Мінеральні смуги та камери: як запобігають виникненню пожеж черкаські лісівники

11 квітня 2022 року
Відкритий ліс

На Черкащині з початку пожежонебезпечного сезону чотири рази горів ліс. Майже завжди причиною займань лісу є випалювання сухої трави, очеретів та сіножать, повідомив Суспільному начальник обласного управління лісового господарства Олександр Дзюбенко.

Тиждень тому горів молодий ліс поблизу села Моринці. Під час нічної пожежі трактор боронив мінеральну смугу, аби вогонь не перекинувся далі.

“Ми не можемо зробити по дорозі смуги, бо ми самі не зможемо проїхати до річки, щоб набрати воду. Ми не можемо розорати луг, тому що це приватна територія і за це ми матимемо відповідальність. Тому максимально, скільки ми можемо, відступити від лісу, щоб була доцільність створення цих мінсмуг, ми відступаємо і проходимо попід дорогою”, — розповів лісничий Лисянського лісництва Володимир Бабак.

горить ліс

Суспільне Черкаси. Володимир Бабак

З його слів, такі захисні смуги працівники лісогосподарств роблять завчасно:

“Ми робимо їх на випередження. Починаємо, якщо дозволяють погодні умови, якщо ґрунт м’який. Це може бути й лютий. Коли людям здається, що мороз і зарано, але ми виходимо”.

Із початку пожежонебезпечного сезону лісівники чергують цілодобово, зауважив лісничий Сергій Мороз. Через те, що лісогосподарство знаходиться у межах меліоративної станції, тому у важкопрохідних зонах патрулювання здійснюють на мотоциклах.

Вчасно зафіксувати займання допомагають камери. Одна із камер встановлена у Кумейківському лісництві на 40-метровій висоті. Камера має радіус огляду до 30 кілометрів, пояснив лісничий Олексій Уфімцев:

“Ми можемо онлайн запустити та вона буде сама працювати. Така ж камера у лісгоспі стоїть, вони теж бачать її. Камеру також можемо під’єднати до телефона”

горить ліс

Суспільне Черкаси. Олексій Уфімцев

Олексій Уфімцев прокоментував, що камери різних лісництв встановлені так, щоб їх огляд перехрещувався. Визначивши місце займання, лісівники виїжджають на його ліквідацію. Як пояснив майстер лісу Анатолій Сметана, вони користуються спецтранспортом.

Мінеральні смуги та камери: як запобігають виникненню пожеж черкаські лісівники

Суспільне Черкаси.

Окрім оснащених автомобілів, лісівники мають інструментарій, який зберігають в кімнаті протипожежної безпеки. Цьогоріч ним користуватися не довелося, розповів лісничий Яблунівського лісництва Сергій Мороз.

“Люди палили ставки, берега. Ми вчасно виявляли підпали, а завдяки мінералізованим смугам, воно в наш лісовий масив не заходило”.

Запобігти займанню лісів покликана заборона його відвідування, розповів начальник Черкаського обласного управління лісового господарства Олександр Дзюбенко.

Мінеральні смуги та камери: як запобігають виникненню пожеж черкаські лісівники

Суспільне Черкаси.

“Найнебезпечніший сьогодні — це людський фактор, оскільки це загоряння сухої трави, випалювання очеретів, сіножать тощо. Люди сьогодні можуть наробити дуже великої біди. З початку цього сезону вже маємо чотири випадки лісових пожеж на площі 2,6 гектара — це небагато, але це перший дзвінок до того, що ми маємо бути дуже пильні до цих явищ”. Олександр Дзюбенко зауважив, що під час воєнного стану українці мають згуртуватись і не додавати зайвої роботи ані лісівникам, ані пожежникам.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/199194/

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook