Поглиблення співпраці між кафедрою ентомології ім. проф. М.П. Дядечка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології та Вермінсько-Мазурським Університетом (Польська республіка) в рамках програми Erasmus+

1 листопада 2021 року
     У рамках програми Еразмус+ кафедру ентомології ім. професора М.П. Дядечка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП відвідав Андржей Золновський – асоційований професор Департаменту сільського господарства та екологічної хімії факультету сільського та лісового господарства Вермінсько-Мазурского університету (ВМУ) в м. Ольштин (Польська республіка). 
     Коротке перебування польских колег в НУБіП відбулося за насиченою програмою. Андржей та Беата Золновські прийняли участь у міжнародному семінарі «Ведення сільського господарства та вирощування біопаливних культур в умовах антропогенного забруднення навколишнього середовища» на базі кафедри ентомології факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Семінар проходив очно та онлайн. Андржей Золновський зробив змістовну доповідь, яку виголосив від імені себе та двох інших польських колег Мирослава Вишковського та Ельжбети Ролки, які долучилися до семінару онлайн. Крім представників Польської республіки, в семінарі прийняли участь науковці з України, Чехії, США та Казахстану. Семінар складався з двох частин: пленарні доповіді з дискусіями та презентація колективної монографії, що була надрукована в 2021 в всесвітньовідомому видавництві Tailor&Francis за результатами проекту НАТО Наука заради миру, що виконували на кафедрі в 2016-2021 роках (керівник – доц. Тетяна Стефановська). Учасники семінару ознайомилися з фітотехнологіями виробництва біомаси продовольчих та енергетичних культур на забруднених територіях та визначили стратегічні напрямки міжнародного співробітництва в науково-інноваційній сфері.
 
     В рамках візиту Андржей Золновський прочитав три лекції та провів практичне заняття для студентів бакалаврської підготовки двох спеціальностей факультету захисту рослин, біотехнологій та екології: 202 «Захист та карантин рослин» та 162 «Біотехнології та біоінженерія». Студенти з надзвичайною цікавістю слухали лекції та задали багато цікавих питань, серед яких були суто професійні, а також ті, що стосувалися можливостей участі в програмі Еrasmus+. Особливе зацікавлення серед студентів біотехнологів викликало практичне заняття у вигляді воркшопу. Андржей Золновський був вражений викоким рівнем володіння англійської мови студентами, а також їхніми грунтовними знаннями та мотивацією.
     На запрошення Олени Кваско, в. о. завідувача  кафедри екобіотехнололгій та біорізноманіття, доцента, Андржей Золновський та Беата Золновські відвідали навчально-наукову лабораторію біотехнологій та клітинної інженерії факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Олена Кваско представила гостям основні напрямки досліджень та освітнього процесу в лабораторії.
 
     У рамках візиту мала місце зустріч із керівництвом факультету захисту рослин, біотехнології та екології. В зустрічі прийняли участь польські гості, а також декан, проф. Юлія Коломієць, заст. декана, доц. Оксана Сикало, зав. кафедри ентомології, доц. Ярослав Лікар та доц. Тетяна Стефановська. Юлія Коломієць ознайомила польських колег зі структурою, навчальними програмами та напрямками наукових досліджень факультету. Ярослав Лікар розповів, що кафедра ентомології протягом останніх п’яти років здійснювала плідне наукове співробітництво з Департаментом, який представляв Андржей Золновський та з департаментом Ентомології, фітопатології та молекулярної діагностики під керівництвом. В 2019 році Тетяна Стефановська відвідала департамент Ентомології, фітопатології та молекулярної діагностики в рамках програми Erasmus+. Під час зустрічі з керівником Департаменту Ентомології, фітопатології та молекулярної діагностики професором Боженою Кордан було домовлено провести в ВМУ сумісно з НУБіП наукову конференцію «Контроль чисельності шкідливих організмів при вирощуванні біопаливних культур в фітотехнологія». Конференція була запланована на квітень 2020 року, але подію довелося скасувати в зв’язку з пандемією Covid. На зустрічі було обговорено низку освітніх питань щодо розвитку співпраці між університетами та шляхи поглиблення співробітництва в науковій сфері.
 
     Андржей та Беата Золновські відвідали ботанічний сад університету, який їм надзвичайно сподобався, а також помилувалися архітектурними перлинами та осінніми фарбами Музею архітектури та побуту України.
Тетяна Стефановська,

доцент кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook