Бувало, гасили цілодобово

20 квітня 2022 року
ЕКО-iнформ

Лише завдяки зусиллям рятувальників, пожежників лісгоспів і працівників державної лісової охорони вогонь не поширився лісом.

– Лише по нашому управлінню, станом на 30 березня, вже було зареєстровано 147 пожеж в екосистемах. Загалом, вогонь знищив 1500 гектарів самосівів, чагарників, очерету, сухої трави тощо, – зазначає начальник ОУЛМГ Волині Олександр Квартирко. – Але цю цифру варто помножити вдвічі чи втричі. Бо на багато пожеж виїжджали рятувальники, у деяких громадах люди самотужки боролися з полум’ям. Слава Богу та велика подяка і пошана тим людям, завдяки зусиллям яких вогонь ніде не перекинувся на державні ліси.

Найважчою у нас була остання декада березня, зокрема, вихідні дні. Тоді було дуже спекотно і вітряно. Горіло й десятки разів на добу. На ці всі пожежі залучалося понад 67 пожежних автомобілів наших держлісгоспів, 111 тракторів із навісним обладнанням та 1300 лісівників.

Деякі пожежі гасили цілодобово. Зважте витрати пального, втому людей, які працюють без відпочинку. Палало по всій області. Був випадок займання сухої трави біля лісу у Любомльському районі фактично неподалік кордону. Тоді боротись із вогнем залучали усіх – нас, рятувальників, прикордонників. Дивом вдалося запобігти масштабному займанню лісів.

– Такі підпали у воєнний час подекуди набагато гірше за диверсію.

– Точно. Наші працівники замість того, щоб виконувати свої службові обов’язки або чергувати у теробороні, вимушені боротись із наслідками чиєїсь дурості, байдужості чи нехлюйства. Так само ми могли б передати витрачені паливні ресурси краще на допомогу армії, – констатує завідувач сектору охорони та захисту лісу Волинського ОУЛМГ Володимир Левосюк.

– Невже не можна достукатись до совісті та свідомості громадян?

– Відповідно до наказу начальника нашого обласного управління, у зв’язку зі складною ситуацією кожен наш працівник проводить зустрічі у територіальних громадах, міських, районних, сільських та селищних радах, де роз’яснює всю небезпеку від пожеж у екосистемах. У більшості випадків до совісті людей вдається достукатись. Але є й такі приклади, де ми з посадовцями буквально насилу втовкмачували людям у голови, здавалося б, прості речі. А вже за декілька годин у цих громадах знову палили траву. І що тут зробиш?

Єдиним виходом лишається штраф. От з початку пожежонебезпечного періоду нашими працівниками, поліцією, рятувальниками вже притягнуто до відповідальності сім осіб на загальну суму 21 250 гривень. Але є й позитивні випадки – у Камінь-Каширському районі кілька небайдужих чоловіків та жінок побачили займання трави і власними силами гасили вогонь, а ще повідомили про біду нас і рятувальників. Є совісні й чесні громадяни, які охоче співпрацюють із нами і повідомляють про лихо, допомагають нам. Ми їм за це щиро вдячні. До речі, всю цю ситуацію нам вдалося виявити завдяки належній системі відеонагляду у наших лісах. Вона неабияк нам зараз допомагає.

– Аби зменшити цю напругу на Волині, населенню зараз тимчасово заборонили відвіду­вати ліс?

– Так, за ініціативи та подання начальника ОУЛМГ, Волинська обласна військова адміністрація наказала на період воєнного стану та пожежонебезпечного періоду заборонити населенню відвідувати ліси області. Перебувати у лісових масивах мають право лише військові, правоохоронці, наші співробітники, представники органів виконавчої влади під час виконання службових обов’язків.

Це дуже правильне рішенням. Бо, крім високої пожежної небезпеки, не варто забувати про суспільно-політичну ситуацію в нашій країні, а також те, що ми прикордонна область. Крім того, це дозволить зменшити й чинник турбування тварин, у яких скоро починається сезон народження та догляду за потомством.

 

Джерело: ЕКО-iнформ. https://ekoinform.com.ua/?p=15359

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook