Поєднання навчального процесу та виробництва на факультеті землевпорядкування: спільна лекція із «Фотограмметрії та дистанційного зондування» із представниками компанії QUADRO.ua

12 листопада 2021 року
Кафедра управління земельними ресурсами
 
   У рамках співпраці факультету землевпорядкування із провідними технологічними компаніями у сфері безпілотних рішень 12 листопада 2021 року відбулась лекція з «Фотограмметрії та дистанційного зондування» спільно із представниками компанії QUADRO.ua, лідером інтеграції безпілотних та робототехнічних технологій DJI в Україні та офіційним дистриб’ютором DJI, DJI Agriculture, DJI Enterprise та DJI Education із 2013 року. Вона також є тісним партнером Національногого університету біоресурсів і природокористування України.
   Спільними зусиллями університету, факультету та науково-педагогічних працівників студенти мають можливості ознайомитись із дронами під час вивчення дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування», відвідати провідні підприємства галузі та познайомитись із їх технологічними процесами, напрямами та видами діяльності, здобутками, проблемами, перспективами майбутньої діяльності та співпраці.
    Компанія QUADRO.ua пропонує повний асортимент продукції DJI, забезпечує офіційну гарантію від виробника та надає технічну підтримку на базі власного сервісного центру, сертифікованого DJI та сервіс по передачі техніки в оренду. Вона забезпечує своїх клієнтів усім комплексом технічних та програмних рішень різноманітних завдань, в тому числі для вузькоспеціалізованих галузей. Фахівці QUADRO.ua надають послуги зі зйомки та обробки даних, навчають пілотуванню, з повним комплексом рішень детально можна ознайомитись на офіційному сайті QUADRO.ua або сторінці у Facebook
   Через пандемію коронавірусу та суворі карантинні заходи знайомство із компанією відбувалося дистанційно. Представники компанії під час занять із «Фотограмметрії та дистанційного зондування» ознайомили студентів із темою: «QUADRO.ua. Безпілотні технології для Вашого бізнесу». Лекцію проводили доцент кафедри управління земельними ресурсами Є. Бутенко та С. Акімов, керівник проєктного відділу промислових рішень DJI.
 
 
   Студенти дізналися чимало фактів з історії розвитку безпілотних літальних апаратів. Початком конференції стало гасло «Дрони – не для розваг», що продемонструвало рішучість та серйозність намірів компанії у своїй справі. Безпілотники використовуються у багатьох сферах землевпорядкування, від основних топографо-геодезичних вишукувань до гірничодобувної промисловості.
 
 
 
   Спеціалісти підприємства регулярно проводять роботи по виготовленню планово-картографічних матеріалі, у тому числі із масштабами до М1:500. Для забезпечення знімання у такому масштабі вдаються до класичного знімання місцевості й окрім дронів додатково використовують GPS-приймачі та тахеометри.
 
 
   Сервер Акімов назвав основні недоліки знімання класичними способами:
Потреба у великій кількості часу;
Недостатня інформативність;
Складність кожного геодезичного проєкту.
 
 
   Метод знімання необхідно визначати залежно від технічного завдання проєкту, основною задачею таких видів робіт є отримання:
Ортофотоплан;
Цифрова модель місцевості (знята лідаром);
Хмара точок.
 
 
    Камеральні роботи зазвичай проводять у таких професійних програмах, як Digital (де можна оцифровувати лінії місцевості) та DJI Terra.
 
 
    Цікавою була розповідь директора департаменту щодо проведення знімання автошляхів P62, М25 та М19, за допомогою коптера Matrice 300 RTK, який зняв десятки кілометрів доріг із висоти 100 метрів. Економія та ефективність метода вражали у порівнянні із класичними способами зйомки.
 
 
    У роботі підприємство використовує лише дрони професіональних лінійок: Matrice 300 RTK, Phantom 4 RTK тощо, залишаючи «любительські» моделі, як наприклад «Mavic», для простого відео- і фотознімання.  Не раз було виявлено, що інженери-землевпорядники користуються не професійними дронами. За словами Сервера Акімова у них у компанії такого не допускають.
    Цікавим виявився досвід створення проєкту річки Стрий. Основною задачею, якого було визначення найоптимальніших місць для побудови невеликої ГЕС із моделювання ситуацію затоплення території при побудові дамб ГЕС.  Модель проєкту засновувалась на карті висот (лідарних даних). Простота використання програмного забезпечення DJI TERRA та результати робіт вразили. Роботу з моделювання 400 га гірської місцевості та 7 км річки виконали за 2 польових і 7 офісних днів. Традиційними методами цей проєкт потребував би набагато більше часу.
 
 
 
   Студентам сподобалась презентація та виступ представника інноваційної технологічної компанії QUADRO.ua. У кінці було чимало запитань до доповідача, вони варіювались від сфери застосування дронів до питань про вакансії для майбутніх інженерів-землевпорядників. Вони щиро вдячні лектору та представникам компанії за організацію цікавої та сучасної лекції!
 
доцент кафедри управління земельними ресурсами,
Євгеній Бутенко
 
 

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook