лабораторної справи. Це дуже цікава, хоча і складна робота, яка вимагає спеціальної підготовки. Зараз тут навчаються не лише наші магістри, а й представники інших вишів та країн.
Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК представила його декан Лариса Баль-Приліпко. Тут готують бакалаврів (за п’ятьма) та магістрів (за чотирма) спеціальностями. Крім навчання студенти беруть активну участь у суспільному житті університету. На базі факультету постійно проходять семінари, виставки, конференції.
Свої зауваження і пропозиції щодо розвитку Українського навчально-наукового інституту якості біоресурсів та безпеки життя надали перший проректор Ігор Ібатуллін, начальники навчального відділу Оксана Зазимко, планово-фінансового відділу Наталія Дробот, начальник відділу кадрів Микола Михайліченко, радник ректора Дмитро Войтюк. Мова йшла про стан Науково-дослідного та проектного інституту стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції та шляхи його розвитку, створення англомовних груп, раціональне розподілення коштів та інше. Наголошувалось, що перспективи розвитку інституту за новими науковими розробками та інтеграцією в міжнародний науковий простір в рамках реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020».
Ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК цілком може стати національним надбанням, тож треба попрацювати в цьому напрямку. Окремо зазначивши, що питання та завдання, якими займається лабораторія входять до кола національних інтересів, адже мова йде про національну безпеку, насамперед харчову і радіологічну. А також зазначив, що наш виш повинен готувати фахівців європейського рівня.
Прес-служба НУБіП України