П’ять вагомих причин, чому варто обрати магістратуру НУБіП України

26 травня 2024 року
 
  Вступна кампанія 2024 року набирає обертів. Наразі гаряча пора для вступників до магістратури, адже ми проходимо екватор реєстрації на складання ЄВІ та ЄФВВ. Без них вступити до магістратури неможливо. Так говорять цьогорічні умови вступу до закладів вищої освіти, які стали черговим етапом суперечливих реформ, незважаючи на третій рік воєнного стану.

 

  Ми зустрілися з проректором з науково-педагогічної роботи НУБіП України Оксаною Тонхою та задали ключове питання: чому варто вступати до магістратури саме зараз, а не чекати на більш сприятливі умови для вступу.
 
  • Оксано Леонідівно, чи потрібен диплом магістра?

— Однозначно – так! Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення наша держава намагається всіма силами наближати Перемогу. Не секрет, що на оборону держави повинна працювати економіка країни. Український бізнес навіть в таких складних умовах намагається розвиватися, знаходити ресурси, масштабувати виробництво, запроваджувати інновації. Крім того виробничники неодноразово наголошують на дефіциті управлінців середньої ланки. А це означає, що бізнес потребує якісно підготовленого магістра. Саме випускник магістратури має необхідний набір знань, ініціативний підхід до вирішення виробничих питань, готовий очолити команду, бо має лідерські навички. Випускник магістратури може реалізувати і власний стартап, який перейде з магістерського дослідження до власної справи.
 
  • Що пропонує магістратура НУБіП України?

— У нас багаторічний досвід підготовки якісних фахівців за 70 освітніми програмами. Спектр спеціальностей настільки широкий, що вищу освіту в нас здобувають не тільки за суто агробіологічними, інженерними, енергетичними напрямами, а й гуманітарними, правознавчими, економічними, землевпорядними тощо спеціальностями.
  Випускники бакалаврату університету, на відміну від багатьох своїх колег з інших вишів, в роки пандемії та воєнного стану все ж тривалий час навчалися очно, працювали в лабораторіях, навчальних центрах, на базах практик тощо. Звісно, з дотриманням безпекових умов, так само очно продовжиться навчання і в магістратурі.
 
  • А можете назвати п’ять основних переваг магістратури НУБіП України і сказати, чому варто вступати саме зараз?

— Добре, давайте спробую їх коротко окреслити.
  По-перше, ми пропонуємо великий спектр освітніх програм, з якого свій напрям можуть обрати не лише випускники бакалаврату нашого університету, а й інших закладів вищої освіти. Їх перелік та анотації розміщені на офіційному сайті і статистика їхніх переглядів свідчить про те, що вже понад два місяці абітурієнти ретельно вивчають можливості нашої магістратури.
  Зазначу, що на більшість програм університет має державне замовлення, а отже вступники з найбільшими рейтинговими балами зможуть навчатися за бюджетні кошти.
  По-друге, допоки в Україні не запроваджена грантова система фінансування здобування вищої освіти, саме у вступників 2024 року є остання можливість сплачувати за навчання менше – близько 30-35 тисяч гривень за рік. Адже потім вартість суттєво зросте і сягне 80-90 тисяч гривень, з яких 50-60 тисяч гривень потрібно буде доплачувати студенту. Університети змушені будуть суттєво піднімати вартість навчання, щоб мати змогу забезпечити належну якість освітнього процесу.
  По-третє, навчатися слід вчасно! Бізнесу потрібні висококваліфіковані магістри, бакалавр - це перехідний рівень. І це не лише через потенційне підняття вартості, а й через те, що молодій людині набагато простіше дається оволодіння новими технологіями, навчальні навички ще не забуті і допомагають глибше вникати у навчальні задачі, обмінюватися думками з колегами за допомогою сучасних засобів комунікацій та формувати алгоритми розв’язку задач, які їх старші колеги вважають «задачами із зірочкою».
  По-четверте, велика кількість молоді зараз вимушено виїхала з України. На жаль, це сучасні реалії. НУБіП України надає можливість навчатися студентам, які перебувають за кордоном. Потужна навчальна платформа для дистанційного навчання Elearn сприяє самостійній роботі наших закордонних студентів, проте проходження практик та захист випускних кваліфікаційних робіт університет все ж організовує в очному форматі, щоб проконтролювати якість підготовки випускників. Ми всі допомагаємо ЗСУ наближати Перемогу і віримо, що незабаром запанує мир. Я переконана, що 2024-2025 стануть роками Перемоги і країні будуть потрібні фахівців для відбудови.
  По-п’яте, високі позиції університету в міжнародних та вітчизняних рейтингах свідчать, що НУБіП України має лідерські позиції серед вишів країни, тримає високу якість освітнього процесу, навіть в реаліях воєнного сьогодення. Це складно. Правильно розставлені пріоритети на користь навчання в магістратурі дозволяють зробити інвестиції в інтелектуальний розвиток, що згодом принесе свої дивіденди в роботі за обраним фахом.
  Цей перелік можна продовжувати. Але вже цього достатньо, аби встигнути зареєструватися на складання ЄВІ та ЄФВВ і вступати до магістратури.
 
  • Дякуємо за розмову!

Навзаєм! Миру і Перемоги!

 

Розмовляв Валентин Обрамбальський 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook