Відбулися ювілейні Х-ті Сковородинські навчання: Всеукраїнський науково-практичний онлайн-семінар «Роль і значення людини в трансформації соціальних практик: минуле і сучасність

15 травня 2022 року

Хто думає про науку, той любить її,
а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися,
хоча б зовні він і здавався бездіяльним.
Г.С. Сковорода


  12 травня 2022 року на гуманітарно-педагогічному факультеті відбулися ювілейні Х-ті Сковородинські навчанняКафедрою філософії та міжнародної комунікації організований та проведений науково-практичний онлайн семінар «Роль і значення людини в трансформації соціальних практик: минуле і сучасність». Цього разу участь в навчаннях «Пізнай себе» взяли понад 140 студентів та аспірантів з різних факультетів НУБіП України.


  Вже п’ятий рік поспіль, двічі на рік, кафедра філософії та міжнародної комунікації проводить цей захід в рамках Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе», запроваджених МОН для належної підготовки до гідного відзначення на всеукраїнському й міжнародному рівнях 300-річного ювілею великого українського філософа, мислителя-мудреця, поета, педагога, музиканта, композитора, культурно-освітнього подвижника Григорія Савовича Сковороди (1722-1794) та з метою популяризації його багатої духовно-педагогічної спадщини серед освітян, учнівської, студентської та аспірантської молоді й широкого суспільного загалу.


  Науково-практичний семінар розпочала декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка привітала всіх учасників та наголосила, як важливо цінувати та пам’ятати наші культурні традиції, історію та філософію, особливо з огляду на те, що зараз наша країна бореться за свою свободу та мир.


  Почесним учасником та членом журі заходу став голова наглядової ради НУБіП України та голова Благодійної організації «Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», професор кафедри філософії та міжнародної комунікації Микола Томенко. Він є ініціатором збереження та відновлення історичної пам’яті України, передачі принципів людино-центризму та унікальності української нації, що є надзвичайно важливим сьогодні, коли в Україні відбувається процес формування національної самосвідомості. Микола Володимирович, як член журі, проанонсував світоглядні нагороди від команди "Рідної країни" для переможців семінару: Сковородинівські щорічники, українські щорічники, Історія української Конституції.


  Модератором заходу стала завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко, яка привітала всіх учасників навчань, розповіла про умови проведення заходу та надала перше слово молодим науковцям.


  Наукову роботу семінару розпочали аспіранти кафедри філософії та міжнародної комунікації: Олександра Соколова, яка розкрила актуальність ідей видатного українського філософа, зокрема охарактеризувала школу духовного пробудження Григорія Сковороди.

 

  Аспірантка Вікторія Шеховцова-Бурянова зацікавила присутніх актуальністю проблематики самоідентифікації як чинника саморозвитку особистості та пошуків національної ідентичності.

 

  Аспірант Андрій Сорокін свій виступ присвятив проблематиці зрадництва у художньо-публіцистичному творі Б. Олійника «Два роки у Кремлі». Яніна Алєєва зосередила увагу на темі історичної пам’яті та постаті Григорія Сковороди, без якої неможлива самоідентифікація українців.


  Студенти різних факультетів НУБіП України представили свої доповіді та презентації на семінарі. Яскравими стали виступи студентів гуманітарно-педагогічного, економічного факультету, факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, агробіологічного.
  Незабутні враження залишили доповіді наших дослідників-початківців. Серед них: «Етична парадигма сучасності: моральні норми минулого в сучасному світі» (ВОВК Назар, ПТБД, ЕФ).

 

 «Політико-правові погляди Г. Сковороди. Значення афоризмів філософа у контексті війни» (МОРОЗ Роман, ГПФ, МВ).

 

 «Григорій Сковорода – родоначальник української філософії» (РИБАЛЬЧЕНКО Єлизавета, ЕФ, МЕ).

«Світ ловив мене, та не спіймав» (ШЕРЕМЕТ Маргарита, АБФ).

 «Філософія щастя Григорія Сковороди» (КАРАСЬ Анастасія, ФЗРБЕ, Зар).

 «Філософія української діаспори» (МЕДВЕДСЬКА Наталія, ЕФ).

 «Сучасне поняття моралі та моральності» (МЕЛЬНИК Аліна, ПРОХОРОВА Луїза, БАРТОВЩУК Катерина, ГПФ, МВ).

 

 «Внутрішня людина» та пошук власного «Я» у філософській системі Г.С. Сковороди» (МЕЛЬНИЧЕНКО Ірина, ГПФ, МВ).

 «Соціологічні погляди Григорія Сковороди» (ГОРДІЄНКО Тетяна, АБФ).

 «Інженерія свідомості сучасного українця. Григорій Сковорода як важлива постать у її формуванні» (ВОЄВОДСЬКА Калерія та Наталя КАЛЬКА, ФЗРБЕ, БТ). У своїй доповіді дівчатка акцентували увагу на тому, як розповісти молодому поколінню про славне минуле так, щоб це не мало прісного смаку та затхлого запаху наративу шкільного бубоніння «це обов’язковий факт, який кожен учень повинен зарубати собі на носі!». Яскравим прикладом неординарної пропозиції є флешмоб до 300-річчя Григорія Сковороди: було створено сторінку в Інстаграм (https://www.instagram.com/skovoroda.today/), яку ведуть від імені відомого філософа. Стильне оформлення сторінки, пости із цитатами та їх трактування у неоновому світлі сьогодення. Легка форма для засвоєння інформації: перед нами сублімована форма подання інформації. 

  «Актуальність філософії Григорія Сковороди в сучасному світі» (Анна ПЕТРИК, ЕФ, ФіК).

 «Внесок філософії Сковороди у сучасне суспільство» (ЗАЛОЖ ВалеріяІВАНОВА Тетяна та МИХАЙЛЕНКО Марія, ФЗРБЕ, БТ).


  Тематика семінару була надзвичайно цікавою для учасників, адже велися жваві дискусії, висловлювалися глибокі та актуальні думки. Переосмислення філософських ідей Григорія Сковороди є актуальними з урахуванням питань щастя, свободи, самопізнання в умовах війни в Україні.
  Слід зазначити, що представлені на семінарі теми викликали велику зацікавленість не тільки у студентської молоді, а й у самих організаторів семінару. Так, професор Віра Додонова активно долучалася до дискусії та пояснювала важливі філософські питання учасникам.


  Загалом науково-практичний семінар «Роль і значення людини в трансформації соціальних практик: минуле і сучасність» вкотре став цікавим та плідним заходом, який дав можливість студентам представити власні наукові доробки та проявити себе як ораторів, дослідників та перспективних молодих науковців. Саме такі заходи сьогодні підтримують патріотичний дух сучасної молоді, показують унікальність та неповторність української культури, що веде до збереження, популяризації та актуалізації її значимості серед студентської та аспірантської молоді.

  Підсумовуючи роботу семінару, жюрі відзначило найбільш цікаві та актуальні доповіді та оголосило переможців:
1 місце. Воєводська Калерія, Калька Наталія та Карась Анастасія.
2 місце. Мороз Роман і Вовк Назар
3 місце. Рибальченко Єлизавета і Мельниченко Ірина, Залож Валерія, Іванова Тетяна, Михайленко Марія


  Г.С. Сковорода залишив нащадкам феноменальну духовно-педагогічну спадщину, засновану на його особистому освітньо-виховному досвіді. Г. Сковорода скрізь і повсякчас лишається істинним педагогом – моральним учителем для всіх поколінь і всіх верств українського народу, що й в ХХІ столітті не втрачає своєї актуальності.

 

  

Світлана ГЕЙКО та Ірина МАТВІЄНКО,
доценти кафедри філософії та міжнародної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook