Відпрацювання soft skills у студентів-правників під час практичних занять з «Теорії держави і права»

5 листопада 2021 року

 

Глобалізаційні процеси, які відбуваються сьогодні у світі, змушують держави переглядати підходи до підготовки майбутніх фахівців. Адже сьогодні успішність – це не лише наявність глибинних знань та трудового досвіду, а й певних соціальних навичок, які стануть необхідними у будь-якій діяльності та при будь-яких зовнішніх обставинах. Тому значна увага в освітніх програмах першого (бакалаврського) рівня вищої освіти приділена набуттю загальних компетенцій.

 

Особливу увагу кафедра ТІДП приділяє розвитку у студентів 1 курсу так званих м’яких чи гнучких навичок – soft skills, серед яких вміння працювати в команді. Цю навичку найкраще відпрацьовувати під час практичних занять в аудиторії, що мало місце наприкінці серпня та протягом вересня, коли студенти навчалися очно.

 

 

Інша справа – забезпечити команду роботу у дистанційному форматі. Крім того, результати опитування перших дистанційних занять у жовтні засвідчили бажання студентів працювати у команді саме в малих групах. Наразі корпоративний Google Meet не надає можливості використовувати сеанси підгруп. Тому довелося скористатися застосунком Google Meet Breakout Rooms, щоб організувати роботу групи у кімнатах прориву. Відтепер кожного практичного заняття студенти отримують свій номер кімнати або самостійно визначають, в якій із кімнат вони будуть працювати (і така демократична форма як «право вільної ноги» має місце!).

 

На цьому тижні групи 1 курсу юридичного факультету були розподілені по кімнатах викладачем і шляхом онлайн жеребкування (онлайн-сервіс Wheelofnames) через демонстрацію екрану отримували своє індивідуальне завдання. Потім за активними покликаннями переходили у свої кімнати прориву, де на них чекала командна віртуальна дошка  і 40 хвилин для вироблення колективного рішення. Після цього вони поверталися в загальну кімнату, де представляли результати своєї роботи. Потому, традиційно, обговорення почутого, допущених хиб та визначення навичок, які ще потребують відпрацювання.

 

 

 

 

 

Розвиток soft skills потребує часу, адже більшість з них базується на наших звичках та установках. Змінити їх – це не спринт, а марафон, пройти який допоможуть терпіння, активність та осмисленість.

Тож в юних колег попереду ще місяць роботи в осінньому семестрі та цілий весняний семестр. Протягом цього часу ми зробимо усе для того, щоб не лише розвинути м’які навички, а й міцно закріпити їх.

 

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook