Участь членів гуртка у науково-методичному семінарі до 30-річчя Незалежності України "Україна починається з тебе"

31 травня 2021 року

 Свобода є фундаментальною характеристикою людського існування, оскільки свобода не те, чим володіють люди, а те, чим вони є за своєю суттю. Як універсальна характеристика людського буття, свобода стосується здатності людини обирати своє буття та керувати ним. День Незалежності – найважливіше національне свято в більшості країн світу, яке виажає виявлення свободи для її громадян. Не є винятком і Україна: 24 серпня є головним державним святом.

   30 років тому – 24 серпня 1991 року – на позачерговій сесії Верховної ради УРСР було прийнято Акт проголошення незалежності України та оголошено       Всеукраїнський референдум. Це доленосне рішення стало початком нового етапу в сучасній українській історії.
   До 30-річчя Незалежності України кафедрою філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету для студентів 2 та 3 курсі всіх факультетів НУБіП України було проведено науково-методичний семінар «Свобода як вища цінність»конкурс творчих робіт «Україна неймовірна: на шляху до незалежності». Метою заходів став розгляд свободи в її різноплановому категоріальному тлумаченні: як свободи волі людини; як суспільної свободи громадянина; як духовної свободи особистості.

  У роботі семінару взяли  участь учасники гуртка «Філософські проблеми міжособистісної та міжгрупової комунікації» студенти 3 курсу спеціальності «Психологія».  Під час проведення семінару було обговорено наступні теми:
  День Незалежності України: історичну довідку про запровадження цього державного свята в Україні презентував Кононученко Андрій. Ідею свободи в історико-філософському вимірі проаналізував Бреян Андрій. Розуміння свободи в реаліях ХХІ століття розкрила Ханіна Вероніка.

   Проблема свободи в філософському вимірі ускладнюється тим, що багато мислителів намагаються вивести із сутності свободи обов’язок людини. Але обов’язок ніколи не може випливати із самої свободи, а лише з етичних міркувань. Тому жваве обговорення викликала доповідь Писаренко Яни про свободу та відповідальність.

 
   Будучи необмеженою за своєю сутністю, свобода повинна передбачати етику, відповідальність. Доказом реальності свободи як такої в психології, на думку Ярошенко Віти, є образлива для нормальної людини характеристика її як «безвідповідальної», що не може відповідати за наслідки своїх дій, оскільки вона невільна (у значенні свободи)».

   Співвідношення свободи і рівності в демократичному суспільстві розкрила Гурина Марина. Вона підкреслила, що мірилом свободи виступає право, щоб узгодити свободу окремої людини зі свободою інших членів суспільства, дотримуючись принципу рівності.
   Фундаментальна здатність людини до свободи знаходить свій вияв у тому, що, здебільшого не помічаючи цього, ми обираємо, утверджуємо власним рішенням те, що раз і назавжди дається нам невідворотним ходом подій і жодної суб’єктивної підтримки з нашого боку, здавалося б, не потребує. Хоч як парадоксально це звучить, люди обирають власне походження і батьківщину, любов, страждання і смерть, нерідко саме на цьому зрізі самовизначення демонструючи свій справжній духовний ріст. Обирають, разом з тим обираючи себе.
   Проте головний сенс будь-якого людського вибору – передусім у діянні, яке стає можливим на його основі. Вектор свободи вибору й морального самовизначення спрямовує діяльність людини в складний, сповнений суперечливих інтересів світ «тут-і-тепер буття», де кожна дія неминуче стає символом певної суб’єктивної позиції, демонстрацією тієї або іншої системи моральних цінностей. Інакше кажучи – стає вчинком.

Гейко С.М.,

керівник гуртка 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook