6 грудня – День Збройних Сил України

6 грудня 2021 року
    Загальне професійне свято всіх українських військовослужбовців давно заслужило всенародну повагу і шану з боку офіційних державних структур усіх рівнів. Цей День приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6 грудня 1991 р. «Про Збройні Сили України». Саме свято – День Збройних Сил України було встановлено у 1993 р. постановою Верховної Ради України від 19 жовтня № 3528-XII.
     Збройні сили України – це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.
     Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України. Безпосереднє керівництво Збройними силами України в мирний та воєнний час здійснює Головнокомандувач Збройних Сил України.
     Міністерство оборони України, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України, бере участь у реалізації державної політики з питань оборони і військового будівництва, координує діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування з підготовки держави до оборони, аналізує воєнно-політичну обстановку, визначає рівень воєнної загрози національній безпеці України, забезпечує функціонування Збройних сил і їх готовність до виконання покладених на них функцій і завдань тощо. Згідно з рейтингом Global Firepower Index 2021, Збройні Сили України займають 25 місце в списку 140 найбільш потужних армій світу.
     На сьогоднішній день Збройні Сили українських миротворців широко затребувані всім світовим співтовариством, що свідчить і про високі технічні можливості, і про довіру до професійної підготовки військовослужбовців Збройних Сил України. Український воїн – надійний захисник, відданий патріот і людина, для якої честь, свобода і незалежність не порожній звук.
     До складу української армії входять всі роди військ, які представлені Повітряними і Військово-морськими силами України, а також Сухопутними військами. У структуру Сухопутних військ входить армійська авіація і аеромобільні війська, механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, високомобільні десантні війська і Війська протиповітряної оборони. У структуру Повітряних сил включені винищувальна і штурмова авіація, розвідувальна, транспортна і бомбардувальна авіація, зенітно-ракетні та радіотехнічні війська.
     У Збройних Силах України проходять службу і працюють понад 23% жінок, це більше 58 тис. З них майже 29 тис. – військовослужбовці. Сумлінно виконують свої посадові обов’язки більше 4 тис. жінок-офіцерів, майже 7 тис. жінок-сержантів і 17 тис. жінок-солдатів.
     Станом на серпень 2020 р. в Збройних Силах України служили 246 689 чол.
 

Історія свята

     Коли мова заходить про 6 грудня, то слід пам’ятати не тільки про створення новітньої армії у 1991 р. («День Збройних Сил України»), а й про 6 грудня 1919 р. – початок однієї із славетних сторінок української армії – Першого зимового походу Дієвої армії УНР.
     6 грудня 1919 р. козаки і старшини реорганізованої Дієвої армії УНР (ДА УНР), які залишилися у строю і не бажали переходити на чиюсь зі сторін, під командою Михайла Омеляновича-Павленка (який був підвищений у «ранзі» генерала) вирушили в рейд по тилах противника (більшовиків), який згодом назвали Першим зимовим походом. Перший, бо у 1921 р. був ще й Другий похід під загальним командуванням Юрка Тютюнника, а зимовий – бо почався з початком зими і протривав усю зиму, закінчившись 6 травня 1920 р.
Учасники Першого Зимового походу з конвою М.Омеляновича-Павленка на інтернуванні. 20 грудня 1920 року
Учасники Першого Зимового походу з конвою М. Омеляновича-Павленка на інтернуванні. 20 грудня 1920 р.
 
     У Перший зимовий похід виступило за різними оцінками від 5 до 10 тис., як тоді називали, шабель (кіннота) і багнетів (піхота) з артилерією. Оцінки відрізняються через те, що протягом цих п’яти місяців тривали постійні бої і сутички, у яких армія зазнавала втрат, і так само армія поповнювалася за рахунок козаків, які опинилися в партизанських загонах у тилу більшовиків, а потім знову влилися в ДА УНР. Саме бойове ядро складало близько тисячі шабель і дві тисячі багнетів при чотирнадцяти гарматах.
     Історичне і стратегічне значення 3000-кілометрового Першого зимового походу ДА УНР, який почався 6 грудня, важко недооцінити. Наявність армії, яка продовжує боротьбу проти «червоного» окупанта дала підстави Симону Петлюрі говорити з начальником Польської держави і її війська Юзефом Пілсудським про спільний фронт проти більшовиків і саме про допомогу поляків у звільненні України, а не заміни більшовицької окупації на польську. Внутрішня ситуація в Україні була вкрай важкою, населення не бачило ані уряду, ані не чуло про його діяльність, і поява армії у глибокому тилу ворога вселяла надії в українців на звільнення рідної землі. За час походу Дієва армія мала ряд успішних боїв і здобула декілька населених пунктів: 19 березня 1920 р. – звільнено Умань, 5 квітня – Бобринець, 16 квітня – Вознесенськ, де здобули багату військову здобич, козаки добре вдяглися і взулися, а головне – поповнили боєкомплекти. 22-25 квітня 1920 р. армія вирушає у район Ананьїва і Балти, де надає суттєву допомогу повсталим селянам. Загалом за час походу близько 50-ти боїв.
Командарм Михайло Омелянович-Павленко на листівці в честь
5 річниці початку Першого Зимового походу
 
     Закінчився Перший зимовий похід 6 травня 1920 р., коли частини ДА біля с. Писарівка Ямпільського повіту зустрілися з розвідувальними роз’їздами 2 стрілецької дивізії полковника Олександра Удовиченка, яка діяла у складі 6 польської армії. З цього приводу в рапорті Удовиченка Петлюрі читаємо: «Повсюди лунає гучний козацький поклик «Слава Україні й Головному Отамані Петлюрі, слава отаману Омеляновичу-Павленку, усій старшині й козацтву славної Дієвої армії!» Того ж дня 6 травня відділи 3 польської армії увійшли в Київ, а вже 8 травня у Києві відбувся спільний парад польських частин і української 6 дивізії полковника Марка Безручка. На момент зустрічі Дієвої армії з українськими частинами, які вели наступ разом із поляками, її чисельність складала 4 319 чол. при 81 кулеметі та 12 гарматах.
 
     У цей день ми приєднуємося до привітань на адресу наших славних військовослужбовців, ветеранів і новобранців, солдатів і офіцерів, генералів та адміралів, бажаємо їм міцного фізичного здоров’я, успіхів у бойовій та тактичній підготовці, надійних тилів, добра і всіх благ! Божих благословень Вам і Вашим родинам! Зі святом!
 
 
 
Марія Поливач,

директор Музею історії НУБіП України 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook