Викладачі кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД прийняли участь у дискусії «Зміни в аграрній політиці в Україні – шанси та можливості у стані війни»

15 квітня 2022 року
     Військова агресія росії проти України, яка розпочалась 24 лютого 2022 р. спричинила серйозну загрозу для подальшого розвитку вітчизняного агросектору. Активні бойові дії в північних, південних та східних регіонах України, а також ракетні удари практично по всій території стали серйозною перепоною для проведення посівної та збиральної кампаній у звітному році.

     Крім того, спостерігається значне погіршення ситуації з логістикою і матеріально-технічним забезпеченням сільськогосподарського виробництва в нашій державі. Як результат, очікується як погіршення рівня забезпечення населення продуктами харчування всередині держави, так і загострення продовольчої кризи у світі. Адже Україна в останні роки зуміла стати важливим гравцем на глобальних аграрних ринках, забезпечуючи понад 10% світового експорту зерна пшениці, ячменю і кукурудзи і майже 50% глобального експорту соняшникової олії.
     Усвідомлюючи масштаб продовольчих викликів, представники Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD, Україна) спільно з експертами з Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO, Німеччина), Київською школою економіки (KSE, Україна), Вагенінгенським університетом та науково-дослідним центром (WUR, Нідерланди) провели 13.04.2022 р. панельну дискусію на тему «Зміни в аграрній політиці в Україні – шанси та можливості у стані війни». Метою заходу було об’єднання наукових та прикладних поглядів на поточні загрози щодо передбачення впливу військових дій на локальні та глобальні агропродовольчі ринки задля розробки кваліфікованих рекомендацій для українського суспільства із даної проблематики.

     У ролі модератора дискусії виступила в.о. керівника проєкту Марія Ярошко. Присутніми на онлайн-заході були доценти кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД Наталія Коваленко, Олександр Файчук, Олександра Ралко, Олена Ковтун а також були запрошені студенти 4 групи 4 курсу факультету аграрного менеджменту.

    У своєму вітальному слові Офелія Нік, Парламентський статс-секретар із Федерального міністерства продовольства і сільського господарства ФРН, засудила військову агресію росії проти Україну, зазначивши, що: «...путін хоче використати голод як зброю!»

     Цікавою виявилась доповідь Миколи Пугачова, заступника директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» на тему «Необхідні зміни в українській аграрній політиці – наукове бачення подальшої стратегії». Серед багатьох загроз для агросфери України внаслідок воєнних дій вчений виокремив і наголосив на суттєвому погіршенні фінансового стану і поширенні бідності у сільській місцевості. Звідси одним із головних пріоритетів у вітчизняній аграрній політиці, на переконання Миколи Пугачова, має стати саме масштабна програма подолання бідності. Також він зазначив, що в теперішніх умовах дефіциту бюджетних коштів для підтримки вітчизняного сільського господарства, для ефективних змін в аграрній політиці потрібно мати єдину консолідовану позицію аграрного бізнесу та Уряду.

     У свою чергу Павло Коваль, генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація», повідомив учасників онлайн-дискусії про необхідні зміни в українській аграрній політиці в контексті підприємницького бачення подальшої стратегії. Зокрема, у своїй доповіді він зупинився на методичних засадах формування компетенції стратегування, де особливе місце має посісти експертно-аналітичний центр стратегування АПК. Причому Павло Коваль твердо переконаний в тому, що розробці стратегій розвитку аграрного сектору України має обов’язково передувати образ майбутнього, концепція і доктрина.

     У подальшій подіумній дискусії Ігор Абрам’юк, директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад, звернув увагу слухачів на те, що після війни структура вітчизняного АПК має бути іншою, адже значна кількість людей можуть не повернутись у свої колишні оселі і може змінитись спеціалізація регіонів країни. Більше того, на думку експерта, у рамках майбутньої аграрної політики слід об’єднати розвиток агробізнесу і розвиток села. Натомість Альфонс Бальманн, директор IAMO, керівник відділу структурних змін, рекомендував, щоб в українській сільській місцевості крім власне виробництва продовольства більш активно розвивались й інші сфери господарської діяльності. У результаті це має допомогти подолати сільську бідність.

     По завершенні онлайн-дискусії Франк Мюллер, аташе з аграрних питань Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, подякував організаторам і учасникам заходу за їх плідну роботу і висловив надію на швидке завершення війни в Україні й ефективну трансформацію аграрного сектору України.


Олександр Файчук 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook