Збереження і відтворення цінних генотипів рослин в умовах in vitro - міжнародний семінар лісівників

26 листопада 2021 року

   В умовах глобальних змін клімату збереження і відтворення рідкісних цінних генотипів рослин як природного багатства і джерела унікального генофонду є одним із актуальних завдань сьогодення. Для цього використовують низку методик як традиційного, так і інноваційного спрямування. До останніх відносять біотехнологічні методи створення банку цінних рослин in vitro. Використання методу мікроклонального розмноження має ряд очевидних переваг, зокрема, дозволяє масово одержувати генетично-однорідні оздоровлені рослини упродовж року з мінімальної кількості донорного матеріалу. Загальновідомий факт, що регенерація in vitro - не завжди передбачуваний процес, оскільки на тканини діє низка чинників різноманітного спрямування. Саме тому нині є актуальним розробка протоколу мікроклонального розмноження для окремого генотипу на основі практичних напрацювань. З метою обміну знаннями та практичним досвідом використання біотехнологічних методів in vitro для потреб лісового господарства на кафедрі відтворення лісів та лісових меліорацій 19 листопада 2021 р. відбувся міжнародний науково-практичний семінар “Conservation and Reproduction in vitro of Valuable Plants”.
  Семінар розпочався із вітального слова та огляду перспектив і можливостей біотехнологій у лісовій галузі в.о. завідувача кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Андрія Пінчука.


  Запрошений доповідач Андрій Константінов, науковий співробітник Науково-дослідного відділу генетики, селекції і біотехнології ДНУ «Інститут лісу НАН Білорусі», представив учасникам результати багаторічної роботи відділу щодо формування асептичної колекції як основи для збереження цінних генотипів, селекційної роботи та виробництва садивного матеріалу.


  Завідувач Науково-дослідної лабораторії біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», старший викладач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Оксана Чорнобров розповіла про успіхи лабораторії у формуванні банку цінних рослин in vitro. Акцентувала увагу на основних біотехнологічних методах збереження рослинного матеріалу в умовах in vitro, етапах розроблення ефективного протоколу розмноження in vitro, його ключових параметрах, методах оптимізації росту культур in vitro та проблематиці адаптації рослин ex vitro до умов довкілля.


  У роботі семінару взяли участь 50 учасників з різних установ України та закордону: Інституту лісу НАН Білорусі, Інституту ботаніки ім. А.Л. Тахтаджяна Національної академії наук Вірменії, Шведського університету сільськогосподарських наук, Лубенського лісотехнічного фахового коледжу, Науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім.Г.М.Висоцького, Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва імені П. С. Пастернака, Київського національного університету культури і мистецтв, Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України.

  Насичена тематична дискусія по завершенню виступів свідчить про актуальність представлених результатів і потребу проводити подібні заходи на регулярній основі у межах співпраці установ.

Ганна Лобченко,
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорації,
голова Ради молодих вчених
НДІ лісівництва та декоративного садівництва

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook