Формування індивідуального освітнього простору з дисципліни «Економічна безпека держави»

15 листопада 2021 року

 

 
 
     Для студентів третього курсу спеціальності «Публічне управління та адміністрування» в цьому семестрі викладається дисципліна «Економічна безпека держави». Лектор доктор економічних наук, професор  Ольга Витвицька.
 
 
         На початку вивчення дисципліни  «Економічна безпека держави» лектор Ольга Витвицька, зазначила суть, структуру, новизну дисципліни, оскільки в цьому році створено «Бюро економічної безпеки». Актуальність дисципліни зосереджено на  дослідженні національних економічних інтересів і загроз економічній безпеці України, здатності держави до захисту національних економічних інтересів від зовнішніх та внутрішніх загроз, а також здатності поновлювати процес суспільного відтворення у кризових ситуаціях.
         Курс «Економічна безпека держави» є надзвичайно корисний і важливий для нас, як майбутніх фахівців в сфері публічного управління та адміністрування, саме тому до розгляду окремих тем були залучені гостьові лектори, які залюбки презентували свої теми, розповідали про досвід роботи в органах державної влади, ділились цінними порадами та охоче відповідали  на запитання.
         Розгляд теми, яка стосуються продовольчої  безпеки  здійснювала   -  доктор економічних наук,  директор ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України  Олена Ковальова, котра  була модератором заходу з обговорення  результатів Національного діалогу з трансформації продовольчих систем у межах підготовки України до Саміту ООН з продовольчих систем.
 
 
        Олег Дячок презентував актуальні питання соціальної безпеки, маючи 15 річний досвід роботи в Міністерстві соціальної політики України, який, до речі, також ж є випускником НУБіП України.
 
 
 
    Наші практичні заняття проходять у досить цікавому форматі.  Ми вчилися самостійно визначати тенденції розвитку, характеристики складових економічної безпеки.Освоїли правове регулювання  складових економічної безпеки та на прикладі зарубіжних країн проводили аналіз їхнього досвіду. На практичному занятті ми визначали співвідношення національних інтересів і ризиків енергетичної та ресурсно-сировинної безпеки держави, що є неймовірно корисним практичним базисом для нашої майбутньої професії. Висвітлювали загрози науково-технологічній та інвестиційній безпеці держави та як справжні державні службовці шукали шляхи їх уникнення. Виступали з аналітичною доповіддю щодо інвестиційної привабливості секторів економіки з врахуванням внутрішніх та зовнішніх загроз. 
      Особливо, нас захопило практичне заняття де кожен з нас готував, а потім захищав свій власний смарт соціальний проєкт. Ми висвітлювали важливу соціальну проблему, підбирали методи її вирішення або покращення умов в обраній сфері, а потім обговорювали між собою, вислуховували поради слухачів, вносили зміни до проєкту.  
      
 
     
         
     Варто також розповісти про один із останніх семінарів, на якому ми мали нагоду відчути себе справжніми експертами у сфері інформаційної безпеки, яка стосувалася охорони здоров’я, військової сфери та сфери цифрової політики. Ми підійшли до цього виклику серйозно та чітко і аргументовано відповідали на запитання, які були поставлені нашими колегами. Атмосфера нагадувала відомі політичні шоу, де кожен непохитно відстоює свою думку. Такі завдання дають можливість продемонструвати здібності, якими має бути наділений справжній державний службовець.  Головною перевагою таких занять є те, що ми маємо можливість відірватися від буденності і спробувати щось невідоме та отримати новий досвід. Адже вміння доводити свою позицію, вести дискусію та розумітися на важливих і актуальних темах є надзвичайно важливим у нашій професії.
 
Ліза Дудка,
Яна Рябокінь,
Яна Роговська

 студенти третього курсу спеціальності «Публічне управління та адміністрування»

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook