НА ФАКУЛЬТЕТІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ- ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО РІВНЯ ВИКЛАДАЧА

20 квітня 2022 року
НУБіП України

   На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК велика увага приділяється якісному висвітленню навчального матеріалу студентам під час занять. Викладачі факультету, зважаючи на важкий стан в Україні, продовжують кропітку працю за для якісної підготовки та проведення занять, використовуючи сучасні способи надання інформації. Це вимагає не тільки підтримання на високому рівні професійних навичок працівників освіти, але й постійного вдосконалення, щоб студенти мали змогу в повному обсязі отримати необхідні знання для опанування майбутньої професії. Одним із способів підвищення професійного рівня є обмін досвідом під час проведення відкритих занять. Тому на нашому факультеті затверджений графік проведення відкритих занять, згідно якого викладачі показують свою майстерність у викладанні дисциплін.
   Цього разу відкрите лекційне заняття з дисципліни «Експлуатація технологічного обладнання» для студентів ОС «Магістр», 1 року навчання, спеціальності «Харчові технології» на тему: «Планово-попереджувальна система технічного обслуговування та ремонту обладнання» провів виконуючий обов’язки завідувача кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК доцент Василів Володимир.


 

   Лекція відбулася в дистанційному форматі на платформі Cisco Webex. На лекції були присутні декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК професор Лариса Баль-Прилипко, викладачі кафедри— професор Ігор Паламарчук, доценти Марія Жеплінська, Віктор Сарана, Михайло Муштрук, Зінаїда Бурова, асистент Максим Гудзенко.
   Традиційно, на початку лекції, до присутніх звернулася декан факультету Лариса Баль-Прилипко, яка наголосила на важливості відновлення навчального процесу в такий складний час нашого сьогодення, та побажала всім найшвидшої перемоги над агресором, щоб ми змогли зустрітись в аудиторіях університету.

   Далі заняття продовжив лектор Володимир Василів, який озвучив тему лекції надав план викладання матеріалу. Був представлений логічний зв’язок з попереднім матеріалом дисципліни.

   Доповідач відмітив, що на працездатність обладнання багато в чому впливає своєчасне і якісне проведення технічного обслуговування і ремонту. Тому на підприємствах харчової промисловості застосовується система планово-попереджувального технічного обслуговування та ремонту обладнання, яка регламентує терміни і обсяг робіт, що попереджають виникнення несправностей машин і механізмів, підвищує їх продуктивність і покращує якість продукції що випускається. Дана система являє собою комплекс організаційно-технічних заходів попереджувального характеру, що проводяться в плановому порядку для забезпечення працездатності та справності машин протягом усього їх терміну служби при дотриманні заданих умов і режимів експлуатації.

   Заснована система на обов'язковому плануванні, підготовці та проведенні технічних обслуговувань і ремонтів кожної машини, що знаходиться в експлуатації, із заданою послідовністю і періодичністю. Технічне обслуговування повинно забезпечити підтримку працездатності обладнання в процесі експлуатації шляхом проведення комплексу робіт щодо попередження підвищеного зношування деталей, відмов і пошкоджень машини.

   Лекція отримала позитивні відгуки, з якими по її закінченню виступив доктор технічних наук, професор Ігор Паламарчук, який відзначив, що доцент Василів Володимир, маючи великий досвід викладацької роботи протягом заняття тримав безпосередній контакт з аудиторією, чим зацікавив студентів до сприйняття матеріалу. Доцент Жеплінська Марія відмітила вдало підібраний презентаційний матеріал, який в повній мірі розкрив тему лекції. Доцент Бурова Зінаїда зазначила, що лектор відповідально підійшов до прочитання лекції з навчально-методичної та особливо наукової сторони, що неабияк зацікавило студентів. Від студентів в обговоренні лекції прийняла участь староста групи Момот Ірина. Вона висловила думку присутніх студентів, що якісно представлений матеріал лекцій збільшує прагнення студентів навчатись, здобувати знання аби в майбутньому стати хорошими спеціалістами в галузі харчової промисловості.

   За результатами прочитаної лекції викладачі та студенти взяли участь в анкетуванні щодо оцінювання якості проведення лекційного заняття. Як засвідчили результати анкетування можна сказати, що лекція була проведена на високому рівні, викладений матеріал відповідає всім показникам якості проведення лекційного заняття.

 

Віктор Сарана
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook