ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ КАФЕДРИ ГІДРОБІОЛОГІЇ ТА ІХТІОЛОГІЇ НУБІП УКРАЇНИ

31 січня 2022, 16:32

   Науково-педагогічні працівники кафедри гідробіології та іхтіології, зокрема доцент Ганна Котовська, факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України підвищують свою педагогічну і наукову обізнаність. Після різдвяних свят провели з користю час для індивідуального та професійного розвитку – відвідали різні вебінари та один семінар.

    Розпочалася робота з першого цікавого інтерактивного курсу "Принципи сучасного наукового співробітництва", який був розроблений Леонорою Адамчук, кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції.

     Курс складався з двох частин. Перша частина ‒ активно проходити онлайн заняття на яких викладачам розповідали як правильно зареєструватися в базах даних Orcid, Google Scholar, ResearchGate, Publons. Викладач на власному досвіді ділився, як наповнювати ці бази даних своїми даними і науковими розробками. Цікавим моментом було взнати, як можна, за допомогою програми знаючи DOI своєї статті написати літерацію різними стилями, що інколи потрібно робити для подачі документів.

     Нас знайомили, як рецензувати зарубіжні журнали. Яких помилок бажано уникати і як вірно проходити процедуру рецензії в журналах. Навчилися як вірно реєструватися, щоб бути рецензентом журналів, які мають високі індекси цитування.

     Лектор розповіла також, де шукати білатеральні проекти і що потрібно робити, щоб отримати омріяні грантові гроші. Було чудово розкрито в чому відмінність різних грантів і проектів. Як вірно писати заявку і де шукати співвиконавців проекту, ми познайомились по ходу лекції.

      Не упустили моменту, як писати колективні монографії і чому вони важливі для науковців та викладачів. Відповідали на питання, як можна знайти собі співавторів і як зробити, щоб монографія була видана у виданнях зарубіжжя.

      Друга частина ‒ представленого курсу була спрямована на виконання самостійних завдань, яке потрібно виконувати у вигляді презентації. Завдання не легкі і потребували довгого часу виконання, але знання які були задіяні на курсі ‒ дозволили все зробити.

     В цілому наданий курс цікавий і потрібний, так як він дозволив побачити прогалини в своїх профілях, подивитися по іншому на свої можливості зі співробітництва з іншими країнами. Найголовніше ‒ курс показав нам, як нас бачать інші науковці і академічна спільнота завдяки правильно оформленим своїм профілям і зареєстрованим базам.

    Також було прослухано інноваційний курс TEACHER’S SMART UP від провідного розробника ІТ технологій Sigma Software University. Даний захід проходив протягом тижня з 24‒28 січня 2022 року.

    В рамках цього курсу учасники ознайомилися з особливостями формування процесів аутсорсингового бізнесу, детально розглянули перспективи розвитку ІТ ринку в Україні. Окрема увага була надана трендовим напрямках. Цікавий момент був побудови персонального бренду та розвитку софт скілів.

      Під час проходження цього курсу розглядали такі питання:

  • ІТ-ринок в Україні: національні особливості бізнесу;
  • як змінилася ІТ-освіта за останні п’ять років: можливості та виклики;
  • Аутсорс в ІТ-бізнесі: процеси, етапи та ключові гравці;
  • освітня програма як проєкт: як працювати з ризиками;
  • мистетство спілкування. Які софт скіли варто постійно розвивати?
  • IoT (Internet of Things) у повсякденному житті та які навички потрібні для впровадження IoT;
  • емоційний інтелект;
  • формування бренду та репутаційний менеджмент.

      Вебінар відвідало близько 400 викладачів з різних ЗВО, що свідчить про масштабність і важливість питань, які були підняті на проведеному заході.

      Цікаві практичні кейси, які стосуються тайм менеджменту і поради де шукати цільову аудиторію можуть допомогти знайти свого студента.

      Лекція з репутаційного менеджменту допомогла визначити як формувати свій власний бренд і просувати його маси.

       26.01.2022 р. відбувся цікавий третій захід «Можливості референс-менеджера EndNote для роботи з бібліографією» від компанії Clarivate.

    Зараз є більше 6000 форматів оформлення публікацій. В кожному окремому виданні свої вимоги до оформлення списку літератури, якщо їх не дотримуватись. це може призвести до відхилення поданої статті, тези чи монографії з технічної невідповідності. Оформлення та переоформлення застарілого списку літератури вручну неминуче призводить до появи технічних помилок, некоректних посилань, які кваліфікуються як ненавмисний плагіат та можуть бути причиною відхилення статті та суттєвими репутаційними втратами. Як створювати та використовувати колекцію документів за допомогою референс-менеджера EndNote розбирались на вебінарі по кроково.

       27.01.2022 р. було прослухано цікавий четвертий безкоштовний вебінар від Clarivate щодо особливостей системи Web of Science.

       Було знайомство з системою Web of Science де дізналися про всі зміни, що відбулися у новому інтерфейсі цієї платформи.

Відпрацювали алгоритми ефективної роботи у новому інтерфейсі Web of Science.

      Визначили, що і як індексується на платформі і які можливості відкриває ця база для науковців. Розглядали можливості кабінету користувача, алгоритм пошуку робіт за вказаною темою, які можуть бути помилки і як їх уникнути, оцінили результати, розподіл документів за роками, цитування, h-індекс, хто цитує, чим корисний аналіз цитування, що таке пов’язані записи, які установи є лідерами в даній галузі, як зв’язатися з науковцями даних установ, в яких видання варто публікувати результати, чи є безкоштовні публікації.

     Вивчили, що таке імпактфактор та квартиль і яке це має значення для ефективної публікаційної активності. Чому бажано публікувати роботи у журналах з більшим квартилем.

     Колеги високо оцінили можливості сучасних інформаційних технологій, якість представленого матеріалу та корисність для застосування у власній професійній діяльності в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

Наталія Рудик-Леуська
в.о. завідувача кафедри гідробіології та іхтіології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook