НАПРЯМИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

    Водні біоресурси та аквакультура – галузь народного господарства, сектор тваринництва, що займається добуванням в природному середовищі та вирощуванням в штучних умовах цінних видів риб, ссавців, молюсків, ракоподібних, водоростей – цінних об’єктів культивування. В сучасному світі рибальство у природних водоймах Світового океану досягло свого максимального розвитку і є значно обмеженим та ускладненим. Подальший сталий його розвиток неможливий без раціонального використання живих природних ресурсів. Водночас, саме аквакультура, що забезпечує щорічний глобальний приріст близько 7 %, виступає важливою рушійною силою у виробництві нового джерела цінного тваринного білка для харчування людини.

    Основною метою даних «Напрямів наукових досліджень» є вивчення, розробка нових та вдосконалення існуючих технологій, методичних підходів щодо вилову та вирощування різноманітних видів риб, які мають значення як з господарського, так і з природоохоронного погляду.

Напрями досліджень:

  1. Наукове обґрунтування та оцінка запасів природних популяцій риб, ракоподібних та інших водних живих ресурсів, оцінка та дослідження сировинної бази рибної промисловості.
  2. Оцінка популяцій та розробка заходів щодо збереження рідкісних та зникаючих видів риб, інших водних живих ресурсів, підтримання біорізноманіття водних екосистем, розроблення заходів з протидії поширенню інвазивних видів.
  3. Наукове обґрунтування та вдосконалення сучасних технологій ставового рибництва, розширення елементів інтенсифікації та водозаощадження в умовах зміни клімату.
  4. Розроблення та вдосконалення новітніх інноваційних технологій відтворення та вирощування цінних видів риб у різноманітних індустріальних системах.
  5. Наукове обґрунтування та розроблення нових методологічних підходів щодо ведення селекційно-племінної роботи з різноманітними об’єктами культивування. 2
  6. Розроблення і вдосконалення технологій годівлі риб та інших об’єктів аквакультури, покращення їх імунологічного статусу, підвищення їх харчової цінності через годівлю біоактивними сполуками. Удосконалення методів удобрення рибницьких ставів комплексом екологічно безпечних нетрадиційних добрив.
  7. Моніторинг виявлення та поширення небезпечних захворювань риб у внутрішніх водоймах України, удосконалення методів молекулярно-епізоотичного контролю в аквакультурі, настанови щодо застосування в рибництві екологічно безпечних лікувально-профілактичних препаратів нового покоління.
  8. Розроблення та вдосконалення технологій відтворення та відновлення популяцій промислово цінних, рідкісних та зникаючих видів риб та інших гідробіонтів в умовах природних водойм України.
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook