Удосконалення освітньої програми «Садівництво та виноградарство» у фокусі уваги учасників панельної дискусії Всеукраїнської науково-практичної конференції VI Симиренківські читання «Садівництво: освіта та виклики сучасності»

3 грудня 2021, 21:27
МВЦ - НУБіП

Понад 130 представників бізнесу, освітян, науковців, студентів, фермерів стали учасниками Всеукраїнської науково-практичної конференції VI Симиренківські читання «Садівництво: освіта та виклики сучасності». зібрала — усіх, хто не байдужий до розвитку українського садівництва. Масштабний садівничий форум проходив у Києві 30 листопада—1 грудня 2021 року. Конференція була присвячена 130-літтю засновника наукової школи з проблем садівництва в НУБіП України професору Володимиру Симиренку та 100-літньому ювілею кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка.

У перший день, 30 листопада 2021 р., учасники форуму зібралися у конференц залі четвертого павільйону Міжнародного виставкового центру. Водночас там працювала Міжнародна виставка галузі плодоовочівництва Fresh Business Expo. Така синергія освіти, науки та бізнесу дала можливість відвідувачам та експонентам виставки взяти участь у конференції, а учасники «Симиренківських читань» ознайомилися з експозицією виставки. 

У другий день, 1 грудня 2021 р., конференція продовжила свою роботу в стінах четвертого навчального корпусу Національного університету біоресурсів і природокористування України у змішаному форматі. Завдяки відновленню аудиторного навчання, у аудиторії №66 зібралися студенти 1-2 курсів агробіологічного факультету, а старшокурсники разом з учасниками з різних регіонів України (Київ, Луцьк, Ужгород, Мелітополь, Херсон, Мліїв, Новосілки, Полтавка, Мукачеве, Бобровиця, Немішаєве, Умань, Заліщики, Кропивницький, Одеса, Червоноград) брали участь у режимі відеоконференції. 

Родзинкою другого дня конференції стала панельна дискусія зі стейкхолдерами, яка мала на меті напрацювати шляхи вдосконалення освітньої програми «Садівництво та виноградарство» відповідно до тенденцій розвитку плодоовочевої та виноградарської галузей України та світу, а також з врахуванням сучасних вимог ринку праці.

Розпочав панельну дискусію доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту Олександр Цизь, який детально проаналізував стан підготовки фахівців зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» в Україні, і у НУБіП зокрема.

Доповідь викликала жваву дискусію. Зокрема, декан агробіологічного факультету Оксана Тонха запропонувала провести своєрідний SWOT-аналіз сильних і слабких сторін підготовки за спеціальністю. Свою думку з цього приводу висловили і студенти агробіологічного факультету.

Виконавчий директор ТОВ «Агро-Юкрейн» Валентин Рожко наголосив на важливості залучення виробничих структур для поліпшення практичної підготовки студентів. Пілотний проект між зазначеною фірмою та агробіологічним факультетом реалізований у цьому році.

Завідувач кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва Володимир Заморський закцентував увагу на необхідності відновлення та посилення державної підтримки плодоовочевої галузі, що позитивно позначиться на попиті на випускників спеціальності.

Підсумував дискусію завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Борис Мазур, який підкреслив необхідність спільних зусиль представників різних ЗВО, бізнесу, державних структур для розвитку галузі та підготовки фахівців для неї.

Юрій Андрусик, доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Олександр Цизь,  доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook