Комунікаційна активність за дистанційного вивчення дисциплін кафедри рослинництва

23 листопада 2021 року
     Виклики, які постали перед освітянським процесом в період дистанційного навчання, зумовили потребу в кардинальній зміні підходів до нього, як зі сторони викладачів так і студентів. Кафедра рослинництва також активно включилася в пошук інноваційних рішень за вичення дисциплін, які викладаються кафедрою.

     Дистанційне навчання сприяло відкриттю можливостей набуття комунікаційних та професійних навиків студентами не лише в межах НУБіП України, а й за спілкування зі студентами, які навчаються в споріднених закладах освіти за кордоном та їх викладачами. Студенти третього курсу агробіологічного факультету, які володіють англійською мовою, завдяки нашій ініціативі, підтриманій колегами з Саскачеванського університету в Канаді приймають участь в міжнародному інтелектуальному студентському змаганні «Виклики перед агрономією за змінни кліматичних умов».

     Відбувається спілкування  в групах зі студентами агрономічного факультету, департаменту рослинництва Саскачеванського університету та Національного університету біоресурсів і природокористування України. В створених групах  обговорюються наукові статті та спільно готуються тези, кращі з яких будуть опубліковані. Спілкування відбувається через платформу «Perusall»: https://perusall.com/», де наші студенти підписалися на клас професора  Ренді Катчера ( Randy Kutcher), під керівництвом якого з канадської сторони, відбувається комунікація. Професор Катчер ініціював також проєкт «Експериментальне навчання студентів пов’язане з викликами перед агрономією та плодівництвом за зміни кліматичних умов», який схвалений урядом Канади на 2022 рік. Проєктом передбається  освітянська та наукова мобільність студентів Саскачеванського університету за співпраці з Національним університетом біоресурсів та природокористування України. Приїзд студентів Саскачеванського університету до України планується на літо 2022 року і ми сподіваємся, що цьому не завадить епідемічна ситуація. Традиція співпраці в освітянській та науковій площині між університетами є вже досить тривалою. Бакалаври Алба Олександр та Маламура Дан після навчання на ОП «Агрономія» в НУБіП України  успішно продовжили навчання в Саскачеванському університеті в магістратурі, підготували і захистили магістерські дисертації і плідно працюють у виробництві.

     Другій рік теоретичний курс дисципліни рослинництва, в непарному семестрі, освоюємо в дистанційному режимі. Втрачається повноцінний зворотній зв'язок, але в той же час відкриваються нові можливості освоєння дисциплін з використанням виробничих можливостей господарств розміщених поруч з місцем проживання студента. Блок тем «Озимі зернові культури», супроводжується завданням щодо самостійного  аналізування стану озимих культур та відповідності дотримання технологічної карти вирощування озимої культури, яка висіяна в господарстві. Студент надсилає фотографії посіву в цілому, рослин та звіт щодо аналізування з прив’язкою до координат розміщення поля. З усіх кінців України надходить надзвичайно цікава інформація від наших студентів і нажаль ситуація з посівами озимих культур в умовах  осені 2021 року є досить критичною через нестачу вологи в усіх грунтово – кліматичних зонах. Результатом проробленої роботи є додаткові бали до загальної кількості балів за навчальну роботу по дисципліні. Але найбільш реальною оцінкою цієї роботи є зацікавленість студентів у виконанні та аналізуванні отриманих результатів. Тісна комунікація зі студентами сприяє ґрунтовному засвоєнню навчальних дисциплін.

     Навчальна практика з дисципліни «Рослинництво» для четвертого курсу агробіологічного факультету, проведена в очному форматі, сприяла закріпленню формування фахових знань. Практика відбувалася в ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція».

     Наукова діяльність кафедри рослинництва, зокрема проведення польових досліджень, також тісно пов’язана з ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція», де в осінній період аспіранткою Гординою Оленою закладені польові досліди по дослідженню проблеми формування продуктивності пшениці озимої за біологізації технології вирощування.

Світлана Каленська,

 завідувач кафедри рослинництва

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook