Про роботу ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев”

26 April 2018, 13:48

18-20 квітня 2018 року за ініціативою HHI Лісового і садово-паркового господарства НУБіП України та Національного історико-культурного заповідника “Чигирин” відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев”.

У роботі ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції прийняли участь науковці і фахівці з багатьох регіонів України та країн Європи, зокрема, з Республіки Польща, які представляли Федерацію Арбористів Польщі та з Литовської Республіки – представники Асоціації Арбористів Литви.

На пленарному засіданні ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, яке проходило в НУБіП України, піднімалися актуальні питання збереження вікових пам’ятних дерев, як основи природного ландшафту, шляхом покращання їх стану і використання сучасних технологій. Вікові дерева є унікальними пам’ятками історії, культури і природи, а тому їх збереження є надзвичайною актуальною проблемою сьогодення.

Для учасників конференції були проведений тренінги з обстеження пам’ятних дерев на території НУБіП України, зокрема “Дуба Вітовта”, який зростає біля 4 навчального корпусу та намічені заходи щодо його охорони та збереження.


На запрошення природоохоронців Черкащини учасники конференції 19 квітня 2018 р. відвідали с. Будище Звенигородського району та провели обстеження вікових історичних дубів “Будищанські Дуби Шевченка”. Ці дерева знаходяться в аварійному стані та потребують сучасних методів і технологій їх лікування та оздоровлення. Учасники конференції надали конкретні консультації щодо збереження цих унікальних пам’яток історії та природи.

Третій день Конференції був присвячений 1000-літньому ”Дубу Максима Залізняка”, який зростає в урочищі “Холодний Яр” біля хутора Буда Чигиринського району Черкаської області, а балансоутримувачем є Національний історико-культурний заповідник “Чигирин”. Обстеження багатовікового дерева було проведено фахівцями Федерації Арбористів Польщі за допомогою сучасних методик і приладів, зокрема, з використанням сонячного томографа PICUS 3. Намічені заходи щодо організації території, подальшого його лікування та оздоровлення.

 

 Кушнір А.І. – в.о. завідувача кафедри ландшафтної

архітектури і СПБ НУБіП України,

член Оргкомітету конференції

 Піхало О.В. –  доцент кафедри ландшафтної архітектури і

СПБ НУБіП України,

канд. с.-г. наук, секретар конференції

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook