Кафедра адміністративного менеджменту та ЗЕД успішно провела ІV Міжнародну науково-практичну онлайн-конференцію для студентів, аспірантів та молодих вчених «Нові виклики для аграрного сектору України в умовах глобалізації»

5 листопада 2021 року
     З метою підвищення якості наукових досліджень студентами та аспірантами, а також популяризації магістерських освітніх програм «Адміністративний менеджмент» і «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» кафедрою адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності факультету аграрного менеджменту було організовано і проведено ІV Міжнародну науково-практичну онлайн-конференцію студентів, аспірантів та молодих вчених «Нові виклики для аграрного сектору України в умовах глобалізації». Слід наголосити, що у заході прийняли участь 77 учасників, серед яких були не лише вітчизняні молоді дослідники, але й іноземні.
 
     За дорученням голови оргкомітету, декана факультету аграрного менеджменту Анатолія Остапчука із вітальним словом до учасників конференції звернулась заступник декана Лариса Карпенко. У своїй промові вона відмітила актуальність і важливість проведення щороку такого заходу, насамперед для студентської молоді, яка проявляє велике бажання здобувати сучасні знання з менеджменту у сфері міжнародного агробізнесу.
     Наступним, хто долучився до привітання учасників конференції був співголова її оргкомітету, в.о. завідувача кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД Віталій Луцяк. Виступаючи він висловив задоволення тим, що науковий інтерес до заходу проявила велика аудиторія молодих людей. Разом із тим, співголова висловив сподівання, що конференція пройде у форматі плідної й конструктивної дискусії, за результатами якої будуть зроблені раціональні висновки і одержані нові знання.
     По завершенні свого виступу, Віталій Луцяк надав слово поважному гостю, раднику зі стратегічного розвитку президента Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Володимиру Лапі. Доповідь останнього була присвячена особливостям здійснення зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі за умов пандемії COVID-19. Цікавим виявився той факт, що доповідач зумів побудувати свій виступ у форматі цікавого діалогу із молоддю. Так, Володимир Лапа задав учасникам конференції запитання: 1) чому обсяг світової торгівлі борошном у 10 разів менший за обсяг торгівлі зерном пшениці? 2)чому Україна не може експортувати картоплю на ринок ЄС? і 3) чому вимоги до імпорту продукції тваринного походження вищі, ніж до рослинного? Даючи відповіді, наукова молодь продемонструвала високий рівень обізнаності чим приємно здивувала радника президента УКАБ. Більше того, скориставшись унікальною нагодою, учасники заходу задали Володимиру Лапі ряд зустрічних запитань. Зокрема, студент магістратури Олексій Дегтярьов поцікавився у експерта щодо вірогідності зростання цін на продовольство внаслідок підвищення цін на природний газ, тоді як д.е.н., проф. Віталій Луцяк задав питання щодо існуючих бар’єрів, які стоять на заваді кооперації фермерських господарств в Україні. Слідом за ними свої запитання доповідачу поставили доценти кафедри: Наталію Коваленко турбувало питання щодо ризику скорочення обсягів виробництва продукції тваринництва в нашій державі внаслідок зростаючого дефіциту води, який спричинений змінами клімату; Олександр Файчук попросив експерта прокоментувати загрозу щодо ймовірного запровадження вуглецевого податку на імпорт продовольства в ЄС після 2024 р. в рамках набрання чинності Європейської Зеленої Угоди (European Green Deal). Слід зазначити, що радник президента УКАБ компетентно і фахово надав відповіді на всі поставлені йому запитання.
     Далі згідно програми роботи конференції було розпочато виступи студентів та аспірантів, модераторами яких виступили члени організаційного комітету Віталій Луцяк (співголова) і Олександр Файчук (секретар оргкомітету).
     Першою прозвучала доповідь аспіранта кафедри другого року навчання Дениса Хлистуна на тему «Система управлінського забезпечення як ключовий аспект взаємодії установи у контексті відносин між громадськістю та органами виконавчої влади» (науковий керівник: д.е.н., проф. Віталій Луцяк).
     Після виступу аспіранта результати власних досліджень представили студенти магістратури. Так, цікавою виявилась доповідь магістранта, учасника проекту «Агрокебети» Максима Гопки (науковий керівник: к.е.н., доц. Олена Ковтун) , який у своїй презентації продемонстрував основні тенденції і прогноз розвитку вітчизняного і глобального ринку м’яса.
     Разом із тим, не менш цікавими виявились наукові доповіді й інших слухачів освітньої програми «Адміністративний менеджмент» проекту «Агрокебети»: Олексія Дегтярьова на тему «Agtech стартапи як інструмент залучення інвестицій в аграрний сектор України» (науковий керівник к.е.н., доц. Альона Гребеннікова), Єлизавети Трофименко на тему «Застосування корпоративних ESH процедур на території насіннєвого заводу Bayer» (науковий керівник: к.е.н., доц. Олександра Ралко), Інни Москалюк на тему «Перспективи впровадження Big Data у сільське господарство» (науковий керівник: к.е.н., доц. Олена Ковтун) та Дарії Чорної на тему «Перспективи розвитку мигдалевих садів в Україні» (науковий керівник: к.е.н., доц. Олена Ковтун).
     Також всебічного і глибокого економічного аналізу була сповнена презентація й доповідь студентки магістратури заочної форми навчання освітньої програми «Менеджмент зовнішньоеконоімчної діяльності» Олени Джус на тему «Удосконалення організації зовнішньоекономічної діяльності підприємств-експортерів меду натурального» (науковий керівник: к.е.н., доц. Олександр Файчук) на матеріалах ТОВ «Діоніс Мед».
     Однак, справжнім відкриттям конференції став виступ студентки першого року навчання бакалавратури Анастасії Балабан з темою доповіді «Modern tools of time management» (науковий керівник: к.е.н., доц. Олександра Ралко). Незважаючи на свій юний вік першокурсниця показала гідний рівень володіння матеріалом із теорії тайм-менеджменту, що звісно у великій мірі є заслугою її наукового керівника.
     Оскільки конференція мала статус міжнародної, тому цілком очікуваними виявились виступи студентів-іноземців, які навчаються в магістратурі за освітньою програмою «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»: Техуа Кадіо Жан Амоса (Jean Amos) із Кот-д'Івуару (науковий керівник: к.е.н., доц. Іван Міщенко) та Фадоджу Рут (Fadoju Ruth) із Нігерії (науковий керівник: к.е.н., доц. Олександр Файчук).
     Також високий рівень підготовки під час виступів продемонстрували члени кафедрального наукового гуртка «Основи наукових досліджень в агробізнесі» ( науковий керівник: к.е.н., доц. Олександр Файчук), які доповідали англійською мовою. Зокрема, вони презентували результати досліджень двосторонньої торгівлі між Україною та Сполученим Королівством агропродовольством після Brexit (доповідач: студентка 3 -го кусу Маргарита Дмитрук), привабливості національної економіки для іноземних інвесторів (доповідач: студентка 2-го курсу Олександра Каминіна), а також зовнішньої торгівлі продовольством між Україною та державами Африки (доповідач: студентка 2-го курсу Ольга Скоц).
     Наприкінці роботи конференції було представлено й обговорено також два цікавих виступи. Якщо студентка магістратури заочної форми навчання Світлана Стєнькіна проінформувала учасників заходу про перспективи підвищення якості надання медичних послуг завдяки застосуванню мобільного програмного забезпечення (науковий керівник: д.е.н., проф. Марат Ібатуллін), то студентка другого курсу із Демократичної Республіки Конго Шада Жеансі фахово зробила змістовну доповідь про перспективи застосування програмного продукту Excel для прийняття управлінських рішень (науковий керівник: д.е.н., проф. Віталій Луцяк).
     За результатами роботи IV Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Нові виклики для аграрного сектору України в умовах глобалізації» організаційний комітет прийняв рішення відзначити найбільш активних учасників заходу дипломами:
1 місце: Балабан А.Р., Гопка М.Д. і Чорна Д.О.;
2 місце: Хлистун Д.М, Дегтярьов О.М., Москалюк І.М., Джус О.С. і Каминіна О.К.;
3 місце: Трофименко Є.Є., Техуа Кадіо Жан Амос, Фадоджу Олуватобілоба Рут, Дмитрук М.С., Скоц О.В., Стєнькіна С.Є. та Шада Раджабу Жеансі.
 
Бажаємо нашим аспірантам і студентам й надалі появляти значний інтерес до наукових досліджень, наполегливо працювати і знаходити раціональні підходи для протистояння новим глобальним викликам, які стоять на шляху розвитку аграрного сектору нашої держави!
 
 
Олександр Файчук,
 доцент кафедри адміністративного

менеджменту та ЗЕД 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook