НАВІЩО ДЕРЖЛІСАГЕНТСТВО ТА ДСНС ПРИХОВУЮТЬ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПЛОЩІ ПОЖЕЖ?

21 лютого 2022 року
Екологія. Право. Людина

Хоч лісові пожежі є природним явищем для деяких лісових екосистем, сезони пожеж стають все більш екстремальними та поширеними, навіть в тих лісах, де пожежі є нетиповими та особливо руйнівними. Більш спекотна та суха погода, спричинена зміною клімату, разом із неконтрольованими палами, перш за все на сільськогосподарських землях, створює умови, сприятливі для більш частих, великих та інтенсивних пожеж.

Наслідки лісової пожежі можуть бути дуже катастрофічними. Часті та масштабні пожежі негативно впливають на якість повітря та води, біорізноманіття, ґрунт та ландшафт, адже руйнівний вогонь знищує дерева та інші рослини, що запобігають ерозії.

Державі важливо відслідковувати статистичні дані про пожежі та площі випалених територій для того, щоб кількісно оцінити масштаб і вплив проблеми, виявити тенденції, та сприяти підвищенню обізнаності і повного розуміння ситуації серед посадових осіб, які відповідальні за попередження пожеж та боротьбу із ними.

Нещодавно Держлісагенство прозвітувалось, що площа пожеж за 2021 рік зменшилась у 256 разів, у порівняні з 2020 роком. Але чи це правда? Ми провели власне дослідження і виявили значне заниження кількості та площі пожеж в статистичних даних за 2021 рік на прикладі по Рівненській області, що є приводом для сумніву в об’єктивності цієї статистики по всій країні.

Для цього ми порівняли отриману за запитами офіційну інформацію від органів влади із даними Європейської інформаційної системи про лісові пожежі (EFFIS), яка підтримує служби, що відповідають за захист лісів від пожеж у ЄС та сусідніх країнах, а також надає службам Європейської комісії та Європейському парламенту оновлену та достовірну інформацію про пожежі на основі аналізу супутникових знімків.

В відповіді ДСНС зазначається, що за 2021 рік в межах природних екосистем Рівненської області було 30 пожеж, а в межах ПЗФ не було жодної.

( З відповіді ДСНС )

Державне агентство лісових ресурсів України в своїй відповіді зазначило цифру 0 по загальній кількості пожеж і площ, та послалось на Автоматизовану систему «Пожежі», яка в теорії мала б теж використовувати супутникові дані. Втім, виявилось, що в реєстрі пожеж дані по Рівненській області теж відсутні.

(з реєстру Автоматизованої системи «Пожежі»)

На основі наданої інформації можна було б зробити висновок, що за 2021 рік на Рівненщині пожеж в межах ПЗФ та лісових господарств майже не було. Проте загальні показники площ згоряння та кількості пожеж за рік, опубліковані у звітах про лісові пожежі з сайту EFFIS показують, що загальна кількість пожеж за 2021 рік склала 42, з яких 26 – в межах лісгоспів, а 11 – в ПЗФ.

Для прикладу, візьмемо 4 ділянки пожежі 22.10.2021 року в Мутвицькому лісництві Зарічненського лісгоспу, який знаходиться у межах Нобельського національного природного парку.

(Місцерозташування пожежі 22.10.2021 на території Мутвицького лісництва в межах Нобельського НПП)

(Вищезгадана ділянка до пожежі 10.10.2021. Знімок взятий з Sentinel-Hub)

(Ця сама ділянка після пожежі 25.10.2021. Знімок взятий з Sentinel-Hub)

Ще один приклад, це пожежі в період 21.10-22.10.2021 на території Рівненського природного заповідника, в межах Черменського лісництва Дубровицького лісгоспу, де площа випаленої території сягала близько 507 га, а навколо заповідника згоріло ще декілька тисяч гектарів не менш цінних боліт.

(Пожежі в період 21.10.2021-22.10.2021 на території Рівненського природного заповідника. Черменське лісництво)

(Ділянки до пожежі.10.10.2021) (Ділянки після пожежі 25.10.2021)

Варто зауважити, що Рівненський природний заповідник та Нобельський національний природний парк перебувають в підпорядкуванні Міндовкілля. В своїй відповіді на наш запит вони зазначили, що за 2021 рік у межах підпорядкованих їм установ ПЗФ, площа випалених територій природно-заповідного фонду становить близько 953 га. Водночас, ДСНС та ДАЛРУ таких великих пожеж у межах ПЗФ Рівненщини чомусь не помітили.

Ще одним яскравим прикладом є лісові пожежі на ділянках, сукупною площею значно більше 100 га, що знаходяться у постійному користуванні ДП «Клесівське лісове господарство» у Єльнівському лісництві.

(Ділянки до пожежі 10.10.2021) (Ділянки після пожежі 30.10.2021)

Підсумовуючи все вищевикладене можна дійти висновку, що і ДСНС, і Держлісагентство суттєво занижують показники площ пожеж – і в цьому може переконатись будь-хто, просто подивившись супутникові знімкі.

А автоматизована система «Пожежі», яку так гучно піарили Міндовкілля та Держлісагенство виявилась черговим фейком – бо сотні гектарів пожеж в лісах лише в межах однієї області залишились нею непоміченими.

ЕПЛ вважає, що таке замовчування фактів і приховування реальності є неприйнятним, адже збір інформації на рівні країни є невідкладним для розробки заходів із запобігання пожеж та мінімізації їх наслідків у майбутньому.

 

Джерело: Екологія. Право. Людина. http://epl.org.ua/announces/navishho-derzhlisagentstvo-ta-dsns-pryhovuyu...

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook