НАУКОВИЙ ГУРТОК «ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У СВИНАРСТВІ» ПРАЦЮЄ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПАНДЕМІЮ І ВОЄННИЙ СТАН

2 травня 2022, 20:55

Активна участь студентів у науково-дослідній роботі (НДР) є ефективним засобом поліпшення якості підготовки фахівців, розвитку їх спеціальних, наукових, соціально-психологічних компетентностей для роботи у професійних колективах. НДР розвиває у студентів аналітичне мислення і навики роботи з науковою літературою, забезпечує більш глибоке розуміння суті досліджуваної проблеми, максимально виявляє індивідуальність, фахові здібності, готовність до самореалізації особистості. Усе це створює умови для формування кваліфікованого технолога з виробництва і переробки продукції тваринництва. До НДР студенти залучаються через студентський науковий гурток. Заняття в наукових гуртках залишаються найвищим рівнем професійної підготовки студентів у здобутті вмінь і навичок, котрі ґрунтуються на суб’єктивній творчості. 

Тяжкі випробування спіткали нашу державу крайні роки і сьогодення, вплив світової пандемії спричинив переформатування навчального процесу в режим онлайн, а повномасштабна війна росії проти України взагалі катастрофічно змінила стан великої кількості людей, відношення до освіти та навчання, зокрема науки. Але ми, Українці, – народ незламного духу, сили волі та з серцями, наповненими любов’ю до своєї країни! Студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів у будь-яких умовах завжди демонструють стійкість духу та жагу до навчання і активної науково-дослідної роботи. Непоодиноким наочним підтвердженням цього є постійна участь та зайняття студентів у науковому гуртку «Інноваційні технології у свинарстві» https://nubip.edu.ua/node/85258 на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві факультету тваринництва та водних біоресурсів.   

 

Науковий гурток «Інноваційні технології у свинарстві» працює з 2020 року (наказ НУБіП України №846 від 5.11.2020 р.). За свою поки що нетривалу історію гуртківці мали можливість високо продемонструвати свої навички та знання з технології виробництва продукції свинарства. Так, у 2020‒2021 рр. – участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях, ІІ місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з спеціальності 204 ‒ «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», тощо.
 
 
 
 
За поточний період занять (2021‒2022 навчальний рік) в науковому студентському гуртку «Інноваційні технології у свинарстві» теж зроблено чимало. Заняття відбуваються згідно затвердженого плану у змішаному, дистанційному форматі. Так, за результатами основного навчання на факультеті тваринництва та водних біоресурсів і додаткового поглибленого вивчення питань з технології виробництва продукції свинарства в умовах гуртка, нашими гуртківцями було обрано теми для випускних магістерських робіт саме зі свинарства. Наприкінці минулого 2021 року гуртківці Слободенюк Марія, Колич Галина, Яременко Мирослава, Труневич Андрій, Сарана Юлія на достатньо високому рівні під час проведення постерної онлайн конференції факультету тваринництва та водних біоресурсів на платформі CiscoWebex представили результати своїх наукових досліджень, що стало вагомим підґрунтям для успішного захисту випускних робіт на «відмінно»! Результати досліджень традиційно було опубліковано в студентському збірнику наукових праць «Вісник слухачів магістратури Національного університету біоресурсів і природокористування України» 22.11.2021 року. 
 
 
 
В рамках майстер-класів, що проводяться на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві члени гуртка організовують цікаві науково-практичні заходи: «День сала», «Кращий салознавець», де презентують наукові доповіді. Гуртківці не стоять осторонь від світових новацій в галузі свинарства і активно долучалися до потужних заходів в очному форматі, а саме мали можливість відвідати 15‒17 лютого 2022 р. у Міжнародному Виставковому Центрі виставкову подію «АгроВесна 2022» ‒  Agro Animal Show. Участь у подібних заходах, поряд із заняттями у гуртку, істотно підвищує обізнаність студентів у світових новаціях, сучасних технологіях і формує в них потрібні компетентності майбутніх конкурентоздатних на ринку праці фахівців.
 
 
 
 
 
 
 
 
Активні учасники гуртку Здовбель Ілля, Молдовану Вікторія студенти IV курсу підготували наукову роботу на тему «Assessmentofwelfareofpigsforfattening» для участі у міжнародному конкурсі студентських наукових робіт «International Student Professional Creative Competition «Agricultural Sciences and Food», за сприятливих обставин у країні ІІ тур конкурсу відбудеться наприкінці 2022 року на базі МНАУ.
Дякуючи адміністрації Університету та факультету, за постійне інформування щодо поточних всеукраїнських і міжнародних семінарах, конференціях, і завдяки особистому пошуку, гуртківці готують наукові матеріали для апробації їх у відкритій науковій пресі.
Наприкінці березня відбулося чергове засідання гуртка. Учасники гуртка ознайомилися з провідною компанією, що поставляє сучасну генетику у господарства нашої країни, а саме «Топігс Норсвін». Дізналися це від керівника проєкту «Топігс Норсвін» в Україні – Кочмара Владислава. В рамках квітневого засідання гуртку продовжили традицію залучення фахових лекторів з питань інноваційних технологій в галузі свинарства. Так, у якості лектора був запрошений провідний фахівець Всесвітньовідомої компанії з виробництва обладнання для свинарства Schauer (Австрія) – Віктор Андрійченко, який ознайомив присутніх з сучасними технологіями годівлі свиноматок за використання електронних станцій годівлі. Доречі, пан Віктор є випускником Національного університету біоресурсів і природокористування України і, в черговий раз, наголосив про перспективність спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та, як наслідок, майбутнього працевлаштування.
 
 
 
 
 
 
 
Отже, найкращі студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України хочуть навчатися та удосконалювати свої навички в наукових гуртках і не полишають це бажання попри всі негаразди. Тому життєве кредо колективу факультету тваринництва та водних біоресурсів – готувати справжнього фахівця, патріота рідної країни виконується та, у непростих умовах, ще покращується!!! Отже, наголосимо: «Буде сало, буде хліб – vivat славетному НУБіП!»
 
Вадим Лихач
в.о. завідувача кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook