На кафедрі фінансів відбувся VI Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів»

2 листопада 2021 року
   25 жовтня 2021 року відбувся VI Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів», організований кафедрою фінансів. На семінар були запрошенні представники державної служби, провідних підприємств України та зарубіжних країн для ознайомлення майбутніх випускників спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» з сучасними вимогами ринку праці. Семінар проходив в очно та онлайн режимі, що дало змогу долучитись викладачам, аспірантам і студентам базового закладу так і студентам та викладачам відокремленого структурного підрозділу «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України».
   З вітальним словом до учасників семінару звернулась завідувачка кафедри фінансів Надія Давиденко. Вона відмітила, що в останні роки спостерігається деформація на ринку освітніх послуг за економічними спеціальностями і як наслідок кожен другий в Україні має диплом економіста, фінансиста…, однак в Україні дуже мало кваліфікованих фахівців. І особливо відчутний дефіцит фінансистів корпоративного сектора, які здатні креативно мислити. З метою підвищення професійної компетентності майбутніх фінансистів і проводять подібні семінари.
   Про важливість проведення таких заходів для формування професйних компетентностей майбутніх фахівців наголосив начальник навчального відділу НУБіП Украни Рудик Ярослав Миколайович. До привітального слова долучився декан економічного факультету Анатолій Діброва зупинився на проблемах і викликах сьогодення щодо підготовки спеціалістів фінансистів. Наголосив, що проведення подібних заходів має важливе значення, оскільки потрібно максимально наблизити підготовку фахівців до вимог ринку праці та запропонувати роботодавцям кваліфікованих та перспективних працівників. Побажав всім учасникам семінару плідної співпраці та жвавої дискусії.

 

 
   Професійні компетентності фінансиста Державної служби фінансового моніторингу України розкрив Віктор Савчук, заступник директора Департаменту координації системи фінансового моніторингу Державної служби фінансового моніторингу України. У сучасному фінансовому просторі важливе значення має саме прозорість фінансових операцій наголосив Віктор Савчук. На сьогодні великий обсяг тіньового сектору економіки завдає величезні збитки державі. Саме тому необхідно розробити та реалізувати державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Зрозуміло, що для роботи у цій сфері потрібні висококваліфіковані фінансисти, які розуміються на законодавчій базі, державних фінансах та фінансовому контролі.
 
   Про знання і можливості, що надав НУБіП України розповіла Анна Бердиш, старший фінансовий спеціаліст SAP, R2R Royalty з Чехії наша випускниця. Вона розповіла свій шлях від навчання в НУБіП України, стажування в іноземній компанії і подальше працевлаштування. Анна Бердиш більш детально донесла інформацію студентам як скласти резюме і успішно пройти співбесіду в провідній іноземній компанії. Поділилась своїм досвідом щодо самовдосконалення і розвитку. Порадила майбутнім фахівцям відвідувати сайти провідних компаній, вивчати іноземну мову, проходити тренінги і навчання, розвивати особисті навички Soft skills, не боятись випробувань. Побажали студентам активно розвиватись в студентські та аспірантські роки, не втрачати дорогоцінний час та використовувати всі можливості, які надає НУБіП України.
 
   Про фінансовий контролінг в сучасній компанії розповіла Вікторія Цесар, спеціаліст фахівець відділу фінансового контролінгу та консолідації компанії ТОВ «Імпел Гріффін Груп». Розповіла про специфіку діяльності своєї компанії а також вказала перелік робіт, що виконує спеціаліст відділу фінансового контролінгу, а саме: робота з банківськими продуктами (кредити, овердрафт), калькуляція клієнтів в системі 1С: Підприємство, робота в Pay Service і Cash Service, аналіз собівартості по регіонах, робота із зарплатними проектами.
 
   Про професійні якості спеціаліста з фінансів доповів Андрій Гурин, головний економіст фінансового відділу ТОВ «Українські рисові системи груп», випускник НУБіП України, розповівши свою історію з працевлаштування в дану компанію. Він розкрив основні вимоги, що ставляться до спеціалістів, а саме знання іноземної мови, програм Excel, 1С Бухгалтерія, бути комунікабельними та уміння аналізувати великий обсяг інформації. Наголосив на тому, що потрібно постійно розвивати особисті навички Soft skills, а саме емоційний інтелект, критичне мислення, креативність, стресостійкість, командна робота. Дані навички допомагають взаємодіяти в команді незалежно від сфери діяльності.
 
       Про роль фінансиста у сфері зайнятості та трудової міграції Міністерства економіки України розповіла Анна Свідрак, державний експерт Директорату зайнятості та трудової міграції Міністерства економіки України Вона зазначила, що успішна інтеграція трудових мігрантів на ринку праці призводить до збільшення загальної чисельність робочої сили та має позитивний вплив на ріст доходів населення та державного бюджету в країнах отримувачах протягом довготривалого періоду. Ще однією очевидною проблемою для ринку праці України, як зазначила Анна Свідрак є відтік молоді. Так, варто відзначити стрімке збільшення міграції серед студентів. Навчальна міграція набула свого розвитку за рахунок можливості навчання з подальшим працевлаштуванням за кордоном. Збереження цієї вкрай несприятливої економіко демографічної тенденції розвитку вітчизняного ринку праці призведе до прискореного старіння економічно активного населення. Анна Свідрак наполегливо радила студентам та аспірантам реалізувати свій потенціал в Україні, оскільки професія фінансиста є перспективною та високооплачуваною в нас в країні. Набуті під час навчання знання, поряд із бажанням працювати є запорукою їх успішного працевлаштування.
 
    Підсумовуючи результати виступів спікерів Надія Давиденко наголосила майбутнім фахівцям з фінансів: «Якщо Ви володієте іноземною мовою, креативно і нестандартно мислите, відповідальні, наполегливі та стресостійкі – перед Вами відкриваються широкі можливості для реалізації себе в майбутній професії. Щоб реалізувати свої мрії в реальний успіх – потрібно навчатись, пізнавати щось нове та впевнено йти до визначеної мети».

   Зустріч студентів та аспірантів із фахівцями найвищого рівня є необхідною і важливою для професійної співпраці, а саме для проходження виробничої практики з подальшим працевлаштуванням.
 
Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook