Назустріч Дню дипломатичної служби України

20 грудня 2021 року

Серед багатьох професійних свят нашої Держави, коли народ України складає шану працівникам поважних галузей виробництва, науки і техніки, культури, військової справи та іншим, національне професійне свято українських дипломатів та співробітників дипмісій, амбасад, консульств - День працівників дипломатичної служби - 22 грудня - визначається своїми коренями й історією - славним шляхом боротьби по відстоюванню інтересів й престижу країни у міжнародному середовищі.
Беручи свої витоки від буремних років революції 1917 – 1921 рр., коли саме у цей день 1917 р. в Українській народній республіці за рішенням її уряду було засновано Генеральний секретаріат міжнародних справ (предтеча сьогоднішнього Міністерства закордонних справ), він з 2005 р., коли 21 листопада президент України, «враховуючи важливу роль працівників дипломатичної служби у підтриманні мирного й взаємовигідного співробітництва України із членами світового співтовариства, забезпеченні при цьому національних інтересів і безпеки України, а також захист прав і інтересів громадян і юридичних осіб за кордоном» підписав Указ № 1639/2005 «Про День працівників дипломатичної служби України», що ним приписувалось «Встановити в Україні професійне свято - День працівників дипломатичної служби, що він відзначається щорічно 22 грудня», посідає своє гідне місце у вітчизняному офіційному календарі.
Традиційно цей день студенти-міжнародники НУБіП України відзначають, крім іншого, проведенням науково-практичної конференції з найактуальніших проблем міжнародних відносин, зовнішньої політики й дипломатії нашої Держави. Ось й цього року на пошану свята відбулась чергова, вже п’ята, а загалом ХІІІ студентська науково-практична конференція «Українська дипломатія у сучасному світі». Їі ініціаторами, як зазвичай, стали активісти і члени науково-навчальних гуртків «Дипломатія і геополітика» та «Інформація і політика», а організатором - кафедра міжнародних відносин і суспільних наук. Всього в ній взяли участь біля ста молодих дослідників спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».
Конференцію відкрила декан гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП, докторка філософії, професорка Савицька І.М. Привітавши молодіжний науковий загал, викладачів та гостей форуму, вона відзначила історичне значення цього свята в контексті міжнародної діяльності нашої країни, підвищення її авторитету у світі, реалізації зовнішньополітичного курсу на відстоювання геополітичного інтересу держави, коротко охарактеризувала роботу керівництва факультету та науково-педагогічних працівників щодо поєднання навчальної, наукової та практичної складової у підготовці кваліфікованих фахівців з міжнародних відносин – можливо, майбутніх дипломатів, одним із багатьох прикладів чого й є проведення подібних молодіжних наукових заходів: конференцій, круглих столів, симпозіумів, обговорень, презентацій тощо.

Виступивший далі друг Університету, гуманітарно-педагогічного факультету та кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, відомий український дипломат, Надзвичайний та Повноважний Посол, міністр закордонних справ України у 2007-2009 рр. В.С. Огризко, що він неодноразово виступав із відритими лекціями перед студентами–міжнародниками НУБіП, звернувсь до учасників із побажаннями наполегливо оволодівати всіма премудрощами обраної спеціальності, висловивши цілковиту упевненість, що за сумлінної, натхненної праці чимало присутніх можуть вже у недалекому майбутньому поповнити склад дипломатичного корпусу держави.
В. о. завідувача кафедри міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор Стрілець В.В. наголосив на роботі колективу кафедри щодо поєднання навчальної та наукової складової у якісній професійній підготовці та вихованні здобувачів вищої освіти, побажавши всім успіхів у складанні прийдешньої зимової сесії та здійсненні особових планів та мрій.

     

Пленарне засідання доповіддю «Відбиття україно-російського конфлікту в англомовних засобах масової інформації» відкрила здобувачка освіти 4-го курсу навчання бакалаврату, групи МВ-18001 б, неодноразова учасниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт Товкун І.І. У своєму виступі Вона зокрема зосередилась на ролі застосування лексичних засобів інформування у формуванні громадської думки англомовної опінії щодо міжнародних аспектів подій на сході нашої держави.
Бакалавр 2-го курсу навчання, групи МВ-2002 б Герасимчук В.В. присвятив свій виступ малодослідженій у вітчизняній історіографії американістики темі особливостей зовнішньополітичного курсу 26-го президента США (1901 -1908 рр.) Теодора Рузвельта, що він практично передував відомій позиції наступного президента, який уперше заявив, що американський долар зовсім скоро маршируватиме земною кулею як солдат і замість солдата, ставши непереможною зброєю Америки у світовій політиці.
Полемічним стало повідомлення наступної учасниці, бакалаврки 2-го курсу навчання, групи МВ-2001 б, учасниці цьогорічного Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт Запорожченко М.І. «Тайвань - частина Китаю, чи Китай - «частинка» Тайваню?», у якому Вона, докладно проаналізувавши внутрішні та міжнародні аспекти історії й сьогодення проблеми, доходить висновку про неодмінність у недалекому майбутньому об’єднанні обидвох країн при вирішальній ролі у цьому процесі Китайської Народної Республіки.
Звернув на себе увагу учасників наукових зборів погляд бакалаврки першого курсу навчання, групи МВ-21002 б Мудренок Д.Г. щодо деяких аспектів застосування біхевіористського підходу у використанні структурно-функціонального методу психологічної підготовки майбутніх дипломатів, на чому, зокрема, зауважив друг факультету та кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, Надзвичайний і Повноважний Посланник Першого Класу, що він неодноразово відгукувався на запрошення гуртківців кафедри виступити перед ними й взяти участь у попередніх таких конференціях Оснач М.В. Він зокрема й цього разу відзначив широту охвату учасниками проблематики дослідження сучасних міжнародних відносин, місця і ролі у них Української держави, глибину проникнення у сутність та зміст обраних для вивчення наукових тем.
Всього було заслухано сім доповідей, кожне з яких, як бачимо, відзначалось своєрідністю підходів та поглядів, справжнім науковим ставленням до роботи учасників конференції.

          

          

Підсумовуючи перші результати пленарної частини роботи молодих науковців, в. о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук професор Стрілець В.В. наголосив, зокрема, на досить високому науковому рівні виступів, висловивши упевненість, що для учасників пленарного засідання їх доповіді можуть послугувати непоганою апробацією участі у всеукраїнських та міжнародних конференціях та конкурсах студентських наукових та науково-популярних робіт.
Надалі роботу було продовжено у секціях.

 

 

 

 

Сергій Асатуров,
науковий керівник конференції

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook