Становлення правової системи України в полі зору другого вебінару просвітницького проєкту кафедри ТІДП "Школа знавців права"

22 November 2021, 22:33

  

20 листопада 2021 р. відбувся другий вебінар «Становлення правової системи України» для учасників просвітницького онлайн-проєкту «Школа знавців права».

 

 

Спікерка заходу, доцентка кафедри теорії та історії держави і права Ірина Єрмоленко, передусім звернула увагу слухачів на те, що поняття правової системи є однією з центральних категорій правознавства. Розглянувши загальне розуміння поняття правової системи, вона перейшла до розгляду її різновидів, зупинившись на основних романо-германській, англосаксонській та мусульманській. У презентаційному матеріалі було  показано і найсуттєвіші відмінності сучасних правових систем: романо-германська правова система базується на законі; англосаксонська – на судовому прецеденті; мусульманська – на приписах Корану.

 

 

Перейшовши до наступного блоку розкриття теми, тобто до особливостей витоків та становлення сучасної національної правової системи, спікер наголосила на важливості набуття історичного досвіду, адже на попередніх етапах історичного розвитку, завжди можна віднайти проблеми, подібні до сучасних, які вже дістали певне вирішення. Відомо, що українська національна правова система формувалася в складних умовах.  Це  зумовлювалося як відсутністю державної незалежності протягом значних періодів історії, так і геополітичним положенням України та відповідним ідеологічним впливом на українське суспільство багато в чому протилежних за змістом європейських та східних концепцій.

 

Під час онлайн-вебінару Ірина Єрмоленко продемонструвала учасникам видання з власної бібліотеки головних пам’яток українського права, що заклали міцний фундамент для розвитку саме романо-германського типу правової системи в нашій держави, а саме: Руську Правду, Литовські статути, Цивільний кодекс Східної Галичини 1797 р.

 

І уже наступного тижня, 27 листопада 2021 р., учасники та учасниці разом із спікеркою, доценткою кафедри Людмилою Протосавіцькою, з’ясують, чому Загальна декларація прав людини називають загальним кодексом прав людини.

Принагідно інформуємо, що зареєструватися на наступні онлайн-вебінари, які пройдуть 27 листопада та 04, 11 грудня 2021 р. (тематичний план-графік зустрічей) усі охочі можуть шляхом заповнення реєстраційної форми (зареєструватися). Також усі зарєстровані учасники отримають доступ до перегляду відеозаписів вебінарів на YuoTube та електронні сертифікати.

 

Кафедра теорії та історії держави і права

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook