Публікація у виданнях Scopus, пошук партнерів у програмі Horizon Europe – головні теми практичного семінару, що відбувся на механіко-технологічному факультеті

7 листопада 2021 року
     Університет дослідницького типу провадить дослідницьку та інноваційну діяльність, забезпечує інтеграцію освіти та науки з виробництвом, бере участь у реалізації міжнародних наукових проєктів і програм.

     Одними з головних індикаторів цієї діяльності є наукометричні показники науково-педагогічних працівників у виданнях, що входять до міжнародних баз Scopus та Web of Science, а також активність у підготовці заявок та участь в програмах і конкурсах наукових проєктів, найвагомішою з яких є програма Єврокомісії Horizon Europe.

     Серед співробітників механіко-технологічного факультету є науковці, які мають позитивний досвід участі у міжнародних та національних грантових програмах, а також високу кількість публікацій та цитувань у виданнях, що входять до наукометричних баз даних. Однак, наявні й можливості до істотного покращення результативності цієї діяльності. Досвід провідних університетів світу, зокрема, партнеру НУБіП України Університету штату Айова, свідчить, що практично всі науково-педагогічні працівники беруть участь у виконанні того або іншого наукового проєкту, а процес підготовки та подання конкурсних заявок є рутинною складовою їх діяльності. Причому, як і в Україні, високі наукометричні показники є вагомим чинником успішної участі в конкурсах наукових проєктів. Тому, з метою активізації наукової та міжнародної діяльності науково-педагогічних працівників на механіко-технологічному факультеті було проведено онлайн-семінар, присвячений питанням організації роботи та співпраці при підготовці статей для публікації у наукометричних виданнях та ефективного пошуку партнерів для участі в конкурсах міжнародних проєктів.

     Головними спікерами семінару виступали заступник декана з наукової роботи професор Вячеслав Мацюк та заступник декана з міжнародної діяльності доцент Любов Шимко.

     Професор Вячеслав Мацюк конструктивно та інформативно розповів про принципи функціонування та алгоритми роботи наукометричних баз даних Scopus і Web of Science та їх важливість для відображення наукової активності дослідників. Докладно зупинився на способах підвищення ефективності публікації результатів наукових досліджень, особливостях видань, які індексуються у базах, та пошуку найбільш відповідних. Окремо тиркнувся практичних аспектів забезпечення ефективного зростання наукометричних показників наукових колективів, кафедр факультету.

     Доцент Любов Шимко у своїй доповіді розкрила особливості грантової програми Європейської комісії Horizon Europe 2021-2027, докладно висвітливши процедуру пошуку відповідного гранту, прийоми результативного аналізу інформації щодо вимог проектів, умов фінансування, початку та закінчення подачі пропозицій тощо.

     Декан факультету Вячеслав Братішко висвітлив переваги механіко-технологічного факультету та Національного університету біоресурсів і природокористування України, які можуть бути визначальними для міжнародних партнерів при формуванні складу відповідних консорціумів за участю науковців факультету, а також наголосив на основних задачах для провідних науковців та завідувачів кафедр факультету.

     За результатами семінару перед кафедрами факультету були поставленні конкретні завдання щодо інтенсифікації наукової діяльності, публікаційної активності та збільшення присутності факультету на грантовому порталі Єврокомісії Horizon Europe.

 

Вячеслав Мацюк, Любов Шимко,
заступники декана факультету 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook