Третьокурсники-харчовики опановують механічні процеси із цікавістю і задоволенням: віртуальні та експериментальні дослідження цьому підтвердження

29 жовтня 2021 року
НУБіП України
     Інформатизація освіти вплинула на традиційні підходи до навчання, що відобразилося на використанні спеціалізованих програмних засобів для проведення, відтворення та демонстрації різних явищ. Серед них – це віртуальні лабораторії, тобто середовище, яке дозволяє моделювати поведінку об’єктів реального світу в комп’ютерному середовищі і допомагає в оволодінні новими знаннями та вміннями.
 
     На кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК є таке середовище, з яким зацікавлено працюють студенти. Так, днями відбулися заняття студентів третього курсу спеціальності 181 «Харчові технології», які вивчали механічні процеси подрібнення і ситового просіювання на прикладі гороху.
     Подрібненням називають процес поділу твердого (або умовно твердого) тіла на частинки, який здійснюється шляхом механічного впливу. Для того щоб зменшити розміри твердої сировини, необхідно здійснити роботу і подолати сили взаємного притягання молекул. У наслідок прикладання зовнішньої сили тіло руйнується, причому сумарна площа поверхонь, які при цьому утворюються, значно перевищує поверхню вихідного матеріалу. Це створює передумови для інтенсифікації теплових, дифузійних та біохімічних процесів, у яких бере участь тверда фаза.
     Процеси подрібнювання різного роду сировини та матеріалів широко застосовуються в різних галузях харчової промисловості. Подрібнюють зерно, солод, сіль, цукор, сухарі, горіхи какао-боби, какао-крупку, олійне насіння, картоплю та інші овочі, фрукти, м'ясо, цукеркові та тістові маси тощо. В ресторанному господарстві цей процес застосовується при виготовленні різноманітних страв, наданні продукту необхідної консистенції, порціонуванні та нарізуванні продуктів тощо.
     Значна частина харчових продуктів (м'ясо, хліб, овочі, риба тощо) при подрібнюванні легко піддається деформації і має велику вологість. Ці продукти віднесені до умовно твердих.
     Подрібнення є одним з найбільш енергоємних процесів. Тому з техніко-економічної точки зору слід завжди керуватися принципом: "Не подрібнювати". Це означає, що, по-перше, не слід подрібнювати матеріал до менших, ніж необхідно, розмірів і, по-друге, треба відбирати до початку подрібнювання частинки матеріалу дрібніші за ті, що повинні бути одержані на даній стадії подрібнення.
     Після подрібнення необхідно провести ситове просіювання, яке характеризується ретельним просіюванням крізь набір сит з визначеними розмірами отворів. Ситовий аналіз застосовується для дослідження матеріалів крупністю від 150—200 мм до 0,074 (0,043) мм. 
     Освоївши всі правила механічних процесів і виконавши віртуальну лабораторну роботу, студенти змогли перейти до проведення безпосередньо експеримента з подрібнення і розділення на частки різних розмірів гороху уже в іншій лабораторії кафедри. 
     Використання віртуальних лабораторних робіт дає можливість не лише спостерігати за певним експериментом, а й безпосередньо брати в ньому участь, а це в свою чергу сприяє засвоєнню знань на свідомішому та глибшому рівнях. А підтвердити результати віртуальної лабораторної роботи на експериментальній установці на наявному обладнанні на кафедрі в реальних умовах – це багато чого варто. Тому таке поєднання навчального процесу є ще більш кориснішим для опанування дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» та розуміння механічних процесів, що використовуються в різних харчових виробництвах.
 
Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook