Студенти факультету харчових технологій відвідали майстер-клас з питань проблем освідченості молодого покоління в наданні першої медичної допомоги при кровотечах

3 травня 2022 року

     2 травня 2022 року відбувся виховний захід для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, запрошеними гостями стали студент-спікер факультету патофізіології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський. Основними питаннями, які були обговорені стосувалися найважливіших аспектів та дії під час непередбачуваної кровотечі з тіла людини. Всі бажаючі змогли ознайомитися з першими кроками, які в подальшому можуть знадобитися при наданні першої допомоги потерпілим.

     Організаторами заходу стали студент 2 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Павло Паламарчук разом із головним програмним спікером Владиславом Кравченко, який представляв розроблений курс першої допомоги при кровотечах. На сьогоднішній день особливо важливо піклуватися про рівень медичних знань студентів, якої б спеціальності вони не були. Кожен має знати, як поводити себе та як діяти в екстрених ситуаціях, тому що кожен студент може своїми діями виграти цінний час до приїзду медиків та врятувати комусь або собі життя! Своєчасне надання та правильне проведення медичної допомоги не тільки рятує життя постраждалому, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження, попереджує розвиток тяжких ускладнень.

  

      Кравченко Владислав зазначив, що більше 80% потерпілих на полі бою, помирають саме через кровотечі.І ці втрати можливо було б уникнути не тільки завдяки спеціальному спорядженні, як джгут або бинт, а завдяки своєчасному комплексу дій, що зменшать кровотечу. Отже, кровотеча - загрозливий здоров'ю та життю стан, при якому потрібно діяти негайно. До приїзду медиків слід вжити всіх необхідних заходів, щоб у потерпілого залишалося якомога більше шансів на повноцінне життя. Перша допомога при кровотечі може мати відмінності залежно від виду крововтрати.

     Як зупинити кровотечу з капілярів? По-перше, потрібно обробити краї ранки розчином антисептика (перекис, йод, зеленка). По-друге, накласти нетугу марлеву пов'язку. Перед тим, як забинтувати покладіть на поверхню рани вату. При великій площі пошкодження необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

     Яка перша допомога при венозній кровотечі? Кров'яні згустки при кровотечі з вени не можна видаляти, оскільки це може спровокувати ще більшу крововтрату. У якості першої допомоги слід накласти що давить асептичну пов'язку з міцного бинта або тканини. Якщо цей спосіб виявився неефективним, рекомендується використовувати джгут-турнікет. Під ним, щоб уникнути небажаного травмування шкіри повинна бути вата або інший м'який матеріал і записка з часом накладення. Максимальна тривалість перебування джгута на тілі потерпілого становить 1 годину в холодний сезон (зима, осінь) і 2 години в тепле. Якщо перевищити ці тимчасові рамки виникає ймовірність наркотизації тканин. Замість джгута можна використовувати різні підручні матеріали - тугі пояси, краватки, короткі палиці з тканиною, закручені рушники.

    Як тимчасово зупинити артеріальну кровотечу? Перша медична допомога при кровотечах з артерії вимагає особливої ​​уважності, реактивності та швидкості. Переконайтеся, що у потерпілого немає переломів і підніміть кінцівку з пошкодженням. Тканинну закрутку або джгут слід розмістити вище місця пошкодження. Тимчасовий ліміт такої ж, як і для зупинки венозної кровотечі. Замість закріплювального матеріалу можна притиснути артерію пальцем в місці пульсації вище точки пошкодження. Якщо кровоточить ліктьова, підколінної, стегнова, плечова артерії, потрібно зафіксувати кінцівку в максимально зігнуту і підняту позицію.

     Як правильно накласти джгут? Ефективна перша допомога при кровотечах вимагає 100% оплати зупинки потоку крові з пошкодженого кровоносної судини. Якщо перев'язувальні матеріали, закрутки з тканин і інші підручні засоби виявляються безсилими в цьому питанні, варто скористатися джгутом. Але пам'ятайте, що це крайній захід, оскільки в більшості випадків вона призводить до пошкодження тканин і нервових стовбурів. Накладення джгута показано також при травматичної ампутації, складності визначення місця кровотечі.

      Якою має бути перша допомога при внутрішній кровотечі? Паренхіматозна кровотеча досить складно розпізнати відразу. Але такі симптоми як запаморочення, холодний піт, непритомність, ниткоподібний пульс повинні змусити думати про те, як зупинити кров. В першу чергу, слід викликати швидку, а потерпілого розмістити в напівсидячому положенні, прикладаючи лід або холодний компрес до місця передбачуваної кровотечі.

      Отже, основне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і попередити розвитку можливих ускладнень.

     В кінці просвітницького заходу Геннадій Ржевський висловив щиру подякуспікеру та організаторам за такий цікавий та необхідний майстер-клас, який обов’язково буде проведено на університетському рівні. Адже, набуті знання допоможуть нам в роботі надавати не тільки соціальні послуги, а й врятувати життя людини.

     МОЗ України закликає кожного свідомого українця знайти у своєму місті курси з надання першої допомоги і отримати ці практичні навички. Тому що саме ви можете врятувати чиєсь життя в критичній ситуації!

      За статистикою, допомога, надана протягом перших 4 хвилин, збільшує шанси на порятунок на 30%.

     Запрошуємо всіх бажаючих відвідати наші майстер-класи, слідкуйте за рубрикою оголошення на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

 

Наша їжа повинна бути ліками, а наші ліки мають бути їжею!

Гіппократ


 

 Тетяна Розбицька, 

заступник декана з виховної роботи 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook