Центр «Водні біоресурси та аквакультура» відкритий для знайомства з новими екскурсантами

2 грудня 2021 року
     Центр «Водні біоресурси та аквакультура» на факультеті тваринництва та водних біоресурсів продовжує проводити екскурсії всім бажаючим, тим хто цікавиться тваринним і рослинним населенням водних об’єктів та якістю води.

     Викладачі кафедри гідробіології та іхтіології цього разу із задоволенням приймають київських школярів Європейського колегіума. За згодою директорки Ольги Осауменко у супроводі педагогів Анатолія Волознєєва та Олени Стешенко семикласники мали змогу ознайомитися із сучасними лабораторіями центру.
     Одночасно зі школярами до центру завітали представники адміністрації НУБіП України ‒ проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша і проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко.

     Екскурсію почали з ознайомлення із життєвими формами гідросфери, які населяють товщу води, а також мешканців дна водойми.

     Школярі під керівництвом доцента Меланії Хижняк розглянули під мікроскопом найдрібніших мешканців природних вод. Особливу зацікавленість у школярів викликали життєві форми бенталі – молюски, черви, ракоподібні, особливості їх пристосування до проживання на дні водних об’єктів.

     Учні уважно спостерігали за рухами циклопів.

 

     Екскурсантів ознайомили із сучасними приладами, за допомогою яких визначають якість води різних водних об’єктів. Разом провели дослідження відібраної води з акваріума, визначивши температуру води, рН середовища, загальну мінералізацію, вміст розчиненого у воді кисню, нітритів, нітратів, фосфатів, загального заліза. Отримані результати порівняли із нормованим значенням якості води згідно до стандарту. Учні уважно слухали про сучасний екологічний стан води, пов’язаний з забрудненням їх промисловими відходами.

     Екскурсійну програму продовжили фахівці з роботи на УЗД приладі, які за допомогою цього ж апарату визначали стать риби.

     У навчальній аудиторії з іхтіології викладачі ознайомили юних гостей з великою кількістю видів риб різних систематичних груп, типами ротового апарату.

     Найактивніші учасники із захопленням провели зважування та визначення лінійних розмірів представлених риб.

     Під бінокулярами розглядали форму та структуру луски різних видів риб.

     У доповнення ознайомили екскурсантів з навчальною літературою: «Визначники риб», підручники з «Іхтіології», «Риби України» тощо.
     Далі школярі відвідали навчальну лабораторію «Декоративні гідробіоресурси», де вони побачили екзотичних мешканців, що викликало у них величезне захоплення. Старший викладач Максим Халтурин розповів про акваріумістику, яка на сьогодні є досить затребуваною, про типи акваріумів, їх облаштування, технічне оснащення, корми та правила їх використання, а також як правильно встановлювати акваріуми. Зацікавленим дітям дали можливість погодувати акваріумних риб, що їм дуже сподобалось.

     Було дуже приємно, що під час екскурсії учні та їх супроводжувачі задавали багато питань викладачам і включались у дискусію.

  Висловлюємо вдячність київському Європейському колегіуму про можливість спілкування викладачів університету із школярами та вчителями.


доцент Юлія Глєбова, асистент Антон Климковецький,
кафедра гідробіології та іхтіології

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook