Науковий травень кафедри ТІДП: І Міжнародна школа "Перехідне правосуддя: світовий досвід та українській контекст»

June 17, 2021

      Травень видався цікавим для кафедри теорії та історії держави і права тим, що Центр міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя запропонував усім бажаючим взяти участь у роботі І Міжнародної школи "Перехідне правосуддя: світовий досвід та українській контекст», яка пройшла з 17 до 24 травня 2021 року.

 

 

Програма була надзвичайно насиченою, адже 10 світових експертів ввели учасників в ази перехідного правосуддя, що передбачає шлях шлях, яким країни проходять від війни до миру забезпечуючи проведення судових і несудових процедур для розслідування найтяжчих злочинів, вчинених під час конфлікту, встановлення історичної правди, відновлення прав потерпілих та запровадження інституційних гарантій неповторення конфлікту. Лекційний курс був присвячений висвітленню таких чотирьох блоків, як відшкодування шкоди постраждалим від конфлікту, притягнення винних до відповідальності та запобігання безкарності, забезпечення права на правду про збройний конфлікт, впровадження заходів з недопущення виникнення конфлікту в майбутньому.

 

 

 

 

 

      По завершенню учасники були об'єднані у 4 групи за цими компонентами та пройшли відповідний Практикум. Фасилітаторами Практикуму виступили члени Робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи в Україні, які займаються розробкою національної моделі перехідного правосуддя в Україні, та міжнародні експерти. Завідувачка кафедри Віра Качур потрапила в групу фасилітаторки Олени Луньової «А. Відшкодування шкоди постраждалим від конфлікту».

 

 

 

За результатами Практикуму була розроблена Спільна резолюція учасників Міжнародної школи перехідного правосуддя "Перехідне правосуддя: світовий досвід і український контекст" (детальніше за покликанням - http://transitionaljustice.online/#rec311846487), а учасники отримали Сертифікати.

 

 

 

Учасницею Школи була і студентка 1 курсу юридичного факультету Юлія Нанюк, яка також ділиться своїми враженнями від І Міжнародної школи «Перехідне правосуддя: світовий досвід та український контекст»: «Останнім часом ми дуже часто чуємо про Концепцію Перехідного правосуддя, яка вкрай необхідна для України через окупацію Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей. А тому тема перехідного правосуддя на сьогоднішній день є дуже важливою і потребує детального вивчення та аналізу.

І побачивши інформацію про І Міжнародну школу «Перехідне правосуддя: світовий досвід та український контекст», яка повинна була відбутися з 17 по 24 травня, я відразу ж зареєструвалася на цей захід. Мене дуже вразила організації школи, все проходило дуже чітко та на відмінно підготовлено. Особливо хочеться відмітити те, що, оскільки не всі лектори володіли українською (розмовляли англійською), то для зручності організатори зробили синхронний переклад, кожен мав вибір або слухати український переклад, або ж оригінал. Це говорить про те, що організатори, розробляючи проект школи, продумувала всі деталі, щоб кожному учаснику було зручно та конфортно.

Було настільки цікаво, що неможливо передати словами. Чудові доповіді лекторів, багато важливої і цікавої інформації, а тому кожен день школи проходив на одному диханні. Дуже дякую організаторам за чудовий захід, який дозволив набути стільки знань! І я впевнена, що подальшому ці знання мені обов'язково знадобляться. З великим нетерпінням чекатиму наступну школу з перехідного правосуддя».

 

 

 

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook